Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrozí pandémia, hlási WHO

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v súvislosti so šírením prasacej chrípky v stredu vyhlásila druhý najvyšší, piaty stupeň pohotovosti, ktorý znamená bezprostrednú hrozbu pandémie.

Zvýšenie pohotovosti oznámila generálna riaditeľka organizácie Margaret Čchanová, ktorá zdôraznila, že po rozšírení vírusu v Mexiku a Spojených štátoch amerických musí byť hrozba vnímaná ako vážna.

"Rozhodla som o zvýšení pohotovosti pred chrípkovou pandémiou z fázy štyri na fázu päť," vyhlásila Čchanová po stredajšom stretnutí expertov WHO na pandémie. "Toto je znamenie pre vlády, ministerstvá zdravotníctva... a farmaceutický priemysel, že so zvýšenou naliehavosťou by mali byť podniknuté určité kroky," uviedla šéfka zdravotníckej agentúry OSN pred novinármi. Ako dodala, "všetky krajiny by mali bezodkladne aktivovať svoje plány pripravenosti na pandémiu".

Piate štádium je podľa systému WHO posledným stupňom pred vypuknutím pandémie. Kritériom je prenos vírusu z človeka na človeka v najmenej dvoch krajinách rovnakého regiónu, čo spĺňajú prípady z Mexika a USA. Po vyhlásení piateho stupňa pohotovosti by mali úrady odporučiť ľuďom s respiračnými chorobami, aby zostávali doma, prerušiť vyučovanie na školách a zaviesť zmeny na pracoviskách. Čchanová pritom vyzýva na zachovanie pokoja a zdôraznila, že WHO neodporúča opatrenia, ako je zatvorenie hraníc alebo obmedzovanie pohybu ľudí a tovarov. Takisto nevidí žiadny dôvod pre zastavenie konzumácie bravčového mäsa.

Počet potvrdených prípadov nakazenia človeka prasacou chrípkou sa v Mexiku v stredu takmer zdvojnásobil. Sedem zo 49 nakazených chorobe podľahlo. Ako nepotvrdený počet obetí prasacej chrípky mexické úrady uvádzajú číslo 159. Spojené štáty hlásia 93 potvrdených prípadov nakazenia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu