Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOJNA na Ukrajine Deň tristoosemdesiaty šiesty (15. marca 2023)

Vojna na Ukrajine
Vojna na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfov troch regionálnych správ, vrátane frontovej Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Oficiálny dôvod personálnych zmien, ktoré v utorok oznámil predstaviteľ vlády v parlamente Taras Melničuk, úrady neoznámili. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 384

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 384 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Ukrajina pozvala guvernéra amerického štátu Florida Rona DeSantisa na návštevu, pretože ruskú inváziu označil za "územný spor" medzi Ukrajinou a Ruskom. Republikán DeSantis môže byť v roku 2024 jedným z kandidátov na úrad amerického prezidenta.

Ako "územný spor" označil vojnu na Ukrajine v dotazníku, ktorý reportéri americkej televízie Fox News dali vyplniť deklarovaným i potenciálnym kandidátom Republikánskej strany pre prezidentské voľby. Napísal tiež, že americká podpora Ukrajiny vo vojne nepatrí k "životne dôležitým záujmom" USA. To naznačuje, že zrejme túto pomoc obmedzí, ak sa stane prezidentom.

21:40 Stredajšie rokovanie kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny sa zameriavalo na význam pokračovania a navýšenia podpory pre Kyjev, ktorý čelí ruskej invázii. Rokovanie prostredníctvom videokonferencie viedol americký minister obrany Lloyd Austin a predseda zboru náčelníkov štábov americkej armády Mark Milley. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg členov skupiny oboznámil s úsilím NATO a spojencov urýchlene poskytnúť Ukrajine kľúčové spôsobilosti vrátane ďalších systémov protivzdušnej obrany, viac výzbroje a streliva.

21:17 V takomto autobuse evakuujú zranených ukrajinských vojakov.

20:23 Poľské orgány odhalili ruskú špionážnu sieť pripravujúcu sabotážne operácie, ktoré by mohli zasiahnuť železničné trate dôležité pre prepravu zbraní a munície na Ukrajinu. Informovala o tom v stredu poľská rozhlasová stanica RMF FM.

Agenti poľskej spravodajskej služby zadržali šesť osôb, uviedlo rádio na svojom webe. Ide podľa neho o cudzích štátnych príslušníkov "spoza východnej hranice Poľska" podozrivých z toho, že pracujú pre ruské tajné služby. "Vzhľadom na aktivity tejto siete v pozdĺž železničných tratí a v okolí vnútroštátnej kritickej infraštruktúry bola vydaná bezpečnostná výstraha," uviedlo RMF FM.

20:11 Podľa uniknutého dokumentu, ktorý získalo medzinárodné konzorcium médií vrátane Kyiv Independent, Rusko plánuje do roku 2030 získať rozsiahlu kontrolu nad Moldavskom.

19:58 Ukrajinské pozemné sily zostrelili ruskú stíhačku blízko obliehaného Bachmutu, oznámil v stredu vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Ukrajinské ozbrojené sily tiež dosiahli územné zisky v severných častiach Bachmutu, povedal Jermak. Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny, Jevgenij Prigožin, pritom zverejnil v stredu na sociálnych sieťach príspevok, že ruské sily ovládli osadu Zalizňanske a rozširujú obkľúčenie Bachmutu.

19:36 ýrsky prezident Bašár Asad v stredu v Moskve verejne vyjadril podporu ruskej vojne na Ukrajine. Asad počas rozhovoru s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý vysielala televízia, uviedol, že Rusko bojuje proti neonacistom a "starým nacistom", ktorých Západ prijal a podporuje ich. Ruské obvinenia, že Ukrajina sa stala ohniskom nacizmu a rusofóbie, sú iba zámienkou na nevyprovokovanú vojnu a agresiu, tvrdí Kyjev a jeho západní spojenci.

19:15 Rusko ostreľovalo Marhanec v Dnepropetrovskej oblasti a zabilo 2 ľudí. Podľa guvernéra oblasti Serhija Lysaka boli zranené ďalšie štyri ženy a jeden muž.

18:37 Útočníci zasiahli obytné budovy v Marhanci v Dnepropetrovskej oblasti. Zomreli dve staršie ženy.

18:00 Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v stredu povedal, že Rusom by malo byť povolené kritizovať najvyšších vojenských veliteľov. V utorok ruskí poslanci sprísnili zákon, ktorým sa trestá diskreditácia ozbrojených síl bojujúcich na Ukrajine. 

"Myslím si, že zákon o diskreditácii by sa nemal vzťahovať na (kritiku) veliteľského štábu, teda mňa, ministra obrany (Sergeja Šojgua) a ďalších vedúcich predstaviteľov, ktorí počas špeciálnej vojenskej operácie chyby robia alebo ich môžu spraviť," napísal Prigožin na platforme Telegram. "Spoločnosť by mala o nich povedať, čo považuje za potrebné," zdôraznil. Kritizovaní by nemali byť iba bežní vojaci. "Len vojak je posvätný. Takže vojakov by mali nechať na pokoji," uviedol.

Šéf Vagnerovej skupiny má spory s ruským ministerstvom obrany pre opakovanú kritiku velenia ruskej armády. Obviňuje ju napríklad zo slabého zásobovania potrebnou muníciou.17:20 Dánsko vyčlenilo nový balík vojenskej pomoci vo výške 140 miliónov dolárov pre Ukrajinu. Bude zahŕňať strelivo do ručných zbraní, veľkokalibrové guľomety a rakety pre protivzdušnú obranu. Dánska vláda dnes tiež oznámila vytvorenie miliardového fondu pomoci pre Ukrajinu.

17:00 Doteraz deväť krajín prisľúbilo poskytnúť Ukrajine viac ako 150 tankov Leopard - U.S. Minister obrany Lloyd Austin.

16:20 Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyzval prokurátorov, aby zasiahli proti snahe destabilizovať politickú situáciu v Rusku. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Žiadam vás, aby ste tvrdo reagovali na úsilie destabilizovať spoločensko-politickú situáciu v krajine," povedal Putin počas stretnutia na úrade generálnej prokuratúry. "Prokurátori by mali byť aktívnejší v boji proti extrémizmu," dodal.

16:12 Rusko sa bude snažiť nájsť trosky amerického prieskumného dronu, ktorý sa v utorok zrútil do Čierneho mora. V stredu to uviedol tajomník Rady bezpečnosti Ruskej federácie Nikolaj Patrušev. TASR prevzala správu z agentúry AP. "Neviem, či sa nám to podarí alebo nie," povedal Patrušev. Podľa jeho slov sa však o to Rusko určite pokúsi. "Nepochybne dúfam v úspech," dodal.

15:47 Ministerstvo obrany v Moskve spustí 1. apríla nový nábor do ruskej armády, pričom chce získať 400.000 nových vojakov. V stredu o tom informovala spravodajská stanica Sky podľa rozhlasovej stanice Rádio Sloboda (RFE/RL).

14:20 Zachytená ruská rádiokomunikácia naznačuje, že niektorí ruskí vojaci sú nútení k boju pod hrozbou zastrelenia. Vyplýva to zo zistení medzinárodnej spravodajskej komunity InformNapalm, informuje televízia Sky News. V jednej zo zachytených komunikácií podľa InformNapalmu vydáva nemenovaný veliteľ rozkaz skupine ruských vojakov, aby prešli do útoku - inak podľa jeho slov riskujú, že budú zastrelení odzadu. "Rozkaz zhora: tí, ktorí sa nezúčastnia na ofenzíve, budú na mieste zastrelení... Bez akejkoľvek kritiky nás... zastrelia, ak neurobíme všetko (čo oni chcú). Odovzdajte to ďalej; ak nebudú pokračovať, celá skupina bude mať problémy," uviedol údajne veliteľ.

13:51 Americké bezpilotné lietadlo MQ-9 Reaper, ktoré sa v utorok zrútilo do Čierneho mora, Spojené štáty zatiaľ nenašli a vzhľadom na hĺbku mora v danej oblasti ho pravdepodobne ani nenájdu. V stredu to uviedol hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. "(Dron) nebol nájdený. A nie som si istý, či ho budeme schopní nájsť. V Čiernom mori spadol do veľmi, veľmi hlbokej vody," povedal Kirby v rozhovore pre CNN. Dodal, že americké úrady momentálne skúmajú, či existuje nejaká možnosť na nájdenie zrúteného bezpilotného lietadla.

13:42 Ruská vláda v stredu oznámila, že spúšťa bezplatné školenia pre ľudí bez práce, ktorých cieľom je zamestnať ich v obrannom priemysle. Toto odvetvie totiž čelí narastajúcemu tlaku, odkedy Kremeľ pred vyše rokom rozhodol o vyslaní inváznych jednotiek na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

13:30 Vzťahy medzi Ruskom a Spojenými štátmi sú po utorkovom incidente nad Čiernym morom v "žalostnom stave" a vo svojom najnižšom bode. V stredu to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje agentúra Reuters.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu