Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Užívatelia Facebooku majú 5 dní na editovanie profilu, potom na ňom bude všetko!

Timeline bude od 22. decembra
Timeline bude od 22. decembra "povinný" (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Už o niekoľko dní Facebook spustí svoj najnovší projekt zvaný Timeline. Predstavitelia najpopulárnejšej sociálnej siete však zároveň upozornili, že jej užívatelia majú päť dní na to, aby editovali, resp. vymazali zo svojho profilu informácie, ktoré si neželajú, aby boli zverejnené.

Špecifické zobrazovanie profilu vo forme časovej osi predstavil Mark Zuckerberg už v septembri. Momentálne ho užívatelia Facebooku môžu dobrovoľne vyskúšať. Od 22. decembra však nebudú mať na výber, pôjde totiž o jediný spôsob zobrazovania.

Timeline je vytvorený tak, aby chronologicky zoradil všetky dôležité udalosti, fotografie či miesta pobytu podľa toho, kedy sa stali. Ide tu vlastne o vyrozprávanie a zosumarizovanie životného príbehu.

Novinka už vyvolala horúcu diskusiu na tému bezpečnosti a ochrany súkromia. Pri prvom spustení časovej osi sa totiž užívateľom zobrazia aj statusy a iné informácie, ktoré z facebooku vymazali. Ak vo svojom profile majú fotky alebo statusy, za ktoré sa hanbia, majú týždeň na to, aby ich odstránili. Potom to už nebude možné.

Časová os má svojich priaznivcov i odporcov. Prvej skupine sa páči, že "z Timelinu sa stane akýsi blog, ktorý bude mať atraktívnejší vzhľad". Tí druhí sa ale obávajú hrozby napríklad v podobe počítačových pirátov. "Nikdy neviete, kedy vás kto hackne a použije informácie z vášho života proti vám," napísala Suzie Linvilleová (33) z Phoenixu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu