Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci sú znepokojení: Vo viacerých čističkách odpadových vôd objavili záhadné stopy vírusu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Vlani v januári tím výskumníkov pátral po stopách koronavírusu v odpadových vodách v New Yorku a narazil pri tom na podivný objav. Fragmenty vírusov vo vzorkách totiž vykazovali jedinečnú konšteláciu mutácií, ktoré neboli nikdy predtým hlásené u ľudských pacientov. Je to podľa nich signál nového, predtým nezisteného variantu.

Vedci následne na tieto zvláštne sekvencie narážali vo vzorkách odpadových vôd počas celého uplynulého roka, informujú v článku v odbornom časopise Nature Communications, ktorý bol zverejnený minulý štvrtok. Zatiaľ nemajú dôkaz o tom, že by pre ľudí predstavovali zvýšené zdravotné riziko, no doteraz sa im nepodarilo zodpovedať otázku o ich pôvode. "V tomto momente jediné, čo môžeme povedať, je, že sme nenašli tieto kryptické sekvencie v databáze ľudských vzoriek," uviedla mikrobiologička z newyorskej Queensborough Community College a autorka štúdie Monica Trujillová. 

Vedci sú znepokojení: Vo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako už bolo spomínané, odborníci sa nevedia zhodnúť na tom, odkiaľ neznáme sekvencie vírusu pochádzajú, píše denník The New York Times. Niektorí sa prikláňajú k názoru, že pochádzajú od ľudí, ktorých nákazu neodhalili testy. Iní sa zas domnievajú, že za všetkým stoja infikované zvieratá, najmä potkany, ktoré sú v New Yorku premnožené. 

Výskumníci odoberajú vzorky zo štrnástich čističiek odpadových vôd v oblasti od júna 2020. V januári 2021 začali vykonávať cielené sekvenovanie, pričom sa sústredili hlavne na spike proteín. Hoci takáto metóda poskytuje len obmedzený pohľad na genóm vírusu, vedcom na druhej strane umožňuje extrahovať veľa údajov z odpadových vôd, v ktorých sa vírus zvyčajne hromadí. Zistili, že vírusové fragmenty s novými mutáciami sa opakovane objavovali vo viacerých čističkách. 

Vedci sú znepokojení: Vo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vírusové fragmenty s novými vzormi mutácií, z ktorých viaceré boli rovnaké ako tie, ktoré boli zachytené vo variante omikron, sa opakovane objavovali v niekoľkých čistiarňach, zistili vedci. Taktiež sa ukázalo, že sú schopné vyhnúť sa protilátkam. Experti z Kalifornskej univerzityv v Berkeley objavili podobné sekvencie v jednej z tamojších kanalizácií. 

Viac o téme: Odpadové vodyČističkaZáhadaNew YorkKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu