Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VOJNA na Ukrajine Deň štyristoštyridsiaty deviaty (16. mája 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Silné explózie rakiet protivzdušnej obrany otriasli v noci na utorok ukrajinskou metropolou Kyjev, informuje na základe správy agentúra DPA. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok po návrate z európskeho turné, počas ktorého žiadal väčšiu podporu pre Kyjev od spojencov v Ríme, Berlíne, Paríži a Londýne, uviedol, že sa vracia domov "s väčšou ochranou" pre obyvateľov Ukrajiny a "väčšou politickou podporou". Informuje na základe správy agentúra DPA.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 446

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 446 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:44 Do bojov na Ukrajine je v súčasnosti nasadených približne 400.000 Rusov. V štátnej televízii to v utorok podľa agentúry DPA uviedol riaditeľ ukrajinskej vojenskej rozviedky HUR Kyrylo Budanov.

21:40 Ministerstvo zahraničných vecí USA v utorok dôrazne odsúdilo zatknutie bývalého zamestnanca misie Spojených štátov v Rusku. Obvinenia, že zadržaný ruský občan Robert Šonov nelegálne spolupracoval s cudzincami, označil Washington za ničím nepodložené, informovala agentúra Reuters.

21:00 Moskovský súd poslal v utorok do väzenia na päť rokov a dva mesiace Kolumbijčana usvedčeného z "diskreditácie ruských ozbrojených síl". Trest si má odpykať v nespresnenom ruskom nápravnom zariadení. Ide o dosiaľ prvý známy prípad, keď bol v Rusku za diskreditáciu armády uväznený zahraničný občan, uvádza agentúra DPA.

20:46 Britský premiér Rishi Sunak a predseda holandskej vlády Mark Rutte v utorok prisľúbili vytvorenie "medzinárodnej koalície", ktorej cieľom bude pomáhať ukrajinským vzdušným silám vrátane "podpory od výcviku až po zaobstaranie stíhačiek F-16". Obaja premiéri sa zúčastňujú na summite Rady Európy v Reykjavíku. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá v tejto súvislosti citovala hovorcu britského premiéra.

20:13 Ukrajina použila rakety Storm Shadow na zasiahnutie ruských cieľov. Ukrajinské sily už začali používať rakety dlhého doletu Storm Shadow od Spojeného kráľovstva na zasiahnutie ruských cieľov, informovala 16. mája CNN s odvolaním sa na troch západných predstaviteľov.

19:35 Ukrajina v utorok kritizovala Gruzínsko za to, že Rusku umožnilo obnoviť priame lety na svoje územie. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Svet izoluje Rusko, aby ho prinútil zastaviť vojnu, ale Gruzínsko víta ruské letecké spoločnosti a posiela svoje vlastné (aerolínie) do Moskvy," uviedol na sociálnych sieťach hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko. "Kremeľ bude mať z toho určite radosť," povedal.

19:21 Známa kritička Kremľa Natalia Arno (známa aj ako Budajevová) má podozrenie, že počas nedávnej cesty po Európe sa ju pokúsili otráviť. Arno pripustila, že možno šlo o nervovoparalytickú látku. Ako v utorok informovalo Rádio Sloboda (RFE/RL), Arno cestovala po Európe ešte začiatkom mája, ale svoje náhle zdravotné problémy opísala až v statuse zverejnenom na Facebooku 16. mája, uvádza TASR.

17:10 Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že počas útokov na Kyjev v noci na utorok bol zasiahnutý aj raketový systém zem-vzduch americkej výroby Patriot. Zásah bol vykonaný vysoko presným hypersonickým raketovým systémom Kinžal, konkretizoval ruský rezort obrany podľa britskej stanice BBC.

16:55 Ukrajinská armáda získava späť 20 kilometrov štvorcových pri Bakhmute. Za posledných niekoľko dní ukrajinské sily dobyli späť približne 20 kilometrov štvorcových na severnom a južnom okraji Bachmutu, uviedla 16. mája námestníčka ministra obrany Hanna Maliar.

16:20 Predsedu ukrajinského najvyššieho súdu zadržali pre podozrenia z korupcie, oznámil v utorok prokurátor Špeciálnej protikorupčnej prokuratúry Ukrajiny (SAPO) Olexandr Omeľčenko. TASR tieto informácie prevzala z agentúry Reuters a AFP.

15:50 Šesť ľudí bolo za posledných 24 hodín zabitých v Charkovskej a Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, informovali v utorok tamojší gubernátori. TASR prevzala správu z portálu britského denníka The Guardian.

15:30 Nevybuchnuté bomby, granáty a míny ohrozujú na Ukrajine nielen ľudské životy, ale vytvárajú aj riziko, že úrodná poľnohospodárska pôda bude roky nepoužiteľná. Upozornil na to v utorok Červený kríž.

15:23 Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, v utorok jednomyseľne schválila zákon o odstúpení Ruska od Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe (CFE). Rusko plnenie tejto zmluvy pozastavilo už v roku 2015. TASR správu prevzala z agentúry AP.

14:41 Skupina šiestich afrických lídrov vycestuje čo najskôr do Ruska a na Ukrajinu, aby pomohli nájsť riešenie konfliktu medzi oboma krajinami. Oznámil to v utorok juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a Reuters.

14:24 Rusko v utorok uviedlo, že sa stále nerozhodlo o predĺžení dôležitej dohody s Ukrajinou o vývoze obilnín. Dohodu v minulom roku sprostredkovali OSN a Turecko a jej platnosť má vypršať 18. mája. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. "Je veľa nezodpovedaných otázok týkajúcich sa našej časti dohody... Musíme sa teraz rozhodnúť," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

14:14 Útoky dronov hlásené v ruských oblastiach Brjansk a Kursk. Podľa miestnych predstaviteľov a nezávislých médií boli za posledných 24 hodín hlásené útoky dronov v ruských oblastiach Kursk a Brjansk.

13:25 Mesto Bachmut na východe Ukrajiny je pre ruských vojakov ako pasca na myši, vyhlásil v utorok veliteľ pozemných síl ukrajinskej armády Olexandr Syrskyj. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

13:00 Rusko v utorok vyhlásilo, že všetky ciele určené jeho armádou boli v počas nočného raketového útoku na Ukrajinu zasiahnuté. Kyjev predtým oznámil, že zostrelil takmer 20 ruských rakiet. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

12:55 Žoldnieri Wagnerovej PMC sa vyhrážali poslancovi Viktorovi Sobolevovi, že po porážke vo vojne prídu na Červené námestie a potrestajú ho. Predtým Sobolev vyhlásil: "PMC je nelegálna ozbrojená formácia, nie je jasné, kde je registrovaná a čo robí."

12:50 Štátny úrad pre vyšetrovanie (SBI) oznámil, že Kosťantyn Bezsmertny, veliteľ 501. práporu námornej pechoty, bol obvinený z vlastizrady za to, že údajne presvedčil 277 vojakov, aby sa vzdali ruským vojskám ako zajatci.

11:52 V Charkovskej a Doneckej oblasti bolo za posledných 24 hodín pri ruských útokoch zabitých šesť ľudí, informovali dnes gubernátori Oleh Syniehubov a Pavlo Kyrylenko.

11:19 Juhokórejský prezident Jun Sok-jol sa v utorok stretol s ukrajinskou prvou dámou Olenou Zelenskou, ktorá pricestovala do Soulu ako špeciálna vyslankyňa svojho manžela prezidenta Volodymyra Zelenského. Oznámila to Junova kancelária, informuje TASR podľa správ agentúr Jonhap a Reuters.

11:18 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa zúčastní sa summite Rady Európy (RE) na Islande. Potvrdila to prezidentka SR Zuzana Čaputová. Informuje o tom osobitný spravodajca TASR.

10:48 Trosky z ruských rakiet spôsobujú v Kyjeve požiare a poškodzujú infraštruktúru. Najväčšie škody vznikli v okrese Solomianskyj, kde trosky spôsobili požiar, uviedla štátna pohotovostná služba. Postihnuté boli štyri autobusy a garáž s rozlohou 200 metrov štvorcových.

10:27 Na Kyjev v utorok v skorých ranných hodinách Rusko podniklo intenzívny letecký útok a využilo pri tom kombináciu rakiet odpaľovaných zo vzduchu, mora a zeme. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP.

9:48 Ukrajina v utorok oznámila, že zostrelila šesť ruských hypersonických striel typu Kinžal, ktoré boli vypálené počas nočných útokov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

9:47 Český zdravotník a zakladateľ projektu Phoenix, ktorý bol v marci na Ukrajine vážne zranený po zásahu šrapnelom, v pondelok zomrel. Na sociálnej sieti Facebook to uviedli zástupcovia projektu, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

8:57 Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) v pondelok zverejnila na platforme Telegram video zacielené na ľudí frustrovaných situáciou za vlády prezidenta Vladimira Putina. Snaží sa tak presviedčať Rusov, aby prezrádzali utajované informácie o svojej krajine. Preto TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

8:40 Obvinenia z kontaktov Jevgenija Prigožina s ukrajinskou rozviedkou môžu pomôcť dlhodobému úsiliu Kremľa o jeho diskreditáciu, uviedol Inštitút pre štúdium vojny.

7:57 Podľa ukrajinského generálneho štábu ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) a zásahové jednotky ministerstva vnútra uskutočnili razie na železničných staniciach a autobusových termináloch s cieľom zastrašiť krymské obyvateľstvo.

7:03 Ruské jednotky už nie sú schopné na Ukrajine podniknúť rozsiahlu ofenzívnu akciu a sú prevažne v defenzíve; Moskva je však naďalej schopná zachovať súčasnú intenzitu raketových útokov, uviedla v pondelok ukrajinská armáda. TASR informuje na základe správy stanice CNN.

6:10 Ruský prezident Vladimir Putin nariadil, aby bola ikona Najsvätejšej Trojice od Andreja Rubľova odovzdaná ruskej pravoslávnej cirkvi. Moskovský patriarchát uviedol, že ikona bude rok vystavená v Chráme Krista Spasiteľa v Moskve a potom sa vráti do kláštora v meste Sergijev Posad, do jej Katedrály Najsvätejšej Trojice. Podľa internetovej stránky ruskej pravoslávnej cirkvi sa ikona vracia cirkvi v reakcii "na početné žiadosti pravoslávnych veriacich".

6:09 Korupciu v miliónovej výške odhalili na ukrajinskom najvyššom súde - jeho predsedu Vsevoloda Knjazeva mali prichytiť pri braní úplatku v hodnote 2,76 milióna eur, informuje TASR na základe správy agentúry DPA, ktorá o tom informovala v noci na utorok.

Kyjevom otriasli mohutné výbuchy rakiet protivzdušnej obrany

Trosky rakiet dopadli na pozemok kyjevskej zoologickej záhrady, uviedol v utorok starosta ukrajinského hlavného mesta Vitalij Kličko. Ako dodal, následne začalo horieť aj viacero vozidiel a došlo tiež k poškodeniu väčšej budovy. Informácie o prípadných obetiach alebo zranených neboli bezprostredne známe.Tamojšia vojenská správa v tejto súvislosti uviedla, že explózie sa týkali štyroch mestských častí Kyjeva. Sirény leteckého poplachu sa v noci na utorok rozozvučali na celej Ukrajine. Ukrajina sa už viac než 14 mesiacov bráni voči ruskej invázii a pripravuje sa na plánovanú protiofenzívu, pripomína DPA.
 

Z Európy sa vraciam domov s väčšou politickou podporou, tvrdí Zelenskyj

"Vraciame sa domov s novými obrannými balíkmi: viac munície, silnejšie zbrane pre front, väčšia ochrana pre našich ľudí, väčšia politická podpora," zhrnul Zelenskyj svoju cestu po Európe v pondelkovom videoprejave, ktorý nahral vo vlaku. Počas všetkých rokovaní, ktoré uskutočnil v Taliansku, Nemecku, Francúzsku a Británii, diskutoval o svojom mierovom pláne pre Ukrajinu a kompletnom stiahnutí ruských vojakov z územia Ukrajiny, uviedol.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (6)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Yves Herman/Pool via AP)

Ako dodal, jeho cesta po Európe posilnila podporu pre pričlenenie sa Ukrajiny k Európskej únii (EÚ). "Je tu väčšie porozumenie pre pristúpenie k NATO, príde to, nedá sa tomu vyhnúť," podotkol Zelenskyj. Ukrajinský prezident svoje európske turné odštartoval v sobotu návštevou Ríma. V nedeľu pokračoval v Berlíne a Paríži, a v pondelok sa napokon v Londýne stretol s britským premiérom Rishim Sunakom. V Nemecku si okrem iného prevzal prestížnu Medzinárodnú cenu Karola Veľkého v Aachene a poďakoval sa Berlínu za nový obranný balík v hodnote 2,7 miliardy dolárov, pripomína DPA.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu