Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Neplánujeme na štít reagovať jadrovými zbraňami, tvrdí Lukašenko

MINSK - Bielorusko neplánuje umiestniť na svojom území nukleárne zbrane ani po tom, ako sa Američania dohodli s Poľskom a Českom na postavení protiraketovej základne na ich území.

Minsk je od rozpadu Sovietskeho zväzu stabilným spojencom Ruska a práve Moskva sa najhlasnejšie ozýva proti výstavbe časti protiraketového štítu na území Poľska a Česka.

"Nepostavíme sa do pozície jastraba, aby sme vystrašili Západ tým, že by sme v Bielorusku postavili systém leteckej obrany, alebo umiestnili nukleárne zbrane. V súčasnosti o tom nikto nehovorí," povedal Lukašenko skupine ruských novinárov. Bielorus však povedal aj to, že jeho krajina môže v budúcnosti nejakým spôsobom reagovať na americké plány.

Zároveň vyjadril rozhorčenie nad zvyšujúcou sa prítomnosťou poľských kontrol na území Bieloruska. "Hranica je preplnená monitorujúcimi a prieskumnými systémami. Severoatlantická aliancia sa drzo snaží monitorovať pohraničnú oblasť," poznamenal Lukašenko a odkázal: "Máme systém vzdušnej obrany, môžeme reagovať."
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu