Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Talianske mestečko vyhlásilo nezávislosť, tlačia si vlastné peniaze

Filettino Zobraziť galériu (2)
Filettino

RÍM - Mestečko Filettino v strednom Taliansku vyhlásilo nezávislosť a začalo tlačiť svoje vlastné peniaze. Miestna samospráva tak protestuje proti úsporným opatreniam vlády, podľa ktorých sa má Filettino zlúčiť so susedným mestom Trevi nel Lazio.

Filettino s 550 obyvateľmi sa nachádza zhruba 100 kilometrov východne od Ríma.

Vyhlásenie nezávislého kniežatstva inicioval v auguste starosta Luca Sellari, ktorý vytvoril aj vlastnú menu nazvanú Fiorito. Nové bankovky nesú jeho podobizeň a dajú sa už použiť v miestnych obchodoch. Slúžia tiež ako suvenír pre turistov, ktorí začali plniť ulice tohto bežne ospalého mestečka.

Vládne rozhodnutie zrušiť v obciach s menej než 1000 obyvateľmi samosprávne úrady a zlúčiť ich s väčšími mestami vyvolali pobúrenie po celej krajine. Tlak môže ešte donútiť koalíciu premiéra Silvia Berlusconiho ustúpiť, uviedla dnes spravodajská webstránka BBC.

Nové "Kniežatstvo Filettino" vybavené vlastným znakom a webstránkou si medzitým získalo medzinárodnú slávu. Prichádzajú doň televízne štáby až z Ruska, aby o ňom priniesli reportáže.

Starosta Sellari pritom pripomína, že kedysi Taliansko tvorili desiatky kniežatstiev a vojvodstiev. Ako hovorí, vnútrozemskému miništátiku San Marino sa stále darí prežiť, tak prečo nie Filettino?

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu