Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Web o autizme: Nová pomoc pre bezradných rodičov!

www.oautizme.sk Zobraziť galériu (5)
www.oautizme.sk

BRATISLAVA - Dva nové portály chcú pomáhať čeliť problémom, ktoré majú rodiny autistických detí. Vo virtuálnom svete ich odpremiérujú zajtra, počas Svetového dňa informovanosti o autizme.

Portály www.oautizme.sk a www.autizmus.tv majú ambíciu pomáhať rodinám, v ktorých autistické deti vyrastajú. „Podľa dostupných údajov, autizmom trpí každé stodesiate narodené dieťa. Na Slovensku však existuje iba jedenásť špecializovaných tried pre deti v predškolskom veku, pre školopovinné deti je tých tried asi šesťdesiat. Tento počet je nedostatočný a preto váha výchovy a starostlivosti o takto postihnuté deti je hlavne na ich rodičov, ktorí si však v mnohých životných situáciách nevedia bez odbornej pomoci poradiť. Počet centier, v ktorých by našli pomoc, či kam by si prišli pre radu, je totiž rovnako chabý,“ opisuje situáciu a dôvod, pre ktoré portály vznikli, Sefo Raclavský z fondu F84. Tvrdí, že rodičia na stránkach www.oautizme.sk a www.autizmus.tv nájdu všetky informácie nielen o samotnej diagnóze, ale aj o vzdelávaní a rozvíjaní týchto detí, chýbať nebudú ani inštruktážne videá. Všetky materiály vzniknú pod odborným dohľadom a vedením PaedDr. Šedibovej odborníčky na autizmus a zriaďovateľky prvého autistického centra na Slovensku.

Čoskoro by na web mal pribudnúť aj dokument o autizme, ktorý sa momentálne pripravuje. V ňom sa jeho autor snaží priblížiť svet autistov, aby ich integrácia a akceptácia do spoločnosti bola o niečo jednoduchšia. Autorom dokumentu je filmár Ivo Brachtl. Film by sa mal vysielať aj na obrazovke Slovenskej televízie, potom by ho chceli premietať na stredných školách vo viacerých kútoch Slovenska.

Pomôcť rodinám s autistickým členom na Slovensku môžete i Vy! Zašlite darcovskú SMS správu v tvare DMS AUTIZMUS na číslo 877. Cena odoslanej správy je 1 €.

Portál www.oautizme.sk bude každoročne počas mesiaca apríl upravený a poskytovaný aj pre širokú verejnosť.

Viac informácii o autizme nájdete na www.oautizme.sk

 

Untitled from F84, n.f. on Vimeo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu