Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Tínedžerka: Liter vodky a osem pív denne!

LONDÝN - Sedemnásťročná Britka údajne vypije denne liter vodky a osem plechoviek piva. Priznáva tiež, že väčšinu týždenného vreckového 47 libier utratí za alkohol. Piť začala v 12 rokoch, píše denník Daily Mail. Prípad vyšiel podľa denníka najavo v čase, keď najnovší výskum ukázal že počet Britiek nadmerne popíjajúcich alkohol sa v uplynulých ôsmich rokoch zdvojnásobil.

Autori výskumu zistili, že 15 percent žien pravidelne konzumuje dvojnásobok množstva alkoholu, ako je považované za bezpečné.

Jamie-Lee Dayová sa už v opitosti zaplietala do množstva bitiek, skončila v nemocnici a kvôli pitiu tiež vzdala kurz podnikateľskej administratívy. "Cítim sa previnilo, ale nevyhnutne potrebujem pitie k životu, preto si radšej kúpim vodku ako potraviny," povedala dievčina. "Moja matka si robí starosti, a tak mi kupuje jedlo a pomáha mi platiť účty, takže mi zostávajú peniaze na pitie." Alkohol prvýkrát ochutnala v 12 rokoch. "Mama mi vždy pitie zakazovala, ale raz večer sme spolu s kamarátkou ukradli jej rodičom fľašu rumu a vypil ju v parku. Chceli sme skúsiť, aké to je, byť opitý," pripúšťa. Bolo jej potom veľmi zle, zvracala a sotva sa doplazila domov. V pätnástich už prešla výhradne na tvrdý alkohol, "pretože sa ním človek opije rýchlejšie."

Odborníci pripisujú rast spotreby alkoholu medzi ženami ich väčšej nezávislosti, vrátane finančnej, a rastúcemu sklonu žiť osamotene. Odhadujú, že pol milióna Britiek pije až toľko, že tým ohrozujú svoje zdravie. Výskumníci Joseph Rowntree Foundation dospeli k záveru, že rast alkoholizmu medzi príslušníčkami nežného pohlavia má na svedomí skutočnosť, že ich prítomnosť v baroch a výčapoch je zhovievavejšie akceptovaná, ako aj fakt, že sa na domácu spotrebu kupuje čoraz viac vína.

Štúdia o zvyklostiach Britov, vypracovaná lekárom Lesleyem Smithom a expertmi z Oxford Brookes University, vychádza z analýzy výsledkov siedmich samostatných pravidelných prieskumov britských úradov. Podľa nej ženy naďalej prepadajú záľube v alkohole menej ako muži, a tie, ktoré pijú, pijú menej ako muži. Obavy vzbudzuje fakt, že ženy pijú v posledných rokoch stále viac a rozdiel medzi pohlaviami sa v tomto smere stiera. Pije čoraz vyšší počet žien žijúcich osamotene - či už preto, že zostali slobodné, alebo preto, že sa rozviedli alebo rozišli s partnerom.

Ženy podľa štúdie pijú viac víno ako muži, vínny mok je lacnejší, má čoraz vyšší obsah alkoholu a poháre na víno sú väčšie. Príslušníčky nežného pohlavia aj s väčšou pravdepodobnosťou pijú doma - a je ich stále viac. Mnohé z tých, ktoré pijú nadmerne a v množstve ohrozujúcom svoje zdravie, údajne nepovažujú svoju konzumáciu alkoholu za významnú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu