Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bývalý zdravotník pomáhal k samovraždám po internete!

William Melchert-Dinkel pomohol takto k dobrovoľnej smrti asi piatim ľuďom
William Melchert-Dinkel pomohol takto k dobrovoľnej smrti asi piatim ľuďom

MINNEAPOLIS - Bývalý zdravotník, ktorý v USA povzbudzoval po internete ľudí v depresiách k samovražde, čelí od piatku žalobe za to, že nakoniec k jednému dobrovoľnému odchodu zo života jednej Kanaďanke a jednému Britovi pomohol. Oznámili to miestne úrady.

William Melchert-Dinkel (47) bol obvinený v americkom štáte Minnesota z asistovanej samovraždy, ktorá je nezákonná.

Ak mu priťažuje priznanie, že povzbudzoval na diskusných fórach potenciálny samovrahov k tomu, aby svoj čin uskutočnili, podľa niektorých právnych expertov nebude však možné ho za to odsúdiť. Prostredníctvom internetu podľa nich vyjadroval vlastne len svoj názor, za čo je údajne chránený ústavou zaručujúcou slobodu prejavu.

Iní právnici sa ale domnievajú, že obvinený sa môže obávať až 15 rokov väzenia a pokuty 30.000 dolárov, ak prokuratúra preukáže, že nebyť jeho rád by dané osoby samovraždu nakoniec nespáchali. 

Marka Drybrougha (32), ktorý sa nakoniec v roku 2005 obesil v britskom Coventry, a Nadia Kajoujiovou (18), ktorá sa utopila v roku 2008 v kanadskej rieke Ottawa, osobne nepoznal a komunikoval s nimi iba prostredníctvom webu.

Podľa obžaloby sa v internetovom chate vydával za nemocničnú sestru, predstieral účasť a poskytoval im presné rady, ako krok za krokom pri samovražde postupovať. Vyšetrovateľom pritom povedal, že pomohol takto k dobrovoľnej smrti asi piatim ľuďom.

Pudilo ho k tomu vraj vzrušenie z hry. Po Vianociach v roku 2008 vraj s tým ale prestal, pretože ho prepadli výčitky svedomia, a tiež z "právnych dôvodov".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu