Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Žena mala znásilniť dvoch synov, dostala 6,5 roka

ilustračné foto
ilustračné foto

BRNO - Najvyšší súd (NS) potvrdil žene z Havlíčkobrodska trest 6,5 roka väzenia za to, že podľa spisu znásilnila svojich dvoch maloletých synov. Žena musí taktiež absolvovať ochranné psychiatrické a sexuologické liečenie.

Podľa rozsudkov Krajského súdu v Hradci Králové a Vrchného súdu v Prahe sa dopustila znásilnenia, sexuálneho zneužívania a súlože medzi príbuznými. NS rozhodol vo februári bez verejného rokovania, dnes rozhodnutie sprístupnil v elektronickej databáze.

Královohradecký súd ženu pôvodne poslal na deväť rokov do väzenia. Vrchný súd jej trest zmiernil. Napriek tomu podala dovolanie. Poprela v ňom, že sa dopustila znásilnenia. Ďalej uviedla, že jediným trestom, ktorý pripadal do úvahy, bolo ochranné ústavné psychiatrické a sexuologické liečenie. Preto navrhla, aby NS vrátil prípad na odvolací súd.

Najvyšší súd však dôvod k zásahu nenašiel. Z rozhodnutia súdov oboch stupňov vraj vyplýva jasná logická nadväznosť medzi vykonanými dôkazmi, ich hodnotením a právnymi závermi. "Najvyšší súd medzi nimi nevníma žiaden, nieto ešte extrémny rozpor, ktorý by jediný mohol odôvodniť zásah do skutkového deja v konaní o dovolanie," uviedol v uznesení senát s predsedom Michalom Miklasom.

Žena sa pred královohradeckým súdom k činu priznala, k prípadu však odmietla vypovedať. Podľa rozsudku žena zneužila psychickú aj fyzickú závislosť svojich synov. "Každá mama má vyvinutý materský pud chrániť mláďatá, u obžalovanej sa však objavil sexuálny pud, ktorý u nej prevládol a namiesto toho, aby synov vychovávala, tak ich zneužívala," uviedol vlani královohradecký sudca Petr Mráka.

V prípravnom konaní obžalovaná uviedla, že jej manžel povedal, aby chlapcom ukázala, ako to funguje medzi mužom a ženou. Odmietla však, že by proti svojim deťom použila násilie. Žena podľa obžaloby v januári 2007 donútila svojich synov, aby sa vyzliekli donaha a osahávala ich. Neskôr ich tiež prinútila k súloži, ktoré sa údajne niekoľkokrát opakovali. Jedného zo synov k ďalšej súloži niekoľkokrát týždenne nútila pod hrozbou zbitia vareškou až do novembra 2008, kedy odišla kvôli hádkam s manželom do azylového domu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu