Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rusi nemajú dosť plynu pre Európu, tvrdí Ukrajina

Viktor Juščenko
Viktor Juščenko

KYJEV - Vysokopostavený poradca ukrajinského prezidenta v pondelok povedal, že Moskva a ruský plynárenský gigant Gazprom predlžujú urovnanie rusko-ukrajinského sporu o dodávky zemného plynu preto, že nemajú dostatok plynu pre Európu.

"Ruská federácia a Gazprom nemajú dostatok plynu na prepravu k európskym konzumentom a preto naťahujú urovnanie sporu s Ukrajinou," povedal Bohdan Sokolovski, splnomocnenec prezidenta Viktora Juščenka pre energetiku. Sokolovski to uviedol vo vyhlásení, ktoré bolo zverejnené na internetovej stránke ukrajinského prezidentského úradu.

Ruský plynárenský gigant Gazprom v pondelok informoval, že Ukrajina podpísala novú dohodu o pozorovaní tranzitu plynu a odstránila skoršie sporné dodatky k textu zmluvy. "Delegácia Gazpromu rokovala tento pondelok ráno v Kyjeve. Výsledkom rokovaní bol podpis dohody, ku ktorej ukrajinská strana nemala žiadne výhrady," uviedol Gazprom.

Ruský prezident Dmitrij Medvedev totiž včera vyhlásil podpísanú dohodu za neplatnú z dôvodu námietok voči ukrajinským podmienkam, ktoré krajina k dohode pripojila. Zástupca ruského predsedu vlády Igor Sečin a riaditeľ ruského plynárenského koncernu Gazprom Alexej Miller však tento pondelok ešte odleteli do Bruselu, aby rokovali o obnove dodávok plynu do Európy.

Informoval o tom zdroj blízky prebiehajúcim rokovaniam. Oslovený zdroj z Gazpromu informoval, že Miller sa bude snažiť podpísať novú dohodu o pozorovaní tranzitu plynu cez Ukrajinu do Európy s Európskou úniou aj Ukrajinou po tom, ako Ukrajina odstránila dodatky, s ktorými Rusko nesúhlasilo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu