Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Úžasný vynález klimatizácie: K čomu pôvodne slúžil a komu za neho vďačíme?

Willis Carrier,
Willis Carrier, "otec" moderného prežívania horúčav (Zdroj: Wikipedia)

USA - Klimatizácia sa podobne ako rad ďalších prevratných technických objavov z prelomu 19. a 20. storočia zrodila v Spojených štátoch, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta.

Vynález inžiniera Willisa Carriera prvýkrát spustili 17. júla 1902 v tlačiarni Sackett & Wilhelm v newyorskom Brooklyne. Carrier, mladý zamestnanec strojárskej firmy Buffalo Forge, vtedy pomáhal tlačiarom vyriešiť problémy so zle schnúcimi farbami.

V brooklynskej firme sa dobre uviedol už v predchádzajúcej zime, kedy vďaka jeho vylepšeniam kotlov Sackett & Wilhelm ušetrili dosť peňazí. A nie je preto divu, že Carrierovi zverili aj úlohu vysporiadať sa s papierom, ktorý kvôli vysokej vlhkosti menil rozmery a kvôli tomu taktiež tlačiarov hnevali farby. Pôvodne chcel inžinier pre zachytenie vodnej pary zo vzduchu použiť textílie napustené soľným roztokom, a nápad tiež vyskúšal, šťastná voľba to ale nebola. Nielenže to moc nefungovalo: soľ navyše pôsobila koróziu strojov.

Legenda hovorí, že na stopu správneho riešenia William Carrier prišiel, keď jedného hmlistého večera čakal na vlak a v hlave mu "docvakol" vzťah medzi teplotou, vlhkosťou a rosným bodom. Riešenie, s ktorým nakoniec vyzrel na ťažkosti tlačiarov, sa vo svojej podstate používa dodnes. Teplý a vlhký vzduch vháňa kompresor cez filtre k studeným stočeným trubiciam, v ktorých prúdi chladivo. Na trubiciach sa voda obsiahnutá vo vzduchu zráža a späť do miestnosti sa vracia vzduch ochladený a tiež oveľa suchší.

Willis Carrier, ktorý pôvodne do firmy Buffalo Forge prišiel konštruovať sušičky dreva a pražiace stroje na kávu, tak začiatkom 20. storočia položil základy technológie, ktorá okrem iného pomohla osídliť ďalšie časti Ameriky. Veď také Las Vegas by bez funkčnej klimatizácie bolo odsúdené na to zostať nevýznamným mestečkom pri železničnej trati kdesi v púšti, prakticky by nemohli existovať ani veľké obchodné domy. A vďaka Carrierovmu vynálezu tiež mohli vzniknúť aj slávne mrakodrapy.

Prvé roky to ale nevyzeralo, že by klimatizáciu čakala slávna budúcnosť, technická novinka sa šírila len pomaly. Pomerne veľké zariadenie bolo nákladné a vo výrobnom programe Buffalo Forge nepatrilo medzi najdôležitejšie výrobky. Carrier, ktorý v roku 1906 na "aparát na ošetrovanie vzduchu" získal patent, sa ale nevzdal. Spolu s ďalšími šiestimi inžiniermi založil v New Jersey v roku 1915 vlastnú spoločnosť, do ktorej vložil životné úspory, a vrhol sa na vylepšovanie klimatizácie.

Medzi prvými siahli po zariadeniach pre ochladzovanie vzduchu biografy, ktoré tak chceli prilákať divákov aj v sparných letných dňoch. Spočiatku fúkalo trochu ťažkopádne zariadenie studený vzduch ľuďom na nohy, potom ale Carrier pripevnil výduchy - pri konštrukcii tých prvých mimochodom použil trysky z rozprašovača insekticídu - na strop a diváci boli oveľa spokojnejší. Prví sa z tejto novinky mohli tešiť návštevníci sály Rivoli v New Yorku v roku 1925.

K dôležitým Carrierovým zákazníkom patrili v 20. rokoch aj americký Kongres, Biely dom alebo hala Madison Square Garden otvorená v roku 1925, pre ktorú dodala firma aj zariadenia na výrobu ľadu. Veľký rozmach klimatizácie prišiel po tom, čo Carrier v roku 1922 nahradil jedovatý čpavok menej nebezpečným chladiacim médiom a hlavne keď konštruktér zmenšil klimatizačné jednotky tak, aby sa dali umiestniť na bežné budovy. Do domácností sa ale klimatizácia aj tak začala vo veľkom šíriť až v 60. rokoch.

To už zariadenie na ochladzovanie vzduchu dobývali aj automobily, najprv samozrejme v Amerike. Pokusy o zabudovanie klimatizácie do áut sa objavili už v 30. rokoch, vtedy ale boli príliš veľké, málo účinné a navyše drahé. Novú kapitolu začala písať v roku 1953 automobilka Chrysler a po nej aj ďalší výrobcovia. Vynálezca Willis Carrier sa ale toho už nedožil, zomrel v októbri 1950 vo veku 73 rokov. Ním založená značka ale existuje dodnes a patrí k najväčším výrobcom klimatizácie na svete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu