Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň tristoosemdesiaty deviaty (18. marca 2023)

Výbuch v Dnepropetrovskej oblasti Zobraziť galériu (3)
Výbuch v Dnepropetrovskej oblasti (Zdroj: Twiiter/@nexta_tv)

KYJEV - Americký prezident Joe Biden v piatok vyhlásil, že vydanie zatykača na ruského prezidenta Vladimira Putina Medzinárodným trestným súdom (ICC) na základe obvinenia z vojnového zločinu za deportáciu ukrajinských detí je "oprávnené". Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 387

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 387 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:30 Ministerstvo obrany popiera šíriace sa mýty o mobilizácii žien na Ukrajine. Ukrajina nemobilizuje ženy násilne, na rozdiel od akýchkoľvek klebiet šírených cez kanály ruského telegramu, vyhlásila námestníčka ministra obrany Hanna Maliarova.

20:21 6 civilistov ostalo zranených po ostreľovaní kazetovou muníciou v Kostiantynivke. Ruské sily ostreľovali oblasť kazetovou muníciou z viacnásobných raketometných systémov Uragan, informoval guvernér Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko.

19:15 Rusko použilo kazetovú muníciu pri svojom poslednom útoku na mesto Kramatorsk na východe krajiny, pričom zabilo najmenej dvoch civilistov a päť zranilo, informoval guvernér Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko.

18:13 Rusko tvrdí, že súhlasilo s predĺžením dohody o obilí na 60 dní, nie na 120. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharová uviedla, že jej krajina „opakovane“ oznámila všetkým stranám dohody o obilí sprostredkovanej OSN a Tureckom, že bola obnovená len na 60 dní.

17:40 Ukrajinský štátny výrobca zbraní Ukroboronprom začína s výrobou nábojov pre tri typy tankov pre ozbrojené sily, informácia bola uverejnená v novom vydaní týždenníka Ukrainian State-Owned Enterprises Weekly.

16:56 Britské ministerstvo obrany ukázalo zábery ukrajinského vojenského výcviku na tankoch Challenger 2 „Spojené kráľovstvo sa zaviazalo poskytnúť 14 tankov Challenger 2 a sprievodnú muníciu na podporu Ukrajiny v jej prebiehajúcom boji za slobodu,“ uviedlo ministerstvo.

16:12 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu oznámil predĺženie dohody, ktorá umožňuje vývoz ukrajinských obilnín cez Čierne more aj po invázii Ruska na Ukrajinu. Na predĺžení dokumentu, ktorý mal prestať platiť 19. marca, sa pri rozhovoroch dohodli obe tieto krajiny. Správu priniesli tlačové agentúry AFP, DPA a AP.

16:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvalil sankcie na 300 fyzických osôb a 141 právnických osôb. Zoznam sankcií zahŕňa sýrskeho diktátora Bašára al-Asada a niekoľko sýrskych predstaviteľov.

15:15 Poľský občan utrpel zranenia na Ukrajine, potvrdil v sobotu poľský veľvyslanec v Kyjeve Bartosz Cichocki. Podľa ukrajinských zdrojov bola ruským ostreľovaním zasiahnutá dodávka, v ktorej poľskí dobrovoľníci viezli humanitárnu pomoc do mesta Časiv Jar.  "Ruská strela zasiahla autobus s poľskými dobrovoľníkmi, ktorí priviezli humanitárnu pomoc do mesta Časiv Jar," napísal Heraščenko na sociálnej sieti Twitter s tým, že zranenia utrpeli až dvaja poľskí dobrovoľníci. Jedného z nich podľa neho evakuovali do nemocnice v meste Dnipro.

14:50 Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval v sobotu na Krymský polostrov pri príležitosti deviateho výročia jeho anexie od Ukrajiny, uviedla ruská štátna televízia.

14:30 Šéf ruskej žoldnierskej skupiny vagnerovcov vyhlásil, že do mája plánuje naverbovať zhruba 30.000 nových bojovníkov. Informovala o tom v sobotu televízna stanica Sky News. Prigožin hovoril o pokračujúcom nábore žoldnierov v audionahrávke, ktorú zverejnil na svojom účte na sociálnej sieti Telegram. Vagnerova skupina chce podľa neho do polovice mája rozšíriť svoje rady o približne 30.000 členov.

13:40 Nemecký kancelár Olaf Scholz privítal v sobotu rozhodnutie Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu vydať zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina v súvislosti s vojnovými zločinmi na Ukrajine. TASR informuje na základe správ agentúry DPA a denníka The Guardian.

13:19 Zelensky uvalil sankcie na sýrskeho diktátora Bašára Asada a ďalších predstaviteľov. Prezident Volodymyr Zelenskyj dnes podpísal dekrét, ktorým uvalil sankcie na 141 právnických a 300 fyzických osôb vrátane sýrskeho diktátora Baššára al-Asada.

13:18 Ukrajinská bezpečnostná služba dnes uviedla, že jej špeciálne jednotky "Bieli vlci" zničili 10 ruských tankov a obrnený transportér v smere na okupovaný Doneck.

12:46 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 18. marcu, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

12:45 Ruská raketa zasiahla dedinu Ňju-Jork v Doneckej oblasti. Podľa gubernátora Doneckej oblasti Pavla Kyrylenka útok poškodil obytné a iné budovy a cestu v obci. K obetiam na životoch nedošlo, uviedol úradník.

11:28 Rusko pravdepodobne rozšíri brannú povinnosť, aby posilnilo svoju armádu, uviedlo v sobotu britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na najnovšie poznatky britských tajných služieb. TASR informuje na základe správy denníka The Guardian.

11:27 Ukrajinskí a americkí civilní a vojenskí predstavitelia absolvovali v sobotu videorokovanie, počas ktorého hovorili o situácii na ukrajinských bojiskách, ako aj o ďalších dodávkach zbraní a munície, informoval denník The Guardian.

10:35 Putin podpísal zákon o odňatí slobody až na 15 rokov pre "falošných" účastníkov ruskej invázie na Ukrajinu.

10:34 Poslanci ruskej Štátnej dumy predložili návrh zákona, ktorého cieľom je zmeniť vekovú hranicu pre odvod do armády pre mužov zo súčasných 18 - 27 rokov na 21 - 30 rokov, uviedlo britské ministerstvo obrany.

9:22 Správy, podľa ktorých sú ukrajinské deti z Ruskom okupovaných území násilne deportované do Ruska, sa prvýkrát objavili na jar minulého roka. Medzinárodný trestný súd v Haagu (ICC) v tejto súvislosti vydal v piatok zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a prezidentskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú, informoval denník The Guardian.

8:52 Na Ukrajine bol zlikvidovaný člen neslávne známeho gangu Čapkov. Hrob Stanislava Lobjanova sa našiel na cintoríne Wagnerových žoldnierov. V roku 2010 spáchal gang Tsapkovcov z Krasnodaru masovú vraždu v obci Kusčevskaja. Zločinci brutálne zavraždili 12 ľudí, pričom neušetrili ani štyri deti.

8:51 Si Ťin-pching sa pravdepodobne stretne s Putinom, aby s ním prediskutoval plány na obchádzanie sankcií, uvádza Inštitút pre štúdium vojny.

7:57 V Novomoskovsku v Dnepropetrovskej oblasti došlo k silnému výbuchu a požiaru v objekte kritickej infraštruktúry, na ktorý zaútočili dva iránske drony. Okrem toho boli poškodené aj obytné budovy.

7:54 Ukrajinská armáda odrazila za posledných 24 hodín viac ako 100 ruských útokov v piatich oblastiach, informoval dnes na rannom brífingu generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

6:41 Ruské sily zasiahli obce Bilopillia, Shalyhyne a Esman, informovala včera vojenská správa Sumskej oblasti.

6:40 Ruské jednotky zasiahli Záporožie a zničili stravovacie zariadenie, informoval úradujúci starosta Záporožia Anatolij Kurtiev. Dodal, že výbuchová vlna poškodila neďaleké obytné domy.

Litva uvítala zatykač na Putina: "Spravodlivosť je bližšie"

Najvyšší predstavitelia Litvy v piatok privítali zatykač Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu na ruského prezidenta Vladimira Putina pre vojnové zločiny na Ukrajine. Informuje tlačová agentúra DPA.  Podľa litovského prezidenta Gitanasa Nausédu je rozhodnutie tohto súdu "prvým krokom k zodpovedaniu sa Ruska". Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis hovoril v súvislosti so zatýkacím rozkazom na Putina o novom precedense. "Spravodlivosť je bližšie," napísala na sociálnej sieti Twitter litovská premiérka Ingrida Šimonyté.

Čelní predstavitelia tohto pobaltského štátu, ktorý je členskou krajinou Európskej únie (EÚ) i Severoatlantickej aliancie (NATO), zároveň vyzvali na ďalšie kroky. "Je načase vyšetriť ďalšie zločiny - mučenie, znásilnenia a masové vraždenie, ktoré boli spáchané na ukrajinskom obyvateľstve," napísal na Twitteri litovský prezident. "Tento príbeh bude ukončený len vtedy, keď budú vyšetrené všetky vojnové zločiny a zločin agresie, a vinníci budú odsúdení," dodal šéf litovskej diplomacie Landsbergis. Ako dôvod na vydanie zatýkacieho rozkazu uviedol ICC v Haagu skutočnosť, že Putin je pravdepodobne zodpovedný za deportácie ukrajinských detí z obsadených území do Ruska.

Zatykač ICC na Putina je "oprávnený", tvrdí prezident Joe Biden

Prezident povedal, že tento krok je "veľmi dôležitý", pričom poznamenal, že Spojené štáty nie sú členom ICC. Zmienený trestný súd so sídlom v Haagu vydal v piatok zatýkací rozkaz na Putina pre jeho činy na Ukrajine. ICC v piatkovej tlačovej správe uviedol, že zatykač vydáva aj na prezidentskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú. Podľa súdu existujú oprávnené dôvody domnievať sa, že Putin a Ľvovová-Belovová sú zodpovední za vojnový zločin nezákonnej deportácie obyvateľstva (detí) a ich nezákonný presun z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruska, a to na základe príslušných článkov Rímskeho štatútu ICC.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Alexander Zemlianichenko)

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil zatykač za neslýchaný a neprijateľný. Podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev tento zatykač prirovnal k "toaletnému papieru". Peskov uviedol, že Rusko, rovnako ako aj viaceré ďalšie krajiny, právomoc tohto súdu neuznáva a jeho rozhodnutia sú podľa Ruskej federácie z právneho hľadiska neplatné.

Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell označil zatykač, ktorý ICC vydal na Putina za vojnové zločiny na Ukrajine, za "dôležité rozhodnutie" pre medzinárodnú spravodlivosť a ukrajinský ľud, pripomína AFP. "V Európskej únii sme vždy jasne hovorili, že osoby zodpovedné za nezákonnú agresiu proti Ukrajine musia byť postavené pred súd, a táto záležitosť ICC je len začiatkom procesu vyvodzovania zodpovednosti," povedal Borrell.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVojna na UkrajineUKrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu