Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Proces vstupu Gruzínska do NATO sa začal

(Zdroj: SITA)

LONDÝN - Vytvorením komisie pre vzťahy s Gruzínskom sa začal oficiálny proces vstupu Tbilisi do Severoatlantickej aliancie (NATO).

V rozhovore pre štvrtkové vydanie britského denníka The Guardian to uvádza britský minister zahraničných vecí David Miliband. "Myslím si, že formálny proces naštartoval založením komisie NATO-Gruzínsko," uviedol počas návštevy Tbilisi. "Myslím si, že je správne nazerať na členstvo Gruzínska a Ukrajiny ako na súčasť procesu s cieľom pričleniť tieto krajiny ako stály inventár, nie iba ako náhodu," dodal.

Podľa britského ministra je nová komisia nielen "dôležitým signálom", ale má aj "dôležitú podstatu". "Prakticky NATO ponúka úzku spoluprácu s gruzínskou vládou a gruzínskou armádou," vysvetlil Miliband. Ministri NATO oznámili vznik komisie po utorňajšom krízovom stretnutí v Bruseli, na ktorom vyjadrili podporu "nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti" Gruzínska. Potvrdili tiež, že Gruzínsko sa v budúcnosti môže stať členom aliancie napriek tomu, že na aprílovom summite v Bukurešti nezískalo oficiálny štatút kandidáta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu