Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VOJNA na Ukrajine Deň štyristoštyridsiaty šiesty (13. mája 2023)

Volodymyr Zelenskyj s pápežom Františkom Zobraziť galériu (5)
Volodymyr Zelenskyj s pápežom Františkom (Zdroj: SITA/Vatican News via AP)

KYJEV - Ukrajinská armáda zaznamenala úspechy v protiútokoch proti ruským silám severozápadne od mesta Bachmut, o ktorý sa v posledných týždňoch vedú najväčšie boje. Vo svojej pravidelnej správe to dnes napísal americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Odkázal pritom na videozábery z piatka, ktoré ukazujú ruských vojakov utekajúcich pred ukrajinskou delostreleckou paľbou na južnom brehu Berchivskej nádrže asi štyri kilometre severozápadne od Bachmutu.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 443

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 443 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

 

ONLINE

21:28 Dve ruské stíhačky a dva vojenské vrtuľníky boli v sobotu údajne zostrelené v ruskej Brianskej oblasti, ktorá hraničí s Ukrajinou. Stroje mali vykonať útoky na ciele na Ukrajine, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na portál ruského denníka Kommersant.

20:29 Pri ruskom útoku na mesto Kosťantynivka na východe Ukrajiny dnes zahynuli dvaja ľudia a desať ďalších utrpelo zranenie. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ukrajinskú prokuratúru. Najmenej 21 zranených si podľa agentúry Unian vyžiadalo ruské ostreľovanie v západoukrajinskej Chmelnyckej oblasti. Traja ľudia potom utrpeli v skorých ranných hodinách zranenia pri ruskom ostreľovaní mesta Mykolajiv na juhu Ukrajiny. Nad veľkou časťou Ukrajiny, vrátane Kyjeva, bol v noci na dnešok znovu vyhlásený letecký poplach.

19:09 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pri rokovaní s pápežom Františkom vo Vatikáne požiadal o odsúdenie ruských zločinov na Ukrajine. Pápežovi poďakoval za pozornosť, ktorú hlava katolíckej cirkvi venuje situácii v jeho krajine, napísal Zelenskyj na twitter. Pápež a ukrajinský prezident sa dnes prvýkrát stretli od začiatku ruskej invázie. Podľa hovorcu Vatikánu rokovali o politickej a humanitárnej situácii, ktorú na Ukrajine vytvorila vojna. Pápež vyzval na "činy ľudskosti" v prospech najzraniteľnejších osôb.

Volodymyr Zelenskyj s pápežom Františkom
Zobraziť galériu (5)
Volodymyr Zelenskyj s pápežom Františkom  (Zdroj: SITA/Vatican News via AP)

18:44 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj absolvoval počas svojej sobotňajšej návštevy Talianska aj približne 40-minútové stretnutie s pápežom Františkom vo Vatikáne. Informovali o tom tlačové agentúry ANSA a AP.

17:06 Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vyzval v sobotu členské krajiny Únie, aby urýchlili dodávky munície na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

16:43 Ukrajinský prezident sa v sobotu stretol v Ríme s talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou aj s prezidentom Sergiom Mattarellom. Podľa agentúry AP dostal od nich prísľuby o pokračovaní vojenskej, finančnej a ďalšej pomoci Ukrajine v boji proti ruskej agresii, a to v krátkodobom aj dlhodobom horizonte.

15:38 Aktuálne snímky ostreľovaného Bahmutu.

 

Так виглядає Бахмут. Вам може здатися, що це туман. Але ні. Це задимлення від пожеж та димових снарядів, які...

Posted by Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine on Saturday, May 13, 2023

15:36 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestuje v nedeľu na návštevu Nemecka, kde sa stretne s tamojšími predstaviteľmi. S odvolaním sa na oficiálne zdroje o tom v sobotu informovali agentúry DPA a AFP. Aktuálne sa ukrajinský prezident nachádza na návšteve Talianska.

15:11 Ruské ministerstvo obrany v sobotu obvinilo Ukrajinu, že použila britské rakety Storm Shadow na útoky voči civilným cieľom v ukrajinskom meste Luhansk, ktoré je pod kontrolou ruských okupačných jednotiek. Ruské tvrdenie sa nedalo nezávisle overiť.

14:55 V ruskej Brianskej oblasti, ktorá hraničí s Ukrajinou, havaroval v sobotu vrtuľník. Zrejme bol zostrelený. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters odvolávajúcej sa na ruské médiá.

14:00 Jednotky ukrajinskej armády postupujú pozdĺž častí frontovej línie proti ruským silám blízko východoukrajinského mesta Bachmut, uviedol v sobotu na sociálnych sieťach vysokopostavený veliteľ ukrajinských pozemných síl Olexandr Syrskyj. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

13:42 S najväčšou pravdepodobnosťou Rusi zostrelili svoj vlastný vojenský vrtuľník Mi-8 protilietadlovou raketou. Propagandisti medzitým tvrdia, že vrtuľník sa zrútil údajne kvôli požiaru motora.

13:35 Nový rozsiahly balík vojenskej pomoci, ktorý v sobotu Kyjevu prisľúbilo Nemecko, je ďalším znakom toho, že Rusko svoju vojnu proti Ukrajine prehrá, uviedol ukrajinský prezidentský poradca Mychajlo Podoľak.

12:41 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval v sobotu na urýchlené dodanie nového nemeckého balíka vojenskej pomoci Kyjevu, informuje agentúra DPA. Ukrajina potrebuje všetko vždy čo najrýchlejšie, upozornil Kuleba na okraj stretnutia so svojimi rezortnými partnermi z členských krajín Európskej únie (EÚ) vo Švédsku. Zároveň dodal, že by ocenil, keby sa v záujme urýchlenia dodávok vynaložilo maximálne úsilie.

12:15 Ruské štátne médiá informujú o výbuchu v okupovanom Luhansku. Propagandistický server Russia Today uviedol, že k výbuchu došlo na bývalej základni ministerstva vnútra, kde sú ruskí vojaci umiestnení od roku 2015. Médiá uviedli, že na mieste sa môžu nachádzať obete.

11:52 Cez noc bolo nad Ukrajinou zostrelených 17 iránskych bezpilotných lietadiel. Celkovo bolo zaznamenaných 21 štartov iránskych dronov.

11:15 Ruský nočný útok bezpilotného lietadla zranil 11 ľudí v Chmelnyckij.Zasahujúci stále pracujú na uhasení požiaru v kritickom zariadení, ktoré bolo terčom nočného útoku ruského bezpilotného lietadla, povedal starosta Chmelnyckého mesta Oleksander Symchyshyn v národnej televízii 13.

11:06 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes priletel na rímske letisko Ciampino, informovali talianske médiá. Na letisku ho privítal šéf talianskej diplomacie Antonio Tajani. Zelenskyj sa stretne s talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom, premiérkou Giorgiou Meloniovou a pápežom Františkom. Očakáva sa, že ukrajinský prezident sa dnes ďalej vydá do Nemecka, tamojšia vláda to však odmietla komentovať.

10:30 Nemecko prisľúbilo ďalšie dodávky zbraní pre Ukrajinu v hodnote 2,7 miliardy eur, oznámilo v sobotu ministerstvo obrany v Berlíne. Berlín to uviedol pred možnou sobotňajšou návštevou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Nemecku. "Všetci dúfame v rýchly koniec tejto strašnej vojny Ruska proti ukrajinskému ľudu, je však, žiaľ, v nedohľadne," uviedol v sobotu vo vyhlásení nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu