Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Putin priznal na predvolebnom VIDEU: Dal som rozkaz na zostrelenie civilného lietadla

Putin objasnil šokujúce fakty vo svojom dokumente
Putin objasnil šokujúce fakty vo svojom dokumente (Zdroj: YouTube/Сила Слова)

MOSKVA – Súčasná hlava ruského štátu Vladimir Putin len krátko pred voľbami šokoval svojím dvojhodinovým dokumentom, ktorý nazval "Putin". Ruský prezident má na základe výsledkov z predvolebných prieskumov vydláždenú cestičku k opätovnému znovuzvoleniu. V dokumente priznáva aj to, že dal pred štyrmi rokmi zostreliť civilné lietadlo so 110 pasažiermi. Rovnako priznal, že nemecká kancelárka Angela Merkelová mu posiela domáce pivo. Navyše zverejnil aj šokujúce informácie o svojom dedkovi.

Putinov dedko varil pre Lenina aj Stalina

Starý otec prezidenta Putina pracoval ako kuchár pre Vladimira Iľjiča Lenina aj Josifa Stalina. V dvojhodinovom dokumente, ktorý sa 11. marca objavil na internete, to potvrdila samotná hlava Ruskej federácie. „Bol Leninovým a neskôr Stalinovým kuchárom na jednej z chát v moskovskej oblasti,“ povedal o svojom dedkovi vo svojom dokumente s názvom "Putin". Vo sfilmovanej časti o Putinovom pôvode zaznela informácia, že jeho dedko Spiridon Putin varil pre sovietskych politikov až do roku 1965, kedy umrel.   

Putin o pokyne na zostrelenie lietadla v Soči

Presne 7. februára v roku 2014 sa prezident tesne pred otváracím ceremoniálom zimných olympijských hier v ruskom meste Soči dozvedel, že na štadión, kde bolo 40-tisíc ľudí, mieri unesené lietadlo s bombou na palube. Putin dal pokyn na jeho zostrel. Na palube sa nachádzalo 110 pasažierov. V dokumente však hlava štátu vysvetľuje, že išlo len o planý poplach. Krátko na to totiž dostal správu, kde sa všetko objasnilo – jeden z pasažierov bol opitý.

Na otázku agentúry Reuters hovorca Kremľa Dmitrij Peskov 11. marca uviedol, že prezidentovo objasnenie udalosti z roku 2014, ako zaznelo v dokumente, zodpovedá skutočnosti.

Radebergerské pivo ako pozornosť od Merkelovej

V rozhovore so šéfom svojho volebného štábu Andrejom Kondrašovom ruský prezident ďalej ozrejmil, že občas od nemeckej kancelárky Angely Merkelovej dostáva ako darček nemecké pivo.

V druhej polovici 80. rokov Putin pracoval ako agent sovietskej tajnej služby KGB v Nemeckej demokratickej republike. Ruský prezident sa vraj počas pobytu v Drážďanoch naučil piť nemecké pivo. „Angela mi z času na čas pošle pár fliaš radeberského piva,“ priznal Putin.

Putin o jadrových zbraniach: Použije ich len v TOMTO prípade

Putin prehovoril aj o ďalších významých osobnostiach 

Nemecku Putin venoval aj ďalšiu časť svojho rozprávania v dokumentárnom filme. „Nie som prívržencom toho, aby boli všetky generácie Nemcov nútené sypať si popol na hlavu a bičovať sa kvôli hroznej minulosti, ktorou ich krajina, celá Európa a celý svet trpeli,“ povedal v dokumente Kondrašovovi.

Okrem Putina v dokumente vystupujú aj ďalší vysokopostavení predstavitelia Ruska vrátane premiéra Dmitrija Medvedeva, ministra obrany Sergeja Šojgua, či vládcu autonómneho Čečenska Ramzana Kadyrova. O svojom priateľovi hovorí aj bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder, ktorý teraz zasadá v dozornej rade Gazpromu.

Prezidentské voľby sa uskutočnia 18. marca. Predvolebné prieskumy Putinovi sľubujú hladké víťazstvo.

Viac o téme: RuskoPutinPrezidentDokument
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu