Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ruskí vojaci sa pripravujú na boje o Arktídu

(Zdroj: ČTK)

MOSKVA - Ruská armáda sa chystá spustiť tréningové cvičenia na Arktíde v rámci prípravy na potenciálny boj o tento na prírodné zdroje bohatý región, informoval v utorok zástupca ruskej armády.

"Po reakciách viacerých hláv štátov v otázke ruských teritoriálnych nárokov na Arktickú nížinu, trénovacia jednotka okamžite začala s výcvikom vojakov, ktorí by mohli byť potenciálne účastníkmi arktických bojových misií," povedal generál Vladimir Chamanov. "Vojny sa v súčasnosti vyhrávajú a prehrávajú dávno predtým, ako sa začnú," dodal Chamanov v interview pre ruský vojenský denník Krasnaja Zvezda.

Generál povedal, že Američania už uskutočnili vojenské cvičenia v Aljaške, na ktorých sa zúčastnilo 5000 mužov, 120 lietadiel a niekoľko vojnových lodí.

Päť krajín, ktoré hraničia s Arktickým oceánom - Kanada, Dánsko, Nórsko, Rusko a Spojené štáty - už dlhšie vedú spory v otázke suverenity arktických vôd. Geológovia totiž veria tomu, že Arktída skrýva vo svojich útrobách nepredstaviteľné prírodné bohatstvo, predovšetkým ropu.

V auguste 2007 dve ruské ponorky uskutočnili prieskumnú misiu, počas ktorej umiestnili v hĺbke 4000 metrov pod severným pólom ruskú vlajku. Išlo o prvý prípad, keď sa človeku podarilo dostať na dno mora v tejto oblasti. Odvtedy viacero krajín vrátane Kanady, Dánska a Spojených štátov zdôraznilo svoje požiadavky na arktické teritórium.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu