Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zadržali kráľa obchodu s "chytrými" drogami

Dawid Bratko, obchodník s
Dawid Bratko, obchodník s "chytrými" drogami

VARŠAVA - Polícia v poľskej Lodži dnes zadržala "kráľa" trhu s takzvanými chytrými drogami. Aj keď policajti a hygienici cez víkend jeho obchody rovnako ako stovky ďalších po celom Poľsku zavreli, tovar dnes znovu predával svojim zákazníkom. Poľská vláda vyhlásila "legálnym" drogám vojnu. Dolná snemovňa parlamentu by o zmenách zákonov, ktoré by mali ich predaju zabrániť, mohla hlasovať ešte tento týždeň.

Dawid Bratko, majiteľ jednej z najväčších sietí obchodov s takzvanými chytrými drogami hovorí, že rozhodnutie úradov o zatvorení obchodu je nezákonné. On aj jeho "kolegovia" z brandže chcú od štátu žiadať odškodnenie. "Nevzdáme sa bez boja, máme obrovské finančné straty, preto sa budeme domáhať odškodnenia od štátu," vyhlasuje Bratko.

Podnikatelia s chytrými drogami tvrdia, že v ich obchodoch sa prípravky obsahujúce zakázané látky nepredávali. Títo obchodníci doposiaľ využívali medzeru v zákonoch. Vďaka tomu, že stále vznikajú nové psychoaktívne látky, nemôže byť zoznam zakázaných prostriedkov nikdy kompletný. Vysoký dopyt po týchto tabletkách alebo bylinných zmesiach je v Poľsku hlavne pred víkendom, keď sa mladí ľudia chcú "povzbudiť" pred večierkom. V Poľsku je odhadom 360 tisíc užívateľov chytrých drog.

"Chytré" drogy majú podobné alebo dokonca silnejšie účinky ako zakázané psychoaktívne látky. Odborníci na drogovú problematiku upozorňujú, že sú veľmi nebezpečné, pretože kupujúci často vôbec nevedia, čo vlastne prehĺtajú, fajčia alebo šňupajú. Podľa informácií poľských médií výrobcovia týchto povzbudzujúcich prostriedkov na ich výrobu používali aj jed na potkany. Niekoľko osôb zrejme po požití týchto legálnych drog, predávaných oficiálne ako zberateľské predmety alebo hnojivá, v Poľsku nedávno zomrelo. Desiatky mladých ľudí, vrátane detí mladších ako desať rokov, skončili v nemocnici.

Vláda preto chce "obchodníkom so smrťou", ako ich nazval premiér Donald Tusk, ich podnikanie prekaziť. Navrhuje zákaz výroby a predaja výrobkov, ktoré obsahujú psychotropné látky. Za porušenie zákona by hrozila pokuta od 20 tisíc do milióna zlotých (od 123.440 do 6,2 milióna korún). Niekoľkoročné väzenie má hroziť tým, ktorí by rozumné drogy predávali deťom a mládeži.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu