Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Spadlo lietadlo poľského prezidenta, nikto neprežil

Miesto tragédie Zobraziť galériu (12)
Miesto tragédie

MOSKVA/VARŠAVA - Tragédia obrovských rozmerov zasiahla Poľsko. Prezident Lech Kaczyński, jeho manželka a ďalší vrcholní činitelia zahynuli pri nehode poľského lietadla v Rusku. Šokované Poľsko vyhlásilo týždenný štátny smútok, hovorca vlády už oznámil, že prezidentské voľby, ktoré sa mali konať na jeseň, budú skôr.

Pád lietadla, ktoré sa zrútilo v blízkosti letiska v Smolensku približne v 8:50 SELČ, nikto neprežil. Podľa ruských úradov letelo do Ruska celkom 96 cestujúcich a členov posádky, ale čísla ešte neboli definitívne potvrdené.

Členov oficiálnej delegácie bolo 88, okrem prezidenta aj guvernér centrálnej banky, takmer celé velenie poľskej armády, okrem náčelníka generálneho štábu i velitelia pozemných, leteckých a špeciálnych síl alebo členovia a hodnostári parlamentu.

"Rozmery katastrofy sa vymykajú tomu, s čím sme doteraz mali skúsenosti," povedal hovorca poľskej diplomacie.

Do Ruska si prezidentská delegácia letela uctiť pamiatku tisícov Poliakov, ktorí počas vojny popravili Rusi v Katyni.

Prvý nekomunistický prezident Lech Walesa pripomenul, že Poľsko dnes neďaleko Smolenska druhýkrát v histórii prišlo o významnú časť svojej elity. Na rovnakom mieste totiž pred 70 rokmi sovietska tajná polícia NKVD postrieľala 15.000 poľských dôstojníkov. Padli do sovietskeho zajatia v rámci delenia Poľska medzi nacistické Nemecko a ZSSR v septembri 1939 na základe paktu Molotov-Ribbentrop o neútočení medzi oboma veľmocami.

Na palube lietadla mal vraj byť aj spravodajca Českej Televízie v Poľsku. Na spravodajskom kanáli ČT24 ale uviedol, že sa nakoniec vypravil do Katyne o pár dní skôr.

Vyšetrovanie nešťastia pri Smolensku na pokyn Kremľa dostala na starosť vládna komisia vedená premiérom Vladimírom Putinom. Putin aj prezident Dmitrij Medvedev sa už telefonicky spojili s poľským premiérom Donaldom Tuskom. "Ruský ľud je v tento ťažký deň s poľským národom," povedal Medvedev. Nariadil tiež viesť vyšetrovanie v úzkej spolupráci s poľskými úradmi. O ochote okamžite prijať poľských odborníkov ubezpečila ruská diplomacia.

Na miesto nešťastia sa vypravil minister pre mimoriadne situácie Sergej Šojga a šéf vyšetrovateľov prokuratúry Alexander Bastrykin sa štyridsiatkou najskúsenejších expertov.

Desiatky Moskovčanov vzápätí po nešťastí prinieslo kvety k budove poľského veľvyslanectva. To tiež dementovalo správy, podľa ktorých údajne zahynul aj poľský veľvyslanec. Ten čakal na prezidenta na letisku.

Spomienková slávnosť venovaná pamiatke Poliakov zabitých v Katyňskom lese sa uskutočnila bez poľskej delegácie. Účastníci pietneho aktu, medzi ktorými boli hlavne zástupcovia vedenia Smolenskej oblasti, si uctili pamiatku obetí leteckého nešťastia.

Smolenské letisko Severnyj využívajú okrem civilných aj vojenské lietadlá, disponuje vzletovou a pristávacou dráhou s dĺžkou 2500 metrov. Ruské úrady ubezpečujú, že havária nesúvisí s kvalitou letiska, ktoré označujú za prvotriedne.

Ruské spravodajské weby pripomenuli, že Kaczynski mal k Rusku veľmi kritický vzťah a Moskvu podozrieval, že nevidí v Poľsku rovnoprávneho partnera, ale len zónu vplyvu. Za dobu svojho pôsobenia v najvyššom úrade sa do Ruska pozrel len raz - v roku 2007 do Katyne - ale do Moskvy nepricestoval.

Moskva sa poslednej dobe snaží vzťahy s Varšavou zlepšiť. Vlani v septembri sa premiér Putin v Gdansku zúčastnil spomienkových akcií vypuknutia vojny a minulú stredu sa prvýkrát spoločne s poľským premiérom poklonil pamiatke popravených väzňov v katyňskom lese. V emotívnom prejave tiež odsúdil "zločiny totality", súčasne sa však ohradil proti zvaľovaniu viny na súčasné Rusko.

Poľské aerolínie LOT stroje Tu-154 už dávno vyradili zo svojej flotily. Dve zostávajúce lietadlá zostali pre potreby predstaviteľov krajiny. Technické problémy týchto strojov komplikovali zahraničné cesty poľských politikov už v minulosti, napríklad pri predminulej ceste prezidenta Kaczyńského po Ďalekom východe.

Lietadlo, ktoré sa dnes zrútilo, bolo v prevádzke od začiatku 90. rokov. Podľa riaditeľa samarského opravárenského závodu, kde lietadlo vlani absolvovalo tretiu generálnu opravu, mal stroj do tej doby nalietaných na 5400 hodín, vrátane 1823 pristátí. "Na lietadlo tejto triedy to nie je veľa," povedal Alexej Gusev s tým, že po oprave žiadne reklamácie nenasledovali.


Profil Lecha Kaczynského

Poľským prezidentom bol od decembra 2005. Na verejnosti bol známy už ako 12-ročný, keď so svojím bratom-dvojčaťom Jaroslawom vystupoval v detských rozprávkových filmoch.

Bratia Kaczynskí sa narodili 18. júna 1949. Počas druhej svetovej vojny bojovali ich rodičia vo Varšavskom povstaní proti nemeckej okupácii.

Veriaci katolík Lech Kaczynki študoval právo. Počas boja poľskej nezávislej odborovej organizácie Solidarita proti komunistickej nadvláde v Poľsku v 80. rokoch podporoval šéfa odborov Lecha Walesu.

Spolu s bratom Jaroslawom založil Kaczynski národno-konzervatívu stranu Právo a spravodlivosť (PiS). Zasadzoval sa za silnejší štát a zdôrazňoval národné hodnoty. Od roku 2000 do roku 2001 bol ministrom spravodlivosti. V rokoch 2006-2007 stál na čele poľskej vlády jeho na nerozoznanie podobný brat Jaroslaw.

Lech Kaczynski sa v roku 1978 oženil s Mariou, bývalou kolegyňou zo štúdií, a mali jednu dcéru Martu.








Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu