Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusi opäť provokujú: Narušenie britského vzdušného priestoru, poplach mali aj belgické stíhačky

Stíhačka britského letectva Typhoon (hore) a ruský Tupolev tu-160 Zobraziť galériu (3)
Stíhačka britského letectva Typhoon (hore) a ruský Tupolev tu-160 (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Dve belgické vojenské stíhačky typu F-16 zachytili v pondelok ráno dva ruské strategické bombardéry Tupolev Tu-160 v oblasti nad Severným morom, ktorá nepatrí pod ruský vzdušný priestor. Uviedla to tlačová agentúra Belga. Ruské stíhačky narušili aj britský vzdušný priestor.

Išlo o lietadlá operujúce z vojenskej základne Florennes na juhu Belgicka, ktoré sú súčasťou rotačnej belgicko-holandskej misie vzdušnej kontroly nad krajinami Beneluxu. Belgicko prevzalo štafetu od Holandska minulý týždeň vo štvrtok (11.1.) a bude ju realizovať do konca augusta. Belgicko má na tento účel k dispozícii dve základne - jednu vo Florennes a druhú, Kleine-Brogel, na severe krajiny v provincii Limbursko.

Belgické stíhačky vzlietli zo základne niekoľko minút po tom, ako prišlo hlásenie o narušení vzdušného priestoru NATO zo strany ruských lietadiel. Belgičania dva ruské bombardéry nad Severným morom identifikovali ako Tupolev Tu-160, v terminológii NATO označované ako "Blackjack".

Tupolev Tu-160
Zobraziť galériu (3)
Tupolev Tu-160  (Zdroj: SITA/AP/Russian Defense Ministry)

Belga v tejto súvislosti pripomenula, že v posledných rokoch spojenci z NATO často zachytávajú v tomto priestore ruské bombardéry. Ich výskyt po skončení studenej vojny bol zriedkavý, čo sa zmenilo v dôsledku zhoršenia vzťahov medzi NATO s Ruskom po vypuknutí ukrajinskej krízy.

Narušili aj britský priestor

Aj Veľká Británia zaznamenala vo svojom vzdušnom priestore ruské bombardéry. Briti vyslali dve škótske stíhačky Kráľovského letectva typu Typhoon, aby ruské stíhačky zachytili. Informáciu potvrdil britský minister obrany. Incident je jedným z mnohých, ktoré sa v posledných rokoch objavili.

Britské stíhačky vzlietli zo Škótska približne o pol desiatej ráno, aby predišli zasahovaniu zo strany ruských vojenských stíhačiek. Operácia skončila po takmer troch hodinách, keď ruské lietadlá pokračovali severovýchodne smerom k Nórskemu moru. Hovorca RAF povedal: "Toto je operácia naživo, a preto nebudeme poskytovať žiadne ďalšie informácie, kým sa misia neukončí." Model ruských stíhačiek nebol identifikovaný, keďže operácia ešte stále prebieha.

Typhoon
Zobraziť galériu (3)
Typhoon  (Zdroj: SITA/AP/Owen Humphreys/PA)

Ruské bombardéry boli zachytené, keď prelietali nad Severným morom medzi Dánskom a Holandskom. Ministerstvo obrany zdôraznilo, že ruské lietadlá britský vzdušný priestor nenarušili. Ruské lietadlá testujú vzdušnú obranu krajín Severoatlantickej aliancie pravidelne, pripomína agentúra AP. Britské námorníctvo tiež počas vianočných sviatkov riešilo niekoľko prípadov, kedy sa ruská vojenské plavidlá priblížili k britskému územia.

Vzťahy Británie a Ruska sú teraz veľmi chladné. Londýn a Moskva sa výrazne rozchádzajú v názore na riešenie kríz na Ukrajine a v Sýrii. Británii prekáža údajné zasahovanie Ruska do záležitostí európskych krajín, kybernetické útoky iniciované Moskvou a agresívne dezinformačná kampaň, ktorú údajne riadi ruská vláda.

Viac o téme: StíhačkyRuskoBelgickoSeverné more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu