Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Putin je pravdepodobne veľmi vystrašený a niekde sa ukrýva, myslí si to Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Kravchenko)

KYJEV - Ruský prezident Vladimir Putin je pravdepodobne veľmi vystrašený a niekde sa ukrýva. Vyhlásil to v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po tom, čo vodca ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin oznámil, že jeho jednotky smerujú do Moskvy. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

"Ten muž z Kremľa je očividne veľmi vystrašený a pravdepodobne sa niekde ukrýva," uviedol Zelenskyj vo svojom každodennom príhovore. Zároveň dodal, že Putin si hrozbu, ktorej čelí, vytvoril sám. Podľa ukrajinského prezidenta môžu ukrajinské jednotky zachrániť Európu pred Ruskom. "Teraz je čas dodať všetky zbrane, ktoré sú nevyhnutné na obranu," vyhlásil Zelenskyj.

Archívne video:  Bezpečnostná situácia je dnes taká, že logicky veľkú časť dnes exportujeme na Ukrajinu alebo aj do iných štátov, tvrdí Škultéty

Bezpečnostná situácia je dnes taká, že logicky veľkú časť dnes exportujeme na Ukrajinu alebo aj do iných štátov, tvrdí Škultéty (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

Dodal, že Kyjev potrebuje stíhačky F-16 a taktické balistické raketové systémy ATACMS. "Bezpečnosť európskeho východného krídla závisí iba od našej obrany," vyhlásil Zelenskyj. Prigožin vyviedol svoje jednotky z Ukrajiny a v sobotu sa zmocni Rostova na Done na juhu Ruska. Neskôr oznámil, že wagnerovci majú v úmysle "ísť na Moskvu". Cieľom tohto "pochodu spravodlivosti" malo byť dosiahnutie zosadenia ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova.

Prigožin upokojil situáciu, keď zastavil pochod jednotiek na Moskvu

V sobotu večer však Prigožin upokojil dramatickú situáciu, keď oznámil, že svojim jednotkám nariadil, aby zastavili pochod na Moskvu a vrátili sa do svojich poľných táborov na Ukrajine. Uviedol, že sa tak chce vyhnúť prelievaniu ruskej krvi, uvádza agentúra AP.

Vzniknutá situácia predstavuje podľa mnohých pre Putina zatiaľ najväčšiu hrozbu, odkedy vo februári minulého roku vydal rozkaz na začatie invázie ruskej armády na Ukrajinu. Putin v sobotu prisľúbil, že organizátori vojenského prevratu budú čeliť vážnym dôsledkom.

Viac o téme: Strach MoskvaVladimir PutinKyjevJevgenij PrigožinVolodymyr ZelenskyjWagnerova skupinaSchováva sa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu