Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Identifikovali atentátničku z metra: 17-ročná Dagestanka!

Atentátnička z metra Džennet Abdurachmanovová Zobraziť galériu (12)
Atentátnička z metra Džennet Abdurachmanovová

MOSKVA - Ruskí vyšetrovatelia zrejme zistili totožnosť prinajmenšom jednej z dvoch samovražedných atentátničiek, ktoré v pondelok v moskovskom metre usmrtili 39 ľudí. Podľa ruských denníkov identifikáciu ešte nepotvrdili, zrejme však ide o vdovy po veliteľoch povstalcov v Dagestane a Čečensku.

Jednu z atentátničiek podľa denníka Kommersant "predbežne rozpoznali" ako 17-ročnú Džennet Abdurachmanovovú (podľa iných zdrojov Abdullajevovú), vdova po veliteľovi dagestanských povstalcov Umalatovi Magomedovovi, ktorého zabili v posledný deň minulého roka. Vyšetrovatelia ju považujú za teroristku, ktorá sa vyhodila do povetria na stanici Lubjanka pod sídlom ruskej tajnej služby FSB a usmrtila viac ako dve desiatky cestujúcich.

Totožnosť druhej atentátničky ešte neurčili, podľa vyšetrovateľov s veľkou pravdepodobnosťou by ňou mohla byť 20-ročná vdova po jednom z vodcov čečenských povstalcov March Ustarchanovová. Po žene pátrajú ako po nezvestnej a mala rovnakú jazvu ako teroristka zo zastávky Park kultúry. Naopak podľa denníka Vedomosti teroristku z Parku kultúry vierohodne identifikovali ako jednu zo žien vodcu dagestanských povstalcov, ktorého zlikvidovali túto zimu. Muža Ustarchanovovej, Saíd-Emin Chizrijeva zabili vlani v októbri pri príprave ďalšieho atentátu na čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova.

Obe ženy sa údajne pôvodne nechali naverbovať cez internet. Do Moskvy zrejme prišli autobusom z dagestanského Kizljaru. Šéf FSB Alexander Bortnikov vo štvrtok ohlásil prezidentovi, že organizátori útokov v Moskve a Kizljare sú už známi, mnohých ľudí zatkli a vypočúvajú. K útokom sa ešte v stredu prihlásil hľadaný Doku Umarov.

Štyri dni po útoku v metre je v šestnástich moskovských nemocniciach hospitalizovaných 87 ľudí, prvých zranených lekári už prepustili do domáceho ošetrovania. Jednu osobu sa stále ešte nepodarilo identifikovať.

Podľa tlače sa zásah polície a zdravotníkov po útokoch nezaobišiel bez komplikácií. Policajná Seržantka sa sťažovala, že po explóziách sa v metre sústredilo veľké množstvo zvedavcov, ktorí miesto explózie filmovali svojimi mobilmi. Policajti sa často márne snažili dav z metra vytlačiť, pretože sa obávali ďalších výbuchov. Problémy mali aj zdravotníci, pretože zablokovaná doprava zdržiavala prísun lekárskeho materiálu. Lekári boli podľa policajtky pri prvej pomoci nútení improvizovať - krvácanie napríklad zastavovali pomocou opaskov z nohavíc.

Podľa agentúry Interfax už ruskí bezpečnostní experti spracovali návrh na nový systém včasnej výstrahy, ktorý zavádza niekoľko úrovní pohotovosti odstupňovaných podľa miery hroziaceho nebezpečenstva. Návrh vychádza z bezpečnostných výstražných systémov, ktoré fungujú v Británii a Spojených štátoch.

Obavy polície vyvolávajú veľkonočné sviatky spojené so zvýšeným pohybom obyvateľstva. V uliciach okolo moskovských cintorínov a kostolov obmedzili dopravu, polícia ešte zosilňuje hliadky v uliciach a v miestach veľkého sústredenia ľudí. Zvýšená veľkonočná prevádzka si vynútila povolanie do špeciálnej služby celkom 9000 príslušníkov polície.

Vedenie ruskej futbalovej ligy muselo dokonca kvôli problémom s policajným dohľadom odložiť sobotňajší očakávaný zápas medzi moskovským CSKA a petrohradským Zenitom.

V Kizljare podľa dnešnej správy agentúry RIA Novosti našli veľkú podomácky vyrobenú bombu. Trhavinu so skrutkami a maticami, uloženú v kontajneri, umiestnili na miestny cintorín. Nálož sa polícii podarilo včas zneškodniť. Pri dagestanskom Chasavjurte ostreľovali v noci na dnešok moslimskí radikáli vozidlo miestneho náčelníka polície.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu