Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vedecký objav: Zem má vlastný asteroid!

Asteroid sa k Zemi striedavo približuje a vzdaľuje
Asteroid sa k Zemi striedavo približuje a vzdaľuje (Zdroj: SITA)

PASADENA - Americkí astronómovia objavili prvý asteroid, ktorý zdieľa so Zemou obežnú dráhu okolo Slnka. Vesmírne teleso s priemerom asi 300 metrov sa v súčasnosti pohybuje asi 80 miliónov kilometrov od našej planéty a nikdy sa k nej nepriblíži viac ako na 20 miliónov kilometrov, teda na päťdesiatnásobok vzdialenosti Mesiaca od Zeme, napísal server Space.com.

Asteroid známy ako 2010 TK7 objavil vesmírny teleskop WISE, ktorý preskúmava oblohu v infračervenej časti spektra. Existenciu telesa neskôr potvrdilo aj pozorovanie pomocou teleskopu na Havaji.

Asteroid sa pohybuje okolo Slnka pred Zemou. Podľa agentúry AP je možné jeho postavenie priblížiť tak, že keby obežná dráha Zeme predstavovala ciferník hodín, na ktorom je Slnko uprostred, bol by 2010 TK7 voči našej planéte zhruba o dve hodiny napred.

Vesmírne teleso ale nie je na obežnej dráhe pevne zakotvené, takže pravidelne stúpa nad rovinu obehu Zeme či klesá pod ňu. Rovnako sa od Zeme striedavo vzďaľuje a približuje, takže sa niekedy môže dostať až takmer do opačnej pozície voči Slnku, než je naša planéta.

Astronómovia už dlho predpokladali, že obežnú dráhu okolo Slnka zdieľa so Zemou najmenej jeden asteroid. Pozorovanie predpokladaného telesa ale bolo veľmi ťažké, pretože sa podľa prepočtov malo nachádzať na dennej oblohe a slnečný svit ho zakrýval.

Podobné asteroidy našli aj pri ďalších planétach. Astronómovia objavili niekoľko telies, ktorá zdieľajú obežnú dráhu okolo Slnka s Marsom a s Neptúnom. Približne 5000 asteroidov obieha okolo Slnka po rovnakej dráhe ako Jupiter.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu