Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šokujúce zistenie: Oblečenie značky Zara obsahuje rakovinotvorné látky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: zara)

PEKING - Jeden z najväčších módnych reťazcov na svete Zara čelí obrovskému škandálu. V oblečení, ktoré predáva, sa totiž našlo farbivo, ktoré môže viesť ku rakovine. Desivé informácie zverejnila organizácia Greenpeace, ktorá skúmala niekoľko desiatok módnych značiek vrátane Levi's, Mango, H&M a Calvin Klein.

"Toto je naozaj veľký úlovok. Zara ročne vyrobí okolo 850 miliónov kusov oblečenia. Na základe toho si viete predstaviť, akú toxickú stopu to zanecháva na našej planéte," poznamenala aktivistka proti toxickým látkam Li Yifangová z východoázijskej pobočky Greenpeace.

Pracovníci organizácie zaoberajúcej sa ochranou životného prostredia skúmali v tomto roku 141 kusov odevov v 29 krajnách sveta od 20 módnych značiek a dali ich otestovať na prítomnosť nebezpečných chemikálií. Ako vzorky im poslúžili džínsy, tričká, šaty a spodná bielizeň.

Výsledky výskumníkom naozaj vyrazili dych. V správe sa píše, že všetky módne domy totiž predávali produkty, z ktorých aspoň niektoré obsahovali viaceré škodliviny. U dvoch tretín z nich objavili nonylfenol etoxyláty (NPE), ktoré vo vysokej koncentrácii poškodzujú kožu, oči a respiračný systém a štyri vzorky obsahovali ftaláty, ktoré pôsobia toxicky v oblasti vývoja a reprodukcie človeka. Okrem toho sa v dvoch kusoch od Zary nachádzali amíny spôsobujúce rakovinu a látky, ktoré narušujú hormonálnu hladinu v tele.

Drvivá väčšina z pozitívne testovaného oblečenia bola vyrobená v Ázii, z toho 21 kúskov v Číne, ktorá je najväčším textilným výrobcom a vývozcom na svete. Výrobné postupy tu nie sú regulované v takej miere, ako napríklad v EÚ, preto pomerne často dochádza k porušeniam ekologického či zdravotného typu.

"Analýza odhalila, ako veľmi tieto spoločnosti hazardujú s naším zdravím aj životným prostredím. Značky ako Zara nemajú na výber a musia zmeniť praktiky, ktorými ohrozujú svojich spotrebiteľov," vysvetlila Yifangová. "Najhoršie na tom je, že tak, ako všetko ostatné, aj móda sa globalizuje a tým pádom sa stále viac spotrebiteľov stáva jej obeťami," dodala.

Niektorí športoví giganti ako napríklad Adidas alebo Nike sa už v tejto súvislosti zaviazali k tomu, že zabezpečia zníženie množstva škodlivých látok použitých pri výrobe svojich produktov dodávateľskými firmami na minimum. Greenpeace požaduje od všetkých módnych domov, aby do roku 2020 ich oblečenie neobsahovalo žiadne chemikálie škodiace ľudskému zdraviu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu