Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ČR: Americký radar je pre ľudí nebezpečný, tvrdia odborníci

BRATISLAVA - Skupina českých expertov spochybnila bezpečnosť amerického radaru, ktorý má byť umiestnený v Českej republike.

Odborníci tvrdia, že ním vyslaný lúč sa môže odraziť od lietadla alebo od inverzných vrstiev a ohroziť tak ľudí. Predpokladaná bezletová zóna je preto podľa nich nedostatočná a mala by byť rozšírená o ďalších 50 kilometrov, čo by znamenalo, že by zasiahlo ruzyňské letisko.

Tridsaťstranová správa vzišla z pera pracovníkov Fyzikálneho ústavu Akadémie vied ČR, ktorí sú údajne veľkými kritikmi radaru. "Oficiálna bezletová zóna je stanovená chybne a v českých podmienkach je nebezpečná," uvádza sa v štúdii a preto podľa jej autorov hrozí, že vyslaný lúč zasiahne lietadlo a rovnako tak i jeho pasažierov. Zároveň spochybňujú i maximálne udávané hodnoty žiarenia amerického zariadenia.

Táto správa z dielne AVČR sa však nezhoduje s výsledkami správy o vplyve radaru, ktorú si nechala vypracovať česká vláda začiatkom roka. So správou vyjadrilo nesúhlas i české ministerstvo obrany, avšak ministerstvo životného prostredia pripustilo, že pôvodná štúdia pre vládu bola len orientačná, bez zohľadnenia konkrétnych údajov. V rovnakom duchu sa dnes vyjadril i armádny hygienik, ktorý tvrdí, že štúdia akadémie vychádza zo zlých vstupných údajov a preto je ako celok bezcenná. Hygienik armády Českej republiky zároveň dodal. že bezletová zóna 4,5 až 13,5 kilometra je absolútne dostatočná.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu