Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VOJNA na Ukrajine Deň štyristopäťdesiaty šiesty (23. mája 2023)

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

MOSKVA/KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v utorok ukrajinských vojakov na frontovej línii v Doneckej oblasti na východe krajiny. TASR informuje na základe správy agentúry AFP a denníka The Guardian. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 453

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 453 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:30 V Poľsku sa začal výcvik ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16. Oznámil to v utorok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, uvádza agentúra AFP.

20:30 Orbán tvrdí, že Ukrajina nemôže vyhrať vojnu, Kyjev sa zaväzuje bojovať až do úplného oslobodenia ukrajinských území. „Toto je jediný spôsob, ako nielen obnoviť mier na Ukrajine, ale aj zaručiť bezpečnosť celej Európy,“ povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko.

19:32 Rusko v utorok tvrdilo, že ukrajinské sily zabili jedného obyvateľa ruskej pohraničnej Belgorodskej oblasti, keď do nej prenikla z Ukrajiny ozbrojená skupina. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a Reuters. ktoré však dodali, že tieto tvrdenia nemohli nezávisle overiť. "Na našu veľkú ľútosť máme obete. V rukách ukrajinských síl zomrel mierumilovný civilista - obyvateľ osady Kozinka. Vyjadrujeme najúprimnejšiu účasť všetkým príbuzným a blízkym," napísal na platforme Telegram gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov.

18:58 "Protiteroristická operácia" v ruskom regióne Belgorod bola zrušená. Guvernér ruskej Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov oznámil odvolanie "protiteroristickej operácie" krátko po tom, ako ruské ministerstvo obrany oznámilo porážku invázie do Belgorodu.

17:34 Bieloruská vláda sa údajne podieľala na nezákonnej deportácii detí z Ruskom okupovaných území na Ukrajine. V utorňajšej predbežnej správe to uvádzajú lídri bieloruskej opozície žijúci v exile, informuje TASR citujúc zo správy agentúry Reuters.

17:13 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán si nemyslí, že Ukrajina môže vyhrať vojnu proti Rusku. Premiér to povedal v utorok na hospodárskom fóre v katarskej Dauhe v rozhovore pre agentúru Bloomberg. S odvolaním sa na server index.hu o tom informuje spravodajca TASR.

16:15 Žena zomrela na následky ranného ostreľovania okupantmi Chersonskej oblasti.

14:56 Asi dvesto farmárov, zastupujúcich poľnohospodárov z Českej republiky, Maďarska, Poľska, Rumunska, Slovenska a Litvy, prišlo v utorok doobeda protestovať pred inštitúcie Európskej únie (EÚ) v Bruseli. Chceli tak poukázať na záujmy poľnohospodárov, ktorí doplácajú na nízke ceny agrokomodít z Ukrajiny. Informuje o tom spravodajca TASR.

14:46 Francúzsko je pripravené uzavrieť s Ukrajinou dohody, ktoré jej poskytnú bezpečnostné záruky, uviedlo tamojšie ministerstvo zahraničných vecí.

14:28 Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruské ozbrojené sily odrazili a následne zlikvidovali skupinu militantov a vojenskej techniky, ktorá do Belgorodskej oblasti na juhozápade Ruska prenikla zo susednej Ukrajiny. "Počas protiteroristickej operácie boli nacionalistické formácie zablokované a zničené leteckými údermi a delostreleckou paľbou," uviedlo v utorok ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP.

14:07 Osobitný vyslanec Vatikánu pre vojnu na Ukrajine kardinál Matteo Zuppi v utorok prirovnal vojnu k pandémii a vyhlásil, že všetci kresťania sú povolaní byť tvorcami pokoja.

13:55 Európska komisia (EK) v utorok uskutočnila v poradí štvrtú platbu vo výške 1,5 miliardy eur v rámci tohoročného balíka makrofinančnej pomoci pre Ukrajinu v celkovej hodnote 18 miliárd eur.

13:06 Nemecký minister obrany Boris Pistorius kritizoval v utorok Maďarsko za blokovanie ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine, informuje TASR na základe správy agentúry DPA. Pistorius na zasadaní ministrov obrany EÚ v Bruseli povedal, že je "trochu sklamaný a podráždený správaním našich maďarských priateľov" v otázke poskytovania ďalšej pomoci Ukrajine na obranu voči ruskej vojenskej agresii.

12:48 Dmitrij Medvedev o ukrajinských sabotážnych skupinách: „Týchto darebákov je potrebné zničiť ako potkany, dokonca ich ani vziať do zajatia.“

12:20 Moskva potrebuje sústreďovať svoje vojenské úsilie, aby sa vyhla ďalšiemu ukrajinskému prieniku na ruské územie, uviedol v utorok Kremeľ, ktorý zároveň vyjadril "hlboké znepokojenie" v súvislosti s pondelkovými potýčkami v Belgorodskej oblasti. TASR informuje s odvolaním sa na správu agentúry AFP.

12:12 Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) začal vyšetrovať prienik skupiny "ozbrojených ukrajinských skupín" do okresu Gajvoron na juhu Belgorodskej oblasti susediacej s Ukrajinou, ku ktorému došlo v pondelok. Informovala o tom agentúra AFP. Sledkom vo vyhlásení informoval, že pod mínometnú a delostreleckú paľbu a útoky dronmi sa dostali rodinné a bytové domy, administratívne budovy a zariadenia civilnej infraštruktúry. Zranených bolo niekoľko civilistov.

11:42 "Pri svojom návrate zo zahraničnej návštevy prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil pozície ukrajinských ozbrojených síl na frontovej línii Vuhledar-Marijinka na obrannej línii v Doneckej oblasti," uviedol vo vyhlásení jeho úrad. Zelenskyj prišiel na frontovú líniu do oblasti, kde ruské jednotky sústreďujú svoj úsilie na dobytie nových území. Zelenskyj tak urobil pri príležitosti Dňa ukrajinského námorníctva, ktorý sa oslavuje 23. mája.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

11:23 Na internete bolo zverejnené video, údajne z ruského hraničného priechodu v Graivoronove v regióne Belgorod.

11:10 Diskusiám 18. ročníka konferencie Globsec Bratislava Forum bude dominovať vojna na Ukrajine, jej dôsledky na Európu a globálny dialóg. Hlavným motívom bude prekonávanie globálnej nestability. Podujatie sa uskutoční 29. až 31. mája v Bratislave s účasťou 1300 hostí zo 63 krajín. Vystúpi vyše 160 spíkrov. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval prezident Globsecu Róbert Vass.

10:52 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil jednotky námornej pechoty na frontovej línii pri príležitosti Dňa ukrajinskej námornej pechoty.

9:47 Ruský minister vnútra, na ktorého sa vzťahujú sankcie, navštívil Saudskú Arábiu len niekoľko dní po Zelenskom. Cesta ruského ministra Vladimira Kolokotseva do Rijádu z 23. mája prichádza len niekoľko dní po návšteve ukrajinského prezidenta Zelenského v saudskoarabskom meste Jeddah.

8:13 Dodávky lietadiel F-16 na Ukrajinu sú pre Spojené štáty prioritou a plán sa začne v najbližších mesiacoch, informuje americké ministerstvo zahraničia.

7:51 Ruské sily podnikli za uplynulý deň na Ukrajine 20 raketových útokov. V Dnepropetrovskej, Záporožskej a Charkovskej oblasti pri nich Rusi použili okrem iného riadené strely, balistické rakety typu Iskander-M a protilietadlové strely S-300, informoval vo svojom rannom hlásení ukrajinský generálny štáb. Aj naďalej Rusi sústredia svoje vojnové úsilie na boje pri Bachmute, Lymanovi, Avdijivke a Marjinky v Doneckej oblasti a pri Kupjansku v Charkovskej oblasti.

7:30 Ruský informačný priestor je nesúvislý po správach o bojoch v Belgorodskej oblasti. Inštitút pre štúdium vojny uviedol, že ruský informačný priestor zažil po správach o bojoch v ruskej Belgorodskej oblasti "paniku, frakcionizmus a nesúdržnosť".

7:00 Ruiny Bakhmutu.

6:05 Rusko ostreľovalo 5 komunít v oblasti Sumy a zranilo 1 osobu. Ruské sily zaútočili na komunity Bilopillia, Myropillia, Yunakivka, Novoslobidske a Velyka Pysarivka, uviedla vojenská správa oblasti Sumy 22. mája.

6:00 Bezpilotné lietadlo zaútočilo podľa ruských médií na budovu ministerstva vnútra v Belgorode.

Vagnerovci sa snažia prepraviť kúpené vojenské vybavenie cez Mali

"Existujú náznaky, že Vagnerova skupina sa snaží kúpiť vojenské systémy od zahraničných dodávateľov a smerovať tieto zbrane ako tretia strana cez Mali," uviedol hovorca amerického rezortu diplomacie Matthew Miller. Dodal, že vagnerovci sú ochotní pri týchto transakciách použiť aj falošné dokumenty. "Zatiaľ sme však nezaznamenali nijaké náznaky, že by sa takúto kúpu podarilo dotiahnuť do konca alebo uskutočniť. Situáciu však pozorne monitorujeme," dodal Miller.

Žoldnieri z Vagnerovej skupiny bojujú na Ukrajine po boku ruských vojakov aj v tých najintenzívnejších bojoch, akým je napríklad prebiehajúci boj o východoukrajinské mesto Bachmut. Západné krajiny sú pritom znepokojené aktivitami vagnerovcov v Mali od konca roka 2021. Mali, kde sa tamojší lídri chopili moci po prevrate v roku 2021, i Rusko predtým tvrdili, že Rusi nachádzajúci sa v tejto africkej krajine nie sú žoldnieri ale že pomáhajú malijským vojakom s výcvikom na používanie vybavenie kúpeného v Rusku.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu