Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kontinenty sa hýbu, hrozí posun Afriky pod Európu!

Takto by mala vyzerať Zem o 250 miliónov rokov
Takto by mala vyzerať Zem o 250 miliónov rokov

UTRECHT - Vedci z Európskej únie geologických vied sa obávajú, že by v budúcnosti mohlo dojsť k výraznému posunu niektorých kontinentov na našej planéte. Afrika sa totiž podľa nich posúva stále severnejšie smerom k Európe.

Severný okraj africkej tektonickej dosky sa podsúva pod tú európsku už milióny rokov, proces sa však teraz zastavil. Tento vývoj môže signalizovať vznik veľmi zriedkavého, a pre vedcov fascinujúceho javu, tzv. novej subdukčnej zóny.

Spomínaný okraj dosky sa momentálne nachádza pod Stredozemným morom a prakticky sa potopil pod tú eurázijskú, na ktorej stojí Európa. Geológovia si však nemyslia, že by sa zosunula ešte nižšie. "Afrika sa nepotopí, hoci sa bude stále viac približovať k Európe," uviedol profesor Rinus Wortel z Univerzity v Utrechte.

Analýza geologickej štruktúry a histórie Stredozemného mora odhalila, že "nárazom dvoch dosiek na území Turecka sa rýchlosť posunu kontinentov za rok čiastočne spomalila". Ďalšiemu pohybu takisto zabránila skutočnosť, že Afrika ako kontinent je "ľahká".

Niektoré z podsunutých častí africkej tektonickej dosky sa rozlomili a zostupujú smerom k zemskému plášťu. Dieru po nich "zaplátali" časti eurázijskej dosky, ktoré sa posunuli viac na juh. Tými sú Baleárske ostrovy, Korzika a Sardínia.

Pohyb tektonických dosiek má za následok prírodných javov ako zemetrasenie alebo cunami, aj keď podľa vedcov katastrofa takých veľkých rozmerov, ako sa nedávno stala v Japonsku, Európe nehrozí.

"Veľmi pozorne sledujeme seizmickú aktivitu a to, či bude pokračovať posun Afriky smerom k európskemu kontinentu. V prípade, že sa objavia závažné riziká, európske krajiny by mali zvážiť možnosť vybudovania varovného systému pred cunami," povedal Wortel.



Pohyb kontinentov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu