Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dcéra nakreslila v škole obrázok a prišlo peklo! Detský domov, väzenie a rozpadnutá rodina: Krutá realita v Rusku

Alexej Maskaľov je za mrežami. Jeho dcéra Máša nakreslila protivojnový obrázok o vojne na Ukrajine
Alexej Maskaľov je za mrežami. Jeho dcéra Máša nakreslila protivojnový obrázok o vojne na Ukrajine (Zdroj: Twitter/NEXTA)

MINSK – Dievča, ktoré nakreslilo v škole obrázok s protivojnovou tematikou, ani netušilo, čo sa nakoniec udeje. Jej otec mal už v minulosti problémy s ruskými úradmi. Hľadali akúkoľvek zámienku, len aby ho dostali za mreže. Napokon sa im to podarilo.

Prednedávnom sme vás informovali o mladej Máši (13), ktorá v škole nakreslila obrázok ruskej a ukrajinskej vlajky, pričom práve od ruskej prichádzali rakety. Podľa úradov bolo viac ako očividné, že išlo o kritiku ruskej invázie na Ukrajinu. Pre tak mladé dievča to boli nebezpečné informácie, ktoré podľa pedagógov nemala v škole ako získať. Jediným možným zdrojom jej myšlienok mohol byť podľa ruskej polície jedine jej otec samoživiteľ. 

Ako ho chytili?

Alexej Moskaľov bol pre tento dcérin "zločin" v domácom väzení, z ktorého ale utiekol. Podľa ruských informačných kanálov na sociálnych sieťach bol Rus zadržaný v Minsku, kde sa istý čas ukrýval. Po súdnom pojednávaní, ktoré prebehlo tento týždeň, dostal trest odňatia slobody na dva roky. Agentúre Reuters to potvrdil advokát a obranca ľudských práv Dmitrij Zachvatov, ktorý bol s odsúdeným Moskaľjovom po jeho úteku v kontakte. Tajným službám sa ho údajne podarilo vystopovať po tom, ako si zapol mobilný telefón. 

Vyšetrovatelia obžalovali Moskaľova už skôr, a to v súvislosti s protivojnovým komentárom na sociálnych sieťach. Súd ho v utorok 28. marca poslal do väzenia za diskreditáciu ruskej armády. V Rusku sú ľudia bežne trestaní za to, keď dajú najavo odpor voči vojne na Ukrajine. Máša skončila v detskom domove a komisia pre záležitosti maloletých žiada, aby jej otca súd zbavil rodičovských práv.

Viac o téme: KresbaRuskoMoskvaVojna na UkrajineKritika vojnyAlexej MoskaľovMáša Moskaľová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu