Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

AKTUÁLNE Naď a Heger sú na Ukrajine: Systém protivzdušnej obrany Kub je už tu, stretnutie so Zelenským na tajnom mieste

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

KYJEV - Na Ukrajine je už prisľúbená časť systému protivzdušnej obrany Kub a okrem štyroch stíhačiek typu MiG-29, ktoré si ukrajinskí piloti prevzali pred týždňom, na Ukrajinu postupne prichádzajú po zemi aj ďalšie migy. V piatok to na Ukrajine potvrdil dočasne poverený minister obrany SR Jaroslav Naď, ktorý sa tam má v priebehu dňa stretnúť so svojím ukrajinským rezortným kolegom Olexijom Reznikovom, informuje osobitný spravodajca TASR.

 

🔴PRICESTOVALI SME NA UKRAJINU, ABSOLVUJEME VIACERO DÔLEŽITÝCH ROKOVANÍ S premiérom Eduard Heger a delegáciou sme...

Posted by Jaro Naď - minister obrany SR on Thursday, March 30, 2023

Video: Eduard Heger sa počas návštevy Ukrajiny stretol s prezidentom Zelenským

Eduard Heger sa počas návštevy Ukrajiny stretol s prezidentom Zelenským (Zdroj: Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR)

Celkovo Slovensko poskytne Ukrajine 13 stíhačiek. Naď priznal, že možnosti Slovenska sú už v oblasti vojenskej pomoci Ukrajine limitované. Ako však zdôraznil, SR môže zohrať kľúčovú úlohu pri výrobe munície pre Ukrajinu. "Robíme konkrétne opatrenia, aby sme dokázali dokonca až späťnásobiť produkciu 155-mm munície v našich závodoch," uviedol aj v súvislosti s minulotýždňovou návštevou eurokomisára pre vnútorný trh Thierryho Bretona na Slovensku. Drvivú väčšinu z munície vyrobenej na Slovensku odoberá Ukrajina, prípadne iné štáty, ktoré ju následne odosielajú Ukrajine, vysvetlil minister.

VIDEO Minister obrany Naď: Ďalšie Migy sú na ceste na Ukrajinu, raketový systém je už tam

Minister obrany Naď: Ďalšie Migy sú na ceste na Ukrajinu, raketový systém je už tam (Zdroj: TASR/Michal Svítok, Jaroslav Bublinec)

Naď sa podľa vlastných slov bude zaujímať aj o skúsenosti, ktoré má Ukrajina so slovenskými zbraňovými systémami. Ide o húfnice Zuzana, ktoré Slovensko Ukrajine predalo, ale aj darované systémy – stíhačky MiG-29 a systém protivzdušnej obrany S-300. Okrem toho Slovensko odovzdáva Ukrajine skúsenosti z oblasti obrannej reformy, ktoré získalo v prístupovom procese do EÚ a NATO.

Eduard Heger sa na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR)

Eduard Heger sa na
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR)

Slovensko je kľúčovým hráčom v poskytovaní pomoci Ukrajine

Dočasne poverený minister ďalej zdôraznil, že Slovensko je kľúčovým hráčom v poskytovaní pomoci Ukrajine. Okrem priamej pomoci zohráva aj dôležitú logistickú úlohu v transporte pomoci prichádzajúcej zo Západu. Upozornil, že Slovensko slúžilo aj ako príklad iným krajinám, keďže Ukrajine ako prvé dodalo systém protivzdušnej obrany. "Aj preto Ukrajinci veľmi intenzívne sledujú, čo sa deje u nás. A veľakrát nám dávajú aj informácie o prepojení extrémistických skupín alebo politických strán na Rusko," vyhlásil Naď.

Jaroslav Naď
Zobraziť galériu (8)
Jaroslav Naď  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dočasne poverený premiér SR Eduard Heger pricestoval v piatok na Ukrajinu, kde sa stretne s prezidentom Volodymyrom Zelenským. Čas ani miesto stretnutia nie je možné z bezpečnostných dôvodov vopred zverejniť. S Hegerom na Ukrajinu prišiel aj dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď, informuje osobitný spravodajca TASR. Ako uviedol Heger, na návštevu Ukrajiny ho pozval Zelenskyj v telefonickom rozhovore po tom, čo Slovensko schválilo darovanie stíhačiek MiG-29 Ukrajine.

Eduard Heger sa na návšteve Ukrajiny stretol s prezidentom Zelenským
Zobraziť galériu (8)
Eduard Heger sa na návšteve Ukrajiny stretol s prezidentom Zelenským  (Zdroj: Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR)

Eduard Heger sa na návšteve Ukrajiny stretol s prezidentom Zelenským
Zobraziť galériu (8)
Eduard Heger sa na návšteve Ukrajiny stretol s prezidentom Zelenským  (Zdroj: Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR)

Heger ponúka pomoc so vstupom do EÚ

Heger chce v rozhovore so Zelenským ponúknuť pomoc Slovenska Ukrajine v jej prístupovom procese do Európskej únie, a to aj zdieľaním vlastných skúseností. Slovensko podľa Hegera pomohlo Ukrajine už pred vojnou v ôsmich programoch v rámci asociačnej dohody s EÚ. Teraz jej pomôže v oblasti harmonizácie. "Pre nás je dôležité, aby Ukrajina bola čo najskôr stabilnou krajinou, pretože to pomôže nielen cezhraničnej spolupráci – čo je ďalšia téma, o ktorej budeme diskutovať," vysvetlil.

VIDEO Heger chce v rozhovore so Zelenským ponúknuť pomoc Slovenska Ukrajine v jej prístupovom procese do Európskej únie

Heger chce v rozhovore so Zelenským ponúknuť pomoc Slovenska Ukrajine v jej prístupovom procese do Európskej únie (Zdroj: TASR/Michal Svítok, Jaroslav Bublinec)

Ďalšie príležitosti podnikateľom podľa premiéra poskytne povojnová obnova Ukrajiny, čo môže podporiť aj hospodársky rozvoj východného Slovenska. Zdôraznil, že na obnovu Ukrajiny má ísť približne 400 miliárd eur z krajín celého sveta. Na Ukrajine sa v piatok okrem Hegera nachádza tiež chorvátsky premiér Andrej Plenkovič a predseda slovinskej vlády Robert Golob.

Viac o téme: UkrajinaJaroslav NaďEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu