Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Významný objav slovenskej vedkyne: Farbivá v sladkostiach ohrozujú naše deti!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: seattlemag.com)

BRATISLAVA - Expertka zo Slovenska tvrdí, že niektoré sladkosti predstavujú pre naše deti závažné zdravotné riziko. Obsahujú totiž nebezpečné farbivá, ktoré vo veľkom množstve okrem iného negatívne vplývajú na metabolizmus. Vedci teraz žiadajú výrobcov cukroviniek, aby ich zo svojich produktov odstránili.

Všetci dobre vieme, že zo sladkostí sa priberá a okrem toho sa z nich kazia zuby. Jarmila Hojerová ale na základe vykonanej štúdie zistila, že deti ohrozujú aj inak. Farbivá označené ako E131 (patentná modrá) a E133 (žiarivá modrá) totiž pri prenikaní do krvného obehu narušujú bunkový metabolizmus. Okrem toho sú spojované aj s ADHD (syndróm poruchy pozornosti sprevádzaný hyperaktivitou), s alergiami a astmou. Výskum, ktorý realizovala Slovenská technická univerzita, u 134 lízaniek a tvrdých cukríkov predávaných na Slovensku identifikoval umelé farbivá, pričom 24 percent z nich využíva práve modré farbivá.

"Produkty ako lízanky alebo tvrdé cukríky deti dlho cumľajú v ústach. A to je nie je dobré, pretože sa tak znásobuje ich škodlivosť," vysvetlila. Z tohto dôvodu sa za menej škodlivé považujú mäkké cukrovinky a sladké nápoje. Farbivá v nich sa totiž v gastrointestinálnom trakte čiastočne rozložia a zničia.

To ale nie je prípad lízaniek, ktorých nerozložené farbivá končia priamo v krvnom obehu. "Zdravotné riziko je príliš veľké na to, aby sme ho ignorovali. Najviac sú ohrození najmenší konzumenti, čiže deti," povedala Hojerová pre portál ConfectioneryNews.com.

Obe "éčka" pritom Európska únia povoľuje používať ako potravinárske farbivá. E131 je však zakázané v Spojených štátoch, Kanade, Austrálii, Novom Zélande, Japonsku a Nórsku najmä kvôli tomu, že sa dokázala súvislosť medzi ním a rakovinou. E133 v minulosti napríklad firma Nestlé pridávala do modrých lentiliek, v roku 2008 ale prešla na spirulinu (derivát z morskej modrozelenej riasy, pozn. red.). Pri vysokých dávkach sa usádza v obličkách.

Potravinárska komora Slovenska tvrdí, že veľmi podrobne sleduje vývoj  legislatívy aj v oblasti prídavných látok, ktorých zdravotná bezpečnosť sa sleduje na pravidelnej báze v súlade s najnovšími vedeckými poznatkami.

„ V prípade, že EFSA (Európsky úrad pre bezpečnosť potravín) na základe vedeckých poznatkov zistí nepriaznivý účinok uvedených farbív (E131, E133) alebo akejkoľvek inej prídavnej látky a toto zistenie bude zohľadnené aj v príslušnej komunitárnej legislatíve, tak výrobcovia potravín ju budú plne rešpektovať. Na záver by som rád zdôraznila, že väčšina výrobcov potravín a tiež cukroviniek vo svojom výrobnom programe prechádza na prírodné farbivá,“ uviedla pre Topky riaditeľka potravinárskej komory Slovenska Jarmila Halgašová.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu