Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VOJNA na Ukrajine Deň tristodeväťdesiaty deviaty (28. marca 2023)

Vojna na Ukrajine
Vojna na Ukrajine (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v pondelok neskoro večer miestneho času nastalo viacero výbuchov, uviedol starosta mesta Vitalij Kličko. Informovala o tom agentúra Reuters a stanica CNN. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 397

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 397 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:20 Ukrajinskí predstavitelia v utorok privítali, že Medzinárodný olympijský výbor (MOV) neposkytol konkrétny časový rámec rozhodnutia o možnej účasti ruských a bieloruských športovcov na budúcoročných OH v Paríži.

"Rozhodnutie o prijatí Rusov a Bielorusov na OH v roku 2024 bolo odložené," uviedol ukrajinský minister športu Vadym Gutzeit a pokračoval: "Vyvinieme tiež spoločné úsilie, aby sa na medzinárodné športoviská nedostal ani jeden ´Z-patriot´," dodal narážajúc na Rusov, ktorí podporujú vojnu na Ukrajine.

21:00 Spojené štáty neposkytnú Rusku údaje o svojich jadrových silách. Oznámil to v utorok hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. Ide o reakciu na februárové rozhodnutie Moskvy pozastaviť účasť na Novej dohode START obmedzujúcej počet jadrových zbraní, informuje TASR podľa stanice Sky News.

20:35 Ruské ministerstvo obrany „sedemnásobne“ zvýši výrobu zbraní. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že do konca roka zvýši svoju produkciu munície "sedem až osemnásobne", informovala 28. marca CNN.

20:20 Spojené štáty podporujú výzvy na zriadenie osobitného tribunálu, ktorý by súdil Rusko za "zločin agresie" proti Ukrajine. Túto myšlienku navrhla Európska únia, informuje TASR podľa agentúry AFP. Medzinárodný trestný súd (ICC) v holandskom Haagu vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnové zločiny a skúma aj zločin agresie. Rusko však nie je členom ICC a jeho jurisdikciu (právomoci) neuznáva.

19:44 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v utorok Sumskú oblasť na severe krajiny. Pokračuje v niekoľkodňovej ceste v častiach krajiny, ktoré pocítili nápor ruskej invázie. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP.

18:47 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v utorok na online zasadnutí žiadal, aby ruské ozbrojené sily opustili každý meter ukrajinského územia. Boj Kyjeva proti inváznym vojakom označil za súčasť celosvetového boja za demokraciu. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Chcem jasne povedať - Rusko sa musí stiahnuť z každého štvorcového metra ukrajinského územia. Nikto by si nemal nesprávne vysvetľovať, čo slovo stiahnutie znamená," povedal Kuleba na virtuálnom stretnutí s kolegami počas druhého Summitu za demokraciu, organizovaného USA.

18:30 Boj o Bakhmut pokračuje. Takto vyzerá mesto z dronu.

17:00 USA sú za špeciálny hybridný tribunál na potrestanie ruských vojnových zločinov na Ukrajine, informoval 28. marca Hlas Ameriky (VOA).

16:05 Ruský súd v utorok na dva roky odsúdil otca-samoživiteľa za internetové príspevky o invázii Moskvy na Ukrajinu. Prípad súvisí aj s jeho dcérou Mašou, ktorá v škole nakreslila obrázok proti vojne. TASR prevzala správu z tlačovej agentúre AFP. Alexej Moskaľov (54) bol uznaný za vinného z "poškodzovania" dobrého mena ruskej armády na sociálnych sieťach a odsúdený na dva roky za mrežami, potvrdil jeho právnik Vladimir Bilijenko v meste Jefremov, asi 240 kilometrov južne od Moskvy.

16:00 Ruské ministerstvo obrany v utorok uviedlo, že na Ukrajine zneškodnilo diaľkovú raketu, ktorú na chystanú protiofenzívu Kyjevu nedávno dodal Washington. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Protivzdušná obrana zneškodnila... riadenú strelu GLSDB" v zóne konfliktu, napísal ruský rezort obrany vo vyhlásení. GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb) sú vysoko presné rakety odpaľované z pozemných zariadení, ktoré vyrábajú firmy Boeing a Saab.

15:15 Rusko unieslo 4 390 ukrajinských detí - sirôt, polosirôt a tých, ktorým chýba rodičovská starostlivosť, uviedla ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných území Iryna Vereščuk.

14:05 Francúzsko ešte v marci zdvojnásobí dodávky delostreleckej munície kalibru 155 mm na Ukrajinu, a to na približne 2000 nábojov mesačne. Oznámil to v utorok francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu s tým, že Paríž zároveň plánuje navýšiť fond, ktorý Kyjevu umožňuje nakupovať francúzske zbrane. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Zdvojnásobujeme dodávky nábojov kalibru 155 mm tak, aby sme ich ešte od konca marca začali dodávať 2000 mesačne," povedal Lecornu v rozhovore pre denník Le Figaro. Kyjev túto muníciu považuje v aktuálnej fáze bojov za kľúčovú.

13:57 Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) vo svojej výročnej správe za rok 2022 zverejnenej v utorok poukázala na "dvojité štandardy" Západu, čo sa týka porušovania ľudských práv vo svete. AI dala do kontrastu reakciu západných krajín na ruskú vojenskú ofenzívu na Ukrajine a ich mlčanie ohľadom situácie v Egypte, Saudskej Arábii či k zaobchádzaniu Izraelčanov s Palestínčanmi. TASR správu prevzala z agentúry AFP. 

"Rešpekt vzbudzujúca reakcia Západu na ruskú inváziu na Ukrajinu zdôraznila dvojité štandardy, keď odhalila, aké nekonzistentné bola ich odozva v prípade mnohých iných porušení Charty OSN," povedala v Paríži generálna tajomníčka AI Agnes Callamardová.

12:50 Británia a Poľsko postavia na Ukrajine dve dočasné dediny, aby zmiernili nedostatok bytov a pomohli ľuďom, ktorí museli v dôsledku vojny opustiť svoje domovy. V utorok to uviedla televízia Sky News. Dočasné dediny sa budú nachádzať v blízkosti miest Ľvov a Poltava a poskytnú strechu nad hlavou pre približne 700 osôb. Spojené kráľovstvo prisľúbilo, že projekt podporí finančným príspevkom vo výške desať miliónov libier (viac ako 11 miliónov eur).

11:58 Ruské sily utrpeli v bojoch o východoukrajinské mesto Avdijivka v Doneckej oblasti veľké straty. Podľa utorňajšieho hodnotenia britského ministerstva obrany zverejneného na Twitteri prišiel 10. tankový pluk ruskej armády pri pokuse o obkľúčenie Avdijivky o značnú časť svojej techniky, uviedla agentúra DPA. Rezort obrany v Londýne uviedol, že ruské sily dosiahli pri Avdijivke len "zanedbateľný postup". "Ruský desiaty tankový pluk prišiel pri pokuse obkľúčiť Avdijivku z juhu o veľkú časť svojich tankov," uviedlo ministerstvo v tvíte.

11:50 Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok vyhlásilo, že k rozhodnutiu umožniť rozmiestnenie ruských jadrových zbraní na svojom území ho donútili agresívne kroky krajín Severoatlantickej aliancie ohrozujúce bezpečnosť Bieloruska. TASR správu prevzala z agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na správy ruských štátnych médií.

9:35 Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na utorok zlikvidovala 12 z 13 dronov-kamikadze vyslaných ruskou armádou. Zneškodnila aj jeden prieskumný dron Granat-4, uviedla britská stanica BBC. Ukrajinské letectvo vo svojom vyhlásení spresnilo, že ruská armáda pri svojom najnovšom nočnom nálete použila 13 bezpilotných lietadiel typu Šáhid 136/131, informuje TASR.

6:00 Na Ukrajinu dorazili tanky Challenger 2, ktoré Kyjevu prisľúbila Británia. V pondelok to uviedla hovorkyňa ukrajinského ministerstva obrany Iryna Zolotarová, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. "(Tanky) už sú na Ukrajine," potvrdila Zolotarová. Bližšie podrobnosti neuviedla.

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov predtým v pondelok potvrdil, že skontroloval "nový prírastok" v ukrajinských ozbrojených silách: tanky Challenger, ako aj nemecké bojové vozidlá pechoty Marder, obrnené nákladné vozidlá Cougar a obrnené transportéry Stryker zo Spojených štátov. "Pred rokom by si nikto nepomyslel, že podpora našich partnerov bude taká veľká," uviedol Reznikov v príspevku na sociálnej sieti.

Výbuchy zaznamenali v Obolonskej a Svjatošynskej štvrti, kde horel obchod. Požiar sa podarilo dostať pod kontrolu. Bezprostredne nehlásili žiadne obete na životoch ani zranených, dodal Kličko. Podľa Reuters sa varovné sirény rozozvučali v polovici regiónoch Ukrajiny. Ukrajinské vzdušné sily zároveň oznámili, že zostrelili ruský dron, ale neuviedli kde.

Viac o téme: VojnaVýbuchyRuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu