Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOJNA na Ukrajine Deň štyristopäťdesiaty prvý (18. mája 2023)

(Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinská armáda vo štvrtok skoro ráno informovala o niekoľkých výbuchoch, ku ktorým došlo v Kyjeve a v ďalších častiach krajiny. Ľudí zároveň vyzvala ľudí, aby zostali v protileteckých krytoch, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. Situáciu sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 448

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 448 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:51 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyhlásil, že oslobodenie Krymského polostrova, ktorý v roku 2014 nezákonne anektovalo Rusko, sa s určitosťou uskutoční. "Naďalej pracujeme na oslobodení Krymu. Dozaista sa to stane - jeho kompletný návrat do ukrajinského štátneho systému," povedal Zelenskyj v Kyjeve, kde sa stretol s lídrami komunity Tatárov a s vysokopostavenými predstaviteľmi.

21:34 Pápež František by chcel do Ruska a na Ukrajinu vyslať mierových vyslancov s cieľom pokúsiť sa dosiahnuť prímerie medzi Moskvou a Kyjevom. Vo štvrtok o tom informovala vatikánska spravodajská stránka Il Sismografo, na ktorú sa odvoláva agentúra Reuters.

21:10 Ukrajinské ozbrojené sily postupujú v ťažkých bojoch blízko východoukrajinského mesta Bachmut, uviedla vo štvrtok námestníčka tamojšieho ministra obrany Hanna Maľarová. "V niektorých oblastiach postúpili naši vojaci až o jeden kilometer," napísala Maľarová na platforme Telegram.

20:44 Opakované útoky Ruska na veľké ukrajinské mestá sú znakom zúfalstva Moskvy, uviedol vo štvrtok tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Olexij Danilov.  "Kyjev zostáva pre šéfa Kremľa Vladimira Putina maniakálnym a nedosiahnuteľným cieľom. Terčom ruských raketových útokov sú symbolické miesta Kyjeva. Kremeľ potrebuje tie nezmyselné a nákladné útoky na hlavné mesto, aby zvýšil stupeň patriotickej hystérie v krajine," uviedol Danilov na Twitteri.

20:06 Od tohto leta Nórsko tiež zdvojnásobí počet svojich inštruktorov cvičiacich ukrajinských vojakov v rámci operácie Interflex, dodal minister na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom obrany Spojeného kráľovstva Benom Wallaceom.

20:03 Pentagón v dôsledku účtovnej chyby nadhodnotil americkú vojenskú pomoc Ukrajine o tri miliardy dolárov. Otvára sa tak možnosť poslať Ukrajine ďalšie zbrane. Napísala to vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenované zdroje v americkom Senáte.

20:01 Nórsko dodá Ukrajine až osem viacnásobných odpaľovacích raketových systémov (MLRS) a tri delostrelecké lokalizačné radary Arthur, uviedol to nórsky minister obrany Bjørn Arild Gram.

19:16 Ukrajinci už použili strely s plochou dráhou letu Storm Shadow, ktoré im darovala Británia. Podľa agentúry Reuters to dnes bez ďalších podrobností uviedol britský minister obrany Ben Wallace. Británia sa minulý týždeň stala prvou krajinou, ktorá oznámila, že Ukrajine začala dodávať riadené strely dlhého doletu, ktoré umožnia ukrajinským silám zasiahnuť ruské ciele ďaleko za frontovými líniami.

18:27 Lídri Skupiny siedmich budú diskutovať o myšlienke usporiadania medzinárodného summitu o mieri na Ukrajine, keď sa tento týždeň stretnú v Japonsku. Uuviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľa EÚ.

17:45 Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin vo štvrtok obvinil jednotky ruskej armády, že sa stiahli o 570 metrov severne od východoukrajinského mesta Bachmut, čím podľa neho spôsobili, že jeho bojovníci zostali bez krytia.

16:35 Počas série nočných náletov na Ukrajinu boli zasiahnuté všetky určené ciele, uviedlo vo štvrtok ruské ministerstvo obrany. Informovala o tom agentúra AFP. Ruské sily podľa ministerstva podnikli údery na veľké sklady zbraní a techniky zahraničnej výroby a zálohy ukrajinskej armády. V dôsledku úderov boli zničené značné zásoby zbraní a munície a bol znemožnený postup záloh do oblastí bojov, tvrdí ruský rezort obrany. Zasiahnuté ciele nekonkretizoval.

15:46 Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen v stredu vyjadril podporu účasti Rakúska na odmínovaní civilnej infraštruktúry na Ukrajine. Rakúska ministerka obrany Klaudia Tannerová i hlavná opozičná strana sú však proti. Informujú agentúry AP a APA.

15:40 Najmenej jedna osoba bola zabitá a dvaja ďalší boli zranení pri raketovom útoku v dedine Tsyrkuny, o ktorom informoval guvernér Charkovskej oblasti Oleh Syniehubov.

15:15 Ukrajinská armáda tento rok zakúpila stovky dronov za peniaze, ktoré zhromaždili tamojšie protikorupčné úrady z korupčných prípadov. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinských predstaviteľov. Úrady poslali v tomto roku už viac ako 17 miliónov dolárov na vládou podporovanú kampaň nazvanú Army of drones (Armáda dronov).

14:30 Aktuálna situácia v Bachmute.

13:37 Brazília sa stala hlavným dovozcom ruskej nafty v Latinskej Amerike po zavedení sankcií Západu proti Moskve pre jej inváziu na Ukrajinu. Vyplýva to z údajov o monitorovaní plavidiel spoločnosti Refinitiv Eikon. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

13:21 Vstup ruského kapitálu do zahraničia by sa mal zakázať a zastaviť by sa mali aj investície v Rusku, aby sa obmedzila schopnosť Moskvy viesť vojnu proti Ukrajine. Vyhlásil to vo štvrtok na konferencii venovanej rusko-ukrajinskému konfliktu poľský prezident Andrzej Duda. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry PAP.

12:18 Lídri skupiny najvyspelejších krajín sveta (G7) budú v Japonsku koncom týždňa diskutovať aj o usporiadaní medzinárodného mierového summitu o Ukrajine. Vo štvrtok to uviedol predstaviteľ Európskej únie, informuje TASR podľa tlačovej agentúry Reuters.

12:10 Ukrajina zostrelila 29 z 30 rakiet, ktoré v noci na štvrtok na jej územie vypálilo Rusko, oznámili ukrajinský predstavitelia. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AP a Reuters. V rámci útoku odpálili Rusi z mora, vzduchu a zeme strely s plochou dráhou doletu, dva iránskeho drony Šahíd a dva prieskumné drony. "Všetky ciele nad Kyjevom boli zostrelené," uviedol hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj.

10:53 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 18. máju, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

10:07 Rusko pravdepodobne prijíma opatrenia, ktoré vysokopostaveným úradníkom zakazujú opustiť ich funkcie počas vojny na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe štvrtkového vyjadrenia britského ministerstva obrany. "Tieto opatrenia sa údajne vzťahujú na vrcholných regionálnych politikov, predstaviteľov bezpečnosti a členov prezidentskej administrácie," uviedlo ministerstvo obrany.

9:46 Úlomky ruských rakiet, ktoré dopadli v noci v oblasti Kyjeva.

9:00 Na vyriešenie vojny na Ukrajine neexistuje všeliek, vyhlásil vo štvrtok po návšteve Kyjeva osobitný čínsky vyslanec Li Chuej. Zároveň opäť vyzval Kyjev a Moskvu, aby sa zapojili do rokovaní o ukončení vojny, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. "Neexistuje všeliek na vyriešenie tejto krízy. Všetky zúčastnené strany musia začať samy od seba, vybudovať si dôveru a vytvoriť podmienky na ukončenie vojny a rokovať," uviedol Li, predstaviteľ čínskeho ministerstva zahraničných vecí pre eurázijské záležitosti.

8:40 Pri stredajšom ostreľovaní Ukrajiny ruskými silami zomrelo najmenej osem ľudí a 17 utrpelo zranenia. Medzi obeťami bol aj päťročný chlapec. TASR správu prevzala vo štvrtok z webovej stránky stanice BBC. Tri osoby vrátane päťročného chlapca prišli o život a ďalšie dve utrpeli zranenia v dedine Zelenivka v Chersonskej oblasti, píše BBC s odvolaním sa na tamojšieho gubernátora Olexandra Prokudina. Delostrelecký granát zasiahol obchod v dedine.

8:26 Na Kryme došlo k výbuchu na železnici. Okupačné orgány Krymu oznámili, že pohyb elektrických vlakov na trati Simferopol – Sevastopoľ bol pozastavený.

7:43 Jeden človek v noci na dnes zahynul v juhoukrajinskej Odese po tom, čo tam ruská raketa zasiahla priemyselný komplex. Nad ukrajinskou metropolou protiletecká obrana podľa predbežných informácií miestnej správy zničila všetky strely, ktorými Rusko v noci zaútočilo. V dvoch východokyjevských štvrtiach však prepukli požiare spôsobené padajúcimi troskami. S odvolaním sa na ukrajinských predstaviteľov o tom informuje agentúra Reuters. Bol to deviaty ruský vzdušný úder na ukrajinské hlavné mesto od začiatku mája, poznamenal web stanice BBC.

7:33 Šéf Wagnerovej skupiny čelí tlaku, zastrašovaniu kvôli politickým ambíciám. Niektorí ruskí predstavitelia možno zastrašujú zakladateľa žoldnierskej skupiny Wagner Jevgenij Prigožin, aby obmedzili jeho vplyv a politické ambície, uviedol Inštitút pre štúdium vojny vo svojej najnovšej správe.

6:22 Ukrajina údajne zničila všetky nepriateľské ciele počas útoku na Kyjev 18. mája. Ukrajina zničiť všetky nepriateľské ciele ranným leteckým útokom na Kyjev 18. mája, podľa predbežných informácií, ktoré oznámil šéf vojenskej správy mesta Kyjev Serhii Popko.

6:05 Trosky spôsobili požiar v okrese Desnianskyi v Kyjeve. Úlomky ruských rakiet spôsobili požiar v nebytovej budove v okrese Desnianskyj v Kyjeve, informoval 18. mája šéf vojenskej správy mesta Kyjev Serhii Popko.

6:00 Biely dom privítal v stredu dvojmesačné predĺženie dohody o vývoze ukrajinského obilia cez Čierne more. Podľa USA však svet od Ruska potrebuje väčšiu istotu v súvislosti s touto kľúčovou potravinovou zásobovacou trasou, informuje TASR na základe správy agentúry AFP. "To, že bola dohoda predĺžená, je dobrá vec," uviedol poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

Ukrajinská armáda hlási výbuchy v Kyjeve a iných častiach krajiny

Šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko na platforme Telegram uviedol, že trosky zaznamenali v kyjevskej štvrti Darnyckyj. "Informácie o obetiach a škodách sa v súčasnosti preverujú," dodal. Podľa kyjevského starosta Vitalija Klička vypukol v tejto štvrti v dôsledku spadnutých trosiek požiar. K explózii došlo podľa Klička aj v kyjevskej štvrti Desňanskyj. "Útok na hlavné mesto pokračuje. Neopúšťajte kryty počas leteckého poplachu!" vyzval Kličko obyvateľov prostredníctvom Telegramu.

Ukrajinská armáda okrem toho informovala o útokoch "riadenými strelami" vo Vinnyckej oblasti v strednej časti krajiny. Miestne médiá tiež hlásili výbuchy v Chmeľnyckej oblasti ležiacej približne 100 kilometrov západne od Vinnyckej. Armáda dodala, že letecký poplach bol ráno vyhlásený na celom území Ukrajiny.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu