Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VOJNA na Ukrajine Deň štyristoštyridsiaty (7. mája 2023)

Žoldnieri z Wagnerovej skupiny Zobraziť galériu (5)
Žoldnieri z Wagnerovej skupiny (Zdroj: SITA)

KYJEV - Pavel počas nedávneho stretnutia varoval Petr Pavel ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa, že už viac nemajú výhodu momentu prekvapenia, ktorý im pomohol vlani pri úspešných útokoch v Charkovskej a Chersonskej oblasti.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 437

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 437 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

 

ONLINE

21:50 Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž, známa ako Frontex, dočasne pozastavila svoju hliadkovú misiu nad Čiernym morom po incidente s ruskou stíhačkou z 5. mája.

21:15 Pod zámienkou evakuácie civilistov ruská armáda kradne majetok z okupovaných území Záporožského regiónu, uviedol generálny štáb AFU. Najmä ruskí okupanti "masívne rabujú obchody s kancelárskym vybavením a kradnú autá", uviedla agentúra v správe.

20:53 Ruská armáda ostreľovala Yantarne a Kizomys v Chersonskej oblasti, informoval guvernér Oleksandr Prokudin. V dôsledku ostreľovania utrpela zranenia 62-ročná žena.

20:40 Ukrajinskí záchranári po ostreľovaní okupantov ukázali mesto Hluchiv v Sumskej oblasti.

20:00 Situácia na ukrajinskom východnom fronte je podľa hlavného veliteľa zodpovedného za túto oblasť Olexandra Syrského "napätá, ale pod kontrolou".Informuje agentúry DPA.

19:10 Rusi evakuujú z mesta ležiaceho v blízkosti Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) medzi prvými Ukrajincov s ruskými pasmi, uviedla v nedeľu ukrajinská armáda. TASR prevzala správu od televízie Sky News. "Prvých evakuujú tých, ktorí v prvých mesiacoch okupácie prijali ruské občianstvo," uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

19:00 V Moskve horí stavenisko v okrese Očakovo, informujú miestne médiá.

18:30 Český prezident Petr Pavel varoval Ukrajinu. "Snažia sa vytvoriť deväť mechanizovaných brigád a keďže stretol mňa a Zuzanu Čaputovú v rovnaký deň, požiadal nás, či si každá krajina nemôžeme vziať jednu brigádu," uviedol Pavel s tým, že splniť jeho požiadavku by bolo zložité. Informuje denník The Guradian.

Petr Pavel odpovedá na otázky novinárov pri príchode do svojho volebného štábu v Prahe
Zobraziť galériu (5)
Petr Pavel odpovedá na otázky novinárov pri príchode do svojho volebného štábu v Prahe  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

18:20 Najvyšší ukrajinský veliteľ Valerij Zalužnyi sa minulý týždeň stretol so svojím hosťujúcim nemeckým náprotivkom Carstenom Breuerom a informoval ho o vojenskej situácii na Ukrajine, napísal Zalužnyi 7. mája v Telegrame.

18:00 Turecko odmietlo návrh USA poskytnúť Ukrajine pokročilý systém protivzdušnej obrany S-400, ktorý kúpilo od Ruska, informoval turecký spravodajský portál Lodos Haber.

17:45 Ruská Federálna bezpečnostná služba zabránila útoku bezpilotných lietadiel naložených výbušninami na vojenské letisko Severnyj v regióne Ivanovo, uviedla bezpečnostná služba. V rámci operačných aktivít bola identifikovaná a zadržaná „sabotážna skupina“ (samozrejme z Ukrajiny).

17:00 Moskva by mohla uskutočniť útoky pod falošnou vlajkou proti ruskému a bieloruskému obyvateľstvu okolo 9. mája, uviedol na brífingu šéf ukrajinského generálneho riaditeľstva spravodajských služieb Andrij Usov.

16:20 Ruské sily evakuujú civilistov z mesta Enerhodar v Záporožskej oblasti, informoval 7. mája ukrajinský generálny štáb.

15:15 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) 7. mája uviedla, že jej agenti zabránili ukrajinským dronom zaútočiť na vojenské letisko Severnyj v ruskej Ivanovskej oblasti.

14:35 Prigožin tvrdí, že Moskva sľúbila Wagnerovej skupine „toľko munície a zbraní, koľko bude potrebné“.

Jevgenij Prigožin
Zobraziť galériu (5)
Jevgenij Prigožin  (Zdroj: Facebook Mikhail Khodorkovsky)

14:00 V hlavnom meste Mongolska vyprovokoval muž bitku na ukrajinskom mítingu pred ruskou ambasádou. Dôvod jeho konania zatiaľ nie je známy.

13:35 Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva: uviedlo, že Rusko pravdepodobne čelí „najhoršiemu nedostatku pracovnej sily“ za posledné desaťročia. Populácia Ruska klesla o 2 milióny ľudí viac, ako sa očakávalo v dôsledku dopadov pandémie a jeho totálnej vojny proti Ukrajine, uviedlo britské ministerstvo obrany vo svojej najnovšej aktualizácii.

13:30 Ruské jednotky zaútočili na Záporožskú oblasť za posledný deň 75-krát. Ruské sily zaútočili za posledných 24 hodín na 16 osád blízko frontovej línie v Záporožskej oblasti, informoval guvernér Jurij Malashko.

13:23 Pravdepodobnosť veľkej ofenzívy útočníkov v akomkoľvek smere považuje šéf hlavného riaditeľstva ministerstva obrany Ukrajiny za nulovú. Uviedol to v rozhovore pre YahooNews. Okrem toho sú podľa neho okupanti stále schopní viesť vážne obranné operácie a to je problém, ktorému bude musieť Ukrajina čeliť.

13:0Otec a syn sa stretli v Bachmute . Spoločne chránia mesto pred ruskými útočníkmi.

12:15 Šéf ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin dnes na sieti Telegram informoval, že dostal sľub, že získa muníciu potrebnú na to, aby jeho bojovníci mohli pokračovať v dobývaní ukrajinského mesta Bachmut. V piatok pritom varoval, že vzhľadom na nedostatok munície sa z tohto mesta k 10. máju stiahne.

"Máme sľúbených toľko munície, koľko potrebujeme, aby sme mohli pokračovať.. 2000. Je nám povedané, že v Arťomovsku (ukrajinsky Bachmutu) môžeme postupovať, ako uznáme za vhodné, " uviedol Prigožin. V jeho vyhlásení na telegrame sa tiež píše, že Wagnerovej skupine bol pridelený generál Sergej Surovikin pre koordináciu rozhodovania s ruským ministerstvom obrany.

 

11:30  Pri ostreľovaní dediny v ruskej Belgorodskej oblasti zo strany ukrajinskej armády bolo poničené plynové potrubie a elektrické vedenie. Dnes o tom na sieti Telegram informoval gubernátor tohto regiónu Vjačeslav Gladkov. Belgorodská oblasť susedí s Ukrajinou.

"Najdôležitejšie je, že nie sú obete," napísal Gladkov. Zničený je podľa neho tiež dom v obci Spodarjušino, ktorá leží hneď pri hranici medzi oboma znepriatelenými krajinami. Agentúra Reuters uviedla, že tieto tvrdenia nie je schopná nezávisle overiť.

11:10 Ruské bojové lietadlá Tu-22M3 odpálili v noci päť rakiet Х-22 na osady Olšanske a Kostiantynivka, informoval guvernér Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim. Neboli hlásené žiadne obete.

10:25 Ruské sily zasiahli raketou S-300 parkovisko v meste Balaklija v Charkovskej oblasti, pričom zranili najmenej päť ľudí, informoval guvernér Charkovskej oblasti Oleh Syniehubov. "Dve ženy vo veku 75 rokov a 50-ročná žena utrpeli explózie," uviedol Syniehubov. "Dvaja muži vo veku 20 a 85 rokov majú relatívne ľahké zranenia."

9:30 V meste Volčansk v Charkovskej oblasti bol ostreľovaním zničený pamätník leteckého centra DOSAAF.

8:23 Ruské sily vypálili viac ako 30 granátov na Nikopol, ktorý sa nachádza v stredovýchodnej Dnepropetrovskej oblasti na Ukrajine, pričom zabili staršiu ženu a zranili troch ľudí. Uviedol to guvernér Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak.

7:55 Rusko násilne evakuuje obyvateľov Enerhodaru v Záporožskej oblasti, ktorá sa nachádza v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne do Rusmi okupovaných miest Prymorsk a Berdiansk, informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl na svojom rannom brífingu.

7:10 Nad dvoma tretinami územia Ukrajiny sa v noci na nedeľu niekoľko hodín ozývali sirény leteckého poplachu. Ukrajinskí predstavitelia uviedli, že protivzdušná obrana zostrelila viacero dronov, jeden z nich nad Kyjevom. Informovala o tom agentúra Reuters. "Počas posledného leteckého poplachu bolo vo vzdušnom priestore Kyjeva zistené nepriateľské bezpilotné lietadlo," uviedla kyjevská vojenská správa na platforme Telegram. Dron zostrelili, dodala s tým, že podľa predbežných informácií nedošlo k obetiam ani škodám.

6:40 Vrcholní ukrajinskí predstavitelia sa obávajú, že toľko očakávaná ukrajinská ofenzíva, ktorá by mala zvrátiť priebeh vojny, nemusí naplniť očakávania, uviedol Washington Post s odvolaním sa na rozhovory s vysokými ukrajinskými predstaviteľmi.

Ukrajina zaútočila viac ako desiatimi dronmi na Ruskom anektovaný Krym

Ukrajina zaútočila viac ako desiatimi dronmi na Ruskom anektovaný Krym, uviedla dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na Moskvou dosadenú správu na tomto ukrajinskom polostrove. Protileteckej obrane sa podľa nej podarilo všetky útoky odraziť.

Tri drony podľa proruských úradov smerovali proti Sevastopolu, kde pred týždňom po útoku bezpilotného lietadla vzplanul zásobník s palivom. Tentoraz tu nie sú hlásené žiadne škody, aj keď podľa agentúry Ukrinform bolo v meste počuť výbuchy.

Či drony spôsobili škody v ďalších častiach Krymu, nie je podľa Reuters zatiaľ jasné.

Ako agentúra poznamenáva, útokov na Rusko okupované oblasti - a najmä Krym - v posledných dvoch týždňoch pribudlo. Ukrajina bez toho, aby potvrdzovala, že za útokmi stojí, tvrdí, že ničenie ruskej infraštruktúry je prípravou na pozemnú ofenzívu.

Situácia okolo Záporožskej jadrovej elektrárne je potenciálne nebezpečná

"Som nesmierne znepokojený veľmi reálnymi rizikami pre jadrovú bezpečnosť, ktorým elektráreň čelí. Musíme konať hneď, aby sme zabránili hrozbe vážnej jadrovej havárie a s ňou spojeným následkom pre obyvateľstvo a životné prostredie, " uviedol Grossi vo vyhlásení na webe svojho úradu.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo, File)

Reagoval tak na informácie o tom, že šéf ruskej okupačnej správy záporožského regiónu, ktorý leží na juhu Ukrajiny, ohlásil evakuáciu časti obyvateľov 18 obcí ležiacich v blízkosti frontu. Evakuovať sa majú okrem iného obyvatelia Enerhodaru, ktorý leží práve pri Záporožskej jadrovej elektrárni.

Najväčšie jadrové elektrárne v Európe sa Rusko zmocnilo nedlho po začiatku invázie na Ukrajinu z februára minulého roka. Grossi ju naposledy navštívil v marci, keď sa rozhovory s oboma stranami Ruskom začatého konfliktu snažil zabezpečiť dohodu na bezpečnej prevádzke elektrárne. Opakovane tiež varoval pred nebezpečenstvom vojenských operácií v blízkosti elektrárne.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu