Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Europrezident je intelektuál, šéfka diplomacie barónka

Prvý prezident EÚ Herman Van Rompuy
Prvý prezident EÚ Herman Van Rompuy (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska únia má prvého europrezidenta a šéfku diplomacie. Predsedom Európskej rady bude belgický premiér Herman Van Rompuy. Ministerkou zahraničia EÚ bude britská eurokomisárka pre obchod Catherine Ashtonová.

So vznikom oboch nových funkcií počíta Lisabonská zmluva, ktorá začne platiť 1. decembra. Úloha europrezidenta však zatiaľ nie je úplne jasná. Mal by dva a pol roka hlavne predsedať summitom EÚ. Ako to bude s jeho zastupovaním Únie v zahraničí sa nevie. Tieto povinnosti bude musieť plniť predovšetkým Ashtonová, ktorá bude v novej funkcii päť rokov.

Noví čelní predstavitelia EÚ sú mimo Bruselu málo známe tváre. Belgický kresťanský demokrat Van Rompuy (62) je necelý rok premiérom svojej krajiny. Doma sa mu podarilo upokojiť spory medzi frankofónnej a flámskou časťou krajiny. Je považovaný za intelektuála, napísal už šesť kníh a medzi svoje záľuby radí aj písanie japonskej poézie zvanej haiku.

Ešte menej skúseností ako on má Britka Ashtonová (53), ktorá má titul barónky. V júni 2007 ju premiér Gordon Brown síce vybral za vodkyňou Snemovne lordov a čas pôsobila ako zástupkyňa na ministerstve školstva, žiadne skúsenosti so zahraničnou politikou však ešte pred svojím príchodom do Európskej komisie nemala. Zhodli sa na nej ale európski socialistickí politici, ktorí si od začiatku nárokovali jednu z najvyšších funkcií v únii. Ich rozhodnutie pritom vyradilo z hry vážneho kandidáta na vysokej funkcie - bývalého britského premiéra Tony Blaira. Van Rompuy po skončení summitu povedal, že Európa musí podľa neho vo svete zohrávať významnú úlohu. Pozitívne sa vyjadril o ďalšom rozširovaní 27 člennej EÚ. V minulosti sa pritom vyjadril proti vstupu Turecka do Únie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu