Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Sziliová zdesená vlasteneckým zákonom: Politický extrémizmus

Katlin Sziliová
Katlin Sziliová (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Stály výbor takzvaného Fóra maďarských poslancov Karpatskej kotliny vyjadril vo štvrtok zdesenie nad zákonom na podporu vlastenectva, ktorý v stredu schválil slovenský parlament. Skupina združujúca aj zástupcov maďarskej menšiny z krajín susediacich s Maďarskom označila zákon, ktorý prikazuje školám povinné hranie slovenskej hymny a štátnym zamestnancom skladanie sľubu vernosti štátu, za prejav politického extrémizmu.

Podľa jednomyseľne schváleného vyhlásenia "získava od roku 2006 politický extrémizmus v slovenskej vláde a politike čoraz pevnejšiu pôdu". Novinárom to povedala socialistická členka maďarského parlamentu Katalin Sziliová, ktorá bola do vlaňajška predsedníčkou maďarského zákonodarného zboru.

Slovenský vlastenecký zákon z dielne vládnej populistickej SNS od apríla okrem iného nariaďuje hranie slovenskej hymny v štátnych školách vždy pred začiatkom prvej hodiny v týždni. V školských triedach by podľa novej normy nemal chýbať štátny znak, text hymny a preambuly ústavy.

Pieseň Nad Tatrou sa blýska bude musieť znieť aj na úvod zasadnutia orgánov štátu aj vo verejnoprávnych médiách. Noví štátni úradníci budú musieť prisahať vernosť Slovenskej republike a jej demokratickému zriadeniu a sľubovať, že budú chrániť jej územnú celistvosť, zvrchovanosť a štátnu suverenitu.

Členmi Fóra maďarských poslancov Karpatskej kotliny sú napríklad niektorí poslanci maďarského parlamentu, ale aj zástupcovia maďarskej menšiny z Rumunska, Ukrajiny, Srbska, Slovenska alebo Chorvátska. Fórum pracuje pri maďarskom parlamente. SNS vlani navrhla disciplinárne konania proti poslancom SMK kvôli ich účasti na činnosti fóra. Jeho snahou je vraj vznik autonómie na územnom, kultúrnom a osobnom princípe. Navyše tu údajne dochádza k tomu, že sú poslanci jednej krajiny podriadení parlamentu iného štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu