Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

VOJNA na Ukrajine Deň tristoosemdesiaty druhý (11. marca 2023)

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP)

KYJEV - Rusko od začiatku vojny k útokom na Ukrajinu použilo vyše 5000 rakiet a viac ako 1000 dronov, uviedol v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. O jeho slovách dnes informoval server The Kyiv Independent, ktorý pripomína, že vojna trvá už viac ako rok. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 380

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 380 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:02 Na ruskom propagandistickom kanáli v Moskve bol hlásený požiar. Požiar vypukol v moskovskej kancelárii Spas, cirkvou financovanej propagandistickej televíznej stanice, informovala ruská štátna tlačová agentúra TASS.

19:42 Rusko podniklo niekoľko neúspešných útokov na východnom fronte. Ruské sily podľa Generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny viedli neúspešné ofenzívy pri Kupiansku, Lymane, Avdiivke, Marinke a Šachtare.

17:38 V Kyjeve bola obnovená elektrina, ale 5 % obyvateľov po ruskom útoku stále nemá kúrenie. Dodávka elektriny bola obnovená pre všetkých obyvateľov Kyjeva po tom, čo niektoré okresy zasiahli prerušenia súvisiace s masovým útokom Ruska 2 dni predtým, uviedla kyjevská administratíva.

16:36 Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v sobotu uviedol, že jeho bojovníci sa nachádzajú neďaleko centra východoukrajinského mesta Bachmut. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

15:00 Rusko zaútočilo na kritickú infraštruktúru v Záporoží, pravdepodobne s použitím rakiet protivzdušnej obrany S-300, uviedla Vojenská správa Záporožskej oblasti bez toho, aby zachádzala do podrobností. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

14:14 V dôsledku ruského ostreľovania mesta Cherson na juhu Ukrajiny v sobotu zahynuli traja ľudia a ďalšie dve osoby utrpeli zranenia. TASR správu prevzala od agentúry AFP. "Ruskí teroristi znova ostreľovali Cherson," uviedol vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Zároveň zverejnil snímku hasičov s obhoreným autom.

13:48 Rusko zaradilo na zoznam tzv. zahraničných agentov Svetový fond na ochranu prírody (WWF). Rozhodlo o tom ruské ministerstvo spravodlivosti, podľa ktorého táto organizácia využíva svoje údajné aktivity v oblasti ochrany životného prostredia na ovplyvňovanie politiky.

13:40 Nórsko poskytne Ukrajine v spolupráci so Spojenými štátmi dva systémy protivzdušnej obrany NASAMS. Oznámil to nórsky minister obrany Björn Arild Gram, informuje TASR podľa sobotňajšej správy televízie Sky News.

13:15 Ruský útok v Chersonskej oblasti zabil 3 ľudí a 2 zranil. Ruské sily zasiahli diaľnicu medzi južnými mestami Cherson a Mykolajiv 11. marca, pričom zabili troch ľudí a dvoch zranili, ako informoval Oleksandr Prokudin, šéf Chersonskej regionálnej správy.

12:20 Zločiny proti ľudskosti a vojnové zločiny, ku ktorým dochádza na Ukrajine, vyšetrujú aj slovenské orgány v spolupráci s Ligou za ľudské práva. Neraz veľmi tragické príbehy prvotne zaznamenávajú centrá Blue Dot, ktoré okrem Bratislavy poskytujú svoje služby utečencom aj v Košiciach, Michalovciach a v Nitre.

12:05 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 11. marcu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

11:31 Európska únia sa snaží nájsť a zmraziť aktíva sankcionovaných ruských miliardárov, ale ich počet sa v uplynulých mesiacoch zvýšil len mierne. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

10:00 Zelenskyj reagoval na petíciu za premenovanie Ruska na Moskovskú a poveril premiéra, aby na tejto otázke pracoval. Petícia vyzbierala viac ako 25-tisíc podpisov potrebných na posúdenie.

9:00 V Moskovskej oblasti vypukol v noci veľký požiar v dielni na výrobu plastov. Požiar sa rozšíril na 5000 metrov štvorcových. Do rána to bolo uhasené.

7:45 Európska únia a USA plánujú ešte viac obmedziť podporu ruskej invázii na Ukrajinu, oznámili v piatok predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a americký prezident Joe Biden. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Spoločne podnikáme nové kroky, zamerané na ďalších aktérov z tretích krajín na celom svete, aby sme narušili podporu pre ruskú vojnu z ktoréhokoľvek kúta sveta, kde je identifikovaná," uviedli lídri v spoločnom vyhlásení po rokovaní vo Washingtone.

6:52 Spojené arabské emiráty poslali na Ukrajinu humanitárnu pomoc v rámci programu podpory vo výške 100 miliónov dolárov, informuje ministerstvo hospodárstva.

6:35 Ukrajina za posledných 24 hodín odrazila viac ako 100 ruských útokov. Ruské sily sústreďujú svoje úsilie na vedenie ofenzívy smerom k Lymanu, Bakhmutu, Avdiivke, Mariinke a Šachtarsku v Doneckej oblasti, uviedol generálny štáb na rannom brífingu.

6:00 Kanada v piatok vyhlásila zákaz dovozu ruských výrobkov z hliníka a ocele s cieľom pripraviť Moskvu o príjmy na financovanie vojny na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Podľa najnovších vládnych údajov mal tento dovoz v roku 2021 hodnotu takmer 250 miliónov kanadských dolárov (171 miliónov eur).        

Zákaz prichádza v čase, keď vstúpilo do platnosti 200-percentné clo na dovoz ruského hliníka, ktoré minulý mesiac oznámili USA, a po tom ako EÚ už minulý rok zablokovala dovoz ruských výrobkov z ocele.  

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu