Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hladné medvede vykrádajú hroby kvôli potrave

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA – Vyhladované medvede hnedé v severnom Rusku vyhrabávajú telá z hrobov na cintorínoch a najmenej jedno mŕtve telo už aj zožrali, informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa na miestne médiá.

Tohtoročné nezvyčajne horúce leto spôsobilo, že tieto zvieratá nemajú dostatok svojej bežnej potravy, ktorú tvoria lesné bobule a huby.

Denník Moskovskij komsomolec podľa AP uviedol, že aspoň na jednom mŕtvom ľudskom tele medvede hodovali minulý víkend na cintoríne pri dedine Verchnaja Chova ležiacej pri severnom polárnom kruhu. Tento morbídny výjav videli dvaja vydesení návštevníci cintorína. Zvieratá sa ich zľakli a dali sa na útek.

Miestne úrady vzápätí zriadili nepretržité 24-hodinové hliadky na ochranu ľudí i hospodárskych zvierat pre prípad, že by medvede dostali chuť na čerstvé mäso.

A existujú signály, že by sa miestni mali mať pred týmito predátormi naozaj na pozore. Na začiatku septembra tu na okraji mesta Syktyvkar napadol agresívny medveď mladíka, ktorý si útekom len tak tak zachránil život.

Stretnutie s medveďmi v mestskej zástavbe tu nie je bežné, ale v poslednej dobe je to podľa úradov stále častejší jav.

"Tento rok je situácia (ohľadom útokov medveďov) horšia ako v iných rokoch. Ale všetci tunajší ľudia vedia, ako sa v takýchto prípadoch správať a čo by sa mohlo stať," povedal Piotr Lobanov z miestneho úradu pre mimoriadne udalosti.

Tohtoročné leto bolo v Rusko čo sa týka vysokých teplôt rekordné, sprevádzali ho i početné požiare. Sucho zničilo lesné porasty aj úrodu a prinútilo tak medvede zháňať obživu v čoraz väčšej blízkosti pri ľudských obydliach.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu