Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Ukrajina má nového hrdinu: Uniklo VIDEO popravy ruskou armádou, teraz zverejnili jeho indetitu

Ukrajinský vojak zvolal pred smrťou: Sláva Ukrajine! Zobraziť galériu (2)
Ukrajinský vojak zvolal pred smrťou: Sláva Ukrajine! (Zdroj: Twitter/Petrenko AndryiⒸ)

BACHMUT - Ukrajinská armáda identifikovala zastreleného vojnového zajatca, ktorý sa objavil na záberoch na sociálnych sieťach. Ide o Tymofija Šaduru z 30. mechanizovanej brigády. Informovala o tom brigáda na facebooku.

Videozáznam, ktorý sa dostal na verejnosť v pondelok, zachytáva situáciu, keď potom, čo neozbrojený ukrajinský vojak zvolá "Sláva Ukrajine", do neho Rusi s vulgárnymi nadávkami začnú strieľať. Odkiaľ video pochádza, nie je jasné, v pondelok jeho pravosť oficiálne nepotvrdila ani armáda, ani rodina zavraždeného muža, napísal denník Kyiv Independent.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 377 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Videozáznam vyvolal na Ukrajine, ktorá sa ruskej agresii bráni už dlhšie ako rok, celonárodné pobúrenie. Vraždu vojnového zajatca odsúdilo mnoho ukrajinských politikov, vrátane prezidenta Volodymyra Zelenského.

"Šadura je nezvestný od 3. februára po bojoch pri meste Bachmut. Telo nášho vojaka je na dočasne okupovanom území," uviedla vo vyhlásení 30. mechanizovaná brigáda. Ako dodala, definitívne potvrdenie totožnosti bude možné po vrátení tela a príslušných vyšetreniach. "Velenie brigády vyjadruje úprimnú sústrasť rodine a blízkym," dodala brigáda a sľúbila smrť pomstiť.

Rovnaké meno zastreleného vojaka uviedlo aj velenie pozemných síl Ukrajiny. Jeho telo sa ale nachádza na dočasne okupovaných územiach, a tak konečná identifikácia bude možná až po ich oslobodení a uskutočnení príslušných bádaní.

Ale známy vojnový novinár Jurij Butusov však tvrdí, že zastreleným vojakom bol dobrovoľník Oleksandr Macijevskyj zo 163. práporu domobrany z mesta Nižyn Černihivskej oblasti, ktorého na videu rozpoznali jeho spolubojovníci. Pochovaný bol minulý mesiac. Telo je teraz zrejme skúmané kvôli upresneniu okolností smrti.

Butusovovo tvrdenie zaznamenala okrem iného ruská redakcia BBC. Pripomenula, že ruskí predstavitelia sa k záberom doteraz nevyjadrili.

Šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba sa už v pondelok obrátil na hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karima Khana a požiadal ho, aby začal vyšetrovanie vraždy zajatého ukrajinského vojaka. Tento ruský vojnový zločin je podľa ministra dôkazom, že Rusko vedie genocídnu vojnu, napísal server RBK-Ukrajina.

Na snímke činžiak zničený v dôsledku ostreľovania ruskej armády v meste Bachmut
Zobraziť galériu (2)
Na snímke činžiak zničený v dôsledku ostreľovania ruskej armády v meste Bachmut  (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na sociálnej sieti napísal, že vojnové zločiny sú v Rusku pestované a úrady sa ich snažia maskovať propagandou a mýtmi o "nacistoch" na Ukrajine. "Zavraždenie človeka, ktorý sa dostal do zajatia, je toho ďalší príklad. A tiež príklad ruskej úbohosti a slabosti," podotkol. "Za každý taký vojnový zločin príde odplata. Nikto sa pred ňou neschová," zdôraznil.

Jermak minulý mesiac vo švajčiarskom Davose uvádzal, že Kyjev zaznamenal viac ako 80 000 ruských vojnových zločinov, ktorých obeťami sa stalo viac ako 9 000 civilistov, vrátane 453 detí. "Neodpustíme jediný prípad mučenia, jediný ukradnutý život. Každý zločinec sa bude zodpovedať," uviedol vtedy. Zopakoval požiadavku Kyjeva na vytvorenie osobitného medzinárodného tribunálu, ktorý by súdil popredné ruské politiky zodpovedné za napadnutie Ukrajiny.

Kyjev obviňuje Rusko z vedenia genocídnej vojny proti Ukrajine, o čom majú svedčiť predovšetkým dôkazy o zavraždení stoviek civilistov ruskými vojakmi v okupovaných mestách a všetkých pred ich oslobodením. Symbolom týchto zverstiev sa stalo predovšetkým mesto Buča pri Kyjeve.

Viac o téme: RuskoUkrajinaRozstrieľanýUkrajinský vojakBachnut
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu