Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Notebook údajne ohrozuje mužskú plodnosť

PRAHA - Nielen tesné nohavice a slipy, horúca kúpeľ, cigarety, drogy, nadváha alebo zle tvarované sedlo na bicykli, ale aj notebook má ohrozovať mužskú plodnosť.

Muži, ktorí ho majú pri písaní na kolenách, si nahrievajú semenníky. A vedecké štúdie dokázali, že práve teplo brzdí produkciu spermií. Počítač okrem tepla vyžaruje aj vysokofrekvenčné žiarenie, podobne ako mobily. Ich nosenie vo vreckách mužom lekári neodporúčajú.

„Existuje štúdia, ktorá dokázala zvýšenie teploty mieška po určitom čase položenia notebooku na kolená. Neexistuje ale štúdia o tom, že by neplodnosť vznikla preto, že si niekto dáva denne na kolená notebook. Skôr si myslím, že je to určitá konštrukcia, než že by to bolo jednoznačne doložené," povedal sexuológ Karel Kočí.

Aj keby sa priama súvislosť dokázala, väčšina mužov si podľa Kočího aj tak nedáva notebook priamo do rozkroku. „Aspoň ja by som s notebookom napchaným až pod brucho toho veľa nenapísal“, vyhlásil. Nepriaznivý vplyv tepla na tvorbu spermií ale potvrdil. Povedal, že príroda vystrčila semenníky mužom mimo tela práve z toho dôvodu, že telesná teplota je príliš vysoká.

„Je to akýsi ochranný mechanizmus, ktorý zabezpečuje teplotu o jeden až dva stupne nižšiu, než je v tele. Miešok je elastický, aby mohol teplotné rozdiely vyrovnávať. V teple sa svalovina uvoľní, plocha mieška sa zväčší a teplo sa zo semenníkov vyžaruje. Keď je zima, zvraští sa, pritiahne semenníky bližšie k telu, aby neboli v chlade,“ vysvetlil.

Vedci varujú, že nebezpečenstvo sterility u mužov rastie. Predtým bola za väčšinou problémov s počatím neplodnosť ženy. V súčasnosti sa už delia ženy a muži o „vinu“ rovným dielom. Z niekoľkoročnej štúdie dánskych vedcov vyplynulo, že plodnosť mužov za posledných 50 rokov klesla takmer o polovicu. Počet spermií v ejakuláte sa u väčšiny moderných mužov dostal na hranicu, ktorá sa už v minulosti považovala za kritickú na splodenie potomka.

Na schopnosť počať dieťa má podľa odborníkov značný vplyv životný štýl. Obmedzuje ju stres a rastúce množstvo chemikálií v životnom prostredí. Objavili sa aj názory, že tvorbu spermií znižuje opaľovanie. Prezident Českej gynekologickej a pôrodníckej spoločnosti Vladimír Dvořák ale povedal, že o tom nikdy nepočul. Naproti tomu časté návštevy sauny môžu podľa neho nepriaznivý vplyv mať.

Podľa vedeckých štúdií, ktoré sa zaoberali účinkom tepla na mužský pohlavný systém, sa dokázalo poškodenie funkcie semenníkov a spermií pri teplotách od 38 do 42 stupňov Celzia. Vysoká teplota podľa odborníkov môže spôsobovať zlomy DNA v bunkách, ktoré sa po oplodnení prejavujú poruchami delenia a vývoja embrya.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu