Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VOJNA na Ukrajine Deň štyristoštyridsiaty prvý (8. mája 2023)

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: Facebook/Червоний Хрест України)

KYJEV - Ukrajinský Červený kríž dnes uviedol, že ruský vzdušný útok z noci na dnes zničil jeho sklad humanitárnej pomoci v Odese. Poškodená bola pri inom útoku tiež mobilná nemocnica v Mykolajive. Zariadenie muselo prerušiť činnosť, nikto z pracovníkov nebol zranený.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 438

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 438 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:56 Rusko podniklo ďalší rozsiahly útok na Ukrajinu. Všetkých 35 z 35 ruských dronov bolo zostrelených. 30 z dronov bolo zameraných na Kyjev.

21:54 Rusko zaútočilo na Charkovskú oblasť, pričom predbežné informácie naznačujú, že odpálilo rakety S-300, informoval guvernér Oleh Syniehubov.

21:15 Šéf ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin dnes uviedol, že podľa predbežných údajov začínajú jeho jednotky dostávať potrebnú muníciu. Podľa agentúry Reuters tiež informoval o ťažkých bojoch vo východoukrajinskom meste Bachmut.

"Dnes skupiny postúpili maximálne o 130 metrov.. 2000. Prebiehajú prudké boje, ale skupiny pokračujú v postupe, " uviedol Prigožin vo zvukovej správe zverejnenej na sociálnych sieťach. "Podľa predbežných údajov začíname dostávať muníciu. V praxi sme ju (zatiaľ) nevideli," dodal.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

20:53 Jednotka vzdušného prieskumu, ktorí v súčasnosti podporujú jednotky v Bachmute pomocou prieskumu a delostrelectva, zdieľali letecké video mesta zničeného Ruskom.

20:45 Ukrajina dostala od Svetovej banky 190 miliónov eur na platy štátnych zamestnancov a učiteľov. Prostriedky poskytla za zvýhodnených podmienok Medzinárodná asociácia pre rozvoj.

19:40 Proruské okupačné úrady ukrajinské Záporožské oblasti pozastavili prevádzku Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú vlani v rámci invázie obsadili ruské jednotky. Krok zdôvodnili obavami z provokácií zo strany ukrajinských ozbrojených síl, píše agentúra TASS. Situácia okolo zariadenia je v posledných dňoch nepredvídateľná, uviedol cez víkend šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi.

19:00 Ukrajine už bolo poskytnutých 10 stíhačiek MiG-29. Poľský minister obrany Mariusz Błaszczak počas štátnej návštevy Kanady potvrdil, že jeho krajina už poskytla Ukrajine desať bojových lietadiel MiG-29, informoval spravodajský portál Defence24.

17:50 Ruské sily v Mariupole začali násilne mobilizovať obyvateľov, napísala exilová mestská rada Mariupolu. Rada uviedla, že túto správu poskytli obyvatelia, ktorí sú stále v meste.

17:00 Európska únia plánuje sankcionovať čínske spoločnosti napomáhajúce ruskej vojne. Prvýkrát od začiatku rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu Európska komisia navrhla sankcie proti čínskym podnikom, ktoré podporujú vojnové úsilie Moskvy, informoval denník Financial Times.

16:02 Moskva verbuje do boja na Ukrajine aj migrantov zo Strednej Ázie pracujúcich v Rusku, vyplýva z informácií britských tajných služieb, o ktorých v pondelok informovalo ministerstvo obrany v Londýne.Informuje agentúra  DPA.

Náboroví pracovníci podľa správy navštevujú mešity a imigračné úrady, kde sa zameriavajú na ľudí zo Strednej Ázie. "Na imigračných úradoch sa zamestnanci, ktorí hovoria tadžicky a uzbecky, bežne snažia o nábor migrantov," uviedlo britské ministerstvo.

15:30 Ôsmeho mája bol pri raketovom útoku na Odese zničený sklad ukrajinského Červeného kríža s rozlohou 1000 metrov štvorcových. Požiar úplne zničil humanitárnu pomoc uloženú v sklade, uviedla na facebooku ukrajinská pobočka tejto medzinárodnej organizácie s tým, že distribúcia pomoci a niektoré ďalšie služby museli byť pozastavené.

 

❗️Внаслідок обстрілів в Одесі згоріли склади із гуманітарною допомогою Українського Червоного Хреста, а в Миколаєві –...

Posted by Червоний Хрест України on Monday, May 8, 2023

15:20 Ruské jednotky dnes zaútočili na dedinu Stanislav v Chersonskej oblasti, pričom zranili šesť civilistov vrátane 9-ročného dieťaťa, uviedol to guvernér Oleksandr Prokudin. Ďalší traja ľudia boli údajne zranení v osadách v inýchregiónoch.

14:50 Ukrajina si bude 9. mája pripomínať deň Európy tak ako iné západné krajiny, oznámil v pondelok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian. V rámci ďalšieho odpútavania sa od sovietskej minulosti uviedol Zelenskyj, že predložil ukrajinskému parlamentu zákon, na základe ktorého bude Ukrajina oslavovať výročie konca druhej svetovej vojny 8. mája a 9. mája si bude pripomínať Deň Európy. 

14:24  Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová navštívi 9 .mája Kyjev a stretne sa s predsedom Volodymyrom Zelenským pri príležitosti Dňa Európy, informovalo tlačové oddelenie Komisie.

13:30 Ruskí vyšetrovatelia dnes obvinili z terorizmu muža podozrivého z atentátu na prominentného prokremeľského spisovateľa Zachara Prilepina. Dnes o tom informovala agentúra Reuters. Súd v meste Nižný Novgorod ho poslal na dva mesiace do väzby.

12:39 Poľsko kritizovalo v pondelok manéver ruskej stíhačky, ktorá sa nad Čiernym morom priblížila nebezpečne blízko k hliadkujúcemu poľskému lietadlu. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

12:15 Členské krajiny Európskej únie budú v priebehu tohto týždňa diskutovať o 11. balíku sankcií v súvislosti s ruskou vojnou voči Ukrajine. Mali by postihnúť niektoré krajiny a spoločnosti z tretích krajín, ktoré pomáhajú obchádzať sankcie EÚ. Podľa agentúry Reuters a týždenníka Politico informuje v pondelok spravodajca TASR.

12:13 Úcta k padlým by sa nemala stávať obeťou šíriteľov ruskej propagandy. Nemá s pietou nič spoločné a je skôr zneuctením pamiatky tých, ktorí položili počas druhej svetovej vojny svoje životy. Na pietnom akte k 78. výročiu konca vojny to dnes povedal prezident Petr Pavel. Podľa neho situácia, rozsah, miera deštrukcie na Ukrajine, ktorú napadlo Rusko, bojisko druhej svetovej vojny pripomínajú. Vence k pamätníku na pražskom Vítkove prišli dnes položiť politici, zástupcovia cirkvi aj veteránskych spolkov. Historické udalosti si na mieste pripomenuli desiatky ľudí.

11:25 Udalosti druhej svetovej vojny je potrebné pripomínať v súvislosti s aktuálnym zhoršením bezpečnostnej situácie. Je potrebné, aby Rusko na Ukrajine so svojou agresiou neuspelo. Novinárom to dnes po spomienkovej akcii k výročiu konca vojny na pražskom Vítkove povedal premiér Petr Fiala (ODS). Ocenil aj solidaritu ľudí s utečencami.

10:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navrhol parlamentu, aby sa deň víťazstva nad nacizmom oslavoval na Ukrajine 8. mája podobne ako vo väčšine sveta. Informoval o tom denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na prejav hlavy štátu pri príležitosti konca druhej svetovej vojny.

9:23 Ruské sily budú na Ukrajine porazené tak, ako bolo porazené nacistické Nemecko v druhej svetovej vojne. Pri príležitosti Dňa víťazstva v Európe to v pondelok sľúbil prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje TASR podľa agentúry AFP.

8:26 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko oznámil, že v Kyjeve utrpelo počas nočných útokov zranenia najmenej päť ľudí. Úlomky drona podľa jeho vyjadrení dopadli aj na jeden obytný dom.

7:46 Európska únia navrhuje zaviesť sankcie voči čínskym firmám, ktoré čelia obvineniu, že predávajú vybavenie, ktoré sa dá využiť v zbraniach na podporu ruskej vojnovej mašinérie. Napísal to denník Financial Times (FT) s odvolaním sa na návrh nového balíčka sankcií, ktorý tento týždeň prerokujú členské krajiny dvadsaťsedmičky.

6:52 ISW spochybňuje schopnosť Ruska koordinovať súdržnú obrannú kampaň cez frontovú líniu. Zdá sa, že Rusko deleguje zodpovednosť za rôzne sektory frontu na Ukrajine na rôznych ruských veliteľov, zatiaľ čo moc veliteľa divadla stále klesá. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

6:15 Rusko v noci na dnešok znova zaútočilo na ukrajinskú metropolu Kyjev aj prístavný Odes na juhozápade krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej západnú časť Kyjeva zasiahli trosky dronu. Agentúra Ukrinform napísala, že zranenia utrpeli štyria ľudia, dvaja z nich sú v nemocnici.

Hlavný cieľ Ruska je zničenie bezpečnosti na Ukrajine i vo svete, tvrdí Zelenskyj

"Bezpečnosť je hlavným cieľom Ruska. V našej krajine a takisto aj všade v Európe, všade v slobodnom svete," povedal Zelenskyj vo videu zverejnenom na Twitteri. "Ničenie bezpečnosti, spôsobovanie smrti a chaosu je všetko, čo teroristický štát robí," pokračoval.

Každý, kto pomáha Ukrajine, kto posilňuje partnerstvo medzi Európskymi krajinami v záujme bezpečnosti a v záujme spoločnej sily, a každý, kto vyvíja tlak na teroristický štát, je podľa Zelenského obrancom mieru.

Prezident vyjadril poďakovanie všetkým vo svete, ktorí stoja pri Ukrajine. Ukrajina podľa jeho slov rokuje so svojimi partnermi o zbraniach, ktoré jej pomôžu obnoviť mier. Pripomenul i úsilie ukrajinských vojakov na bojisku a poďakoval im za ich nasadenie a úspechy.

Prokremeľský spisovateľ zranený pri výbuchu auta vyhlásil, že sa nedá zastrašiť

Prokremeľský spisovateľ Zachar Prilepin, ktorý v sobotu prežil výbuch auta, v nedeľu uviedol, že sa nedá zastrašiť. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters. "Démonom oznamujem: Nevystrašíte nikoho. Boh existuje. Zvíťazíme," uviedol spisovateľ v príspevku v aplikácii Telegram.

Prilepin tiež prejavil úctu svojmu asistentovi Aleksandrovi Šubinovi, ktorý pri výbuchu prišiel o život. Samotný spisovateľ utrpel zranenia vrátane zlomenín oboch nôh, píše AFP. Auto vybuchlo v regióne Nižný Novgorod, asi 400 kilometrov od Moskvy. Prilepinova dcéra podľa spisovateľových slov z auta vystúpila päť minút pred explóziou. On sám údajne na tri minúty stratil vedomie a potom sa z miesta odplazil a hľadal pomoc.

Rusko z tohto útoku obvinilo Spojené štáty. "Zodpovednosť za tento teroristický čin, ako aj za ďalšie, nenesie len Ukrajina, ale aj jej západní podporovatelia, predovšetkým Spojené štáty," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí, z ktorého vyhlásenia citovala AFP.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu