Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MIMORIADNY ONLINE Najväčšia masová streľba v histórii USA: K útoku sa prihlásil Daeš

Podozrivým je Stephen Paddock Zobraziť galériu (22)
Podozrivým je Stephen Paddock (Zdroj: FB, SITA/AP)

LAS VEGAS - Polícia v Las Vegas vyšetruje streľbu pri jednom z hotelov, uviedla stanica NBC News. Podľa médií sa v blízkosti práve konal koncert country hudby. Polícia potvrdila najmenej 5p mŕtvych, vyše 527 ľudí museli previezť do nemocníc. Útočníka zastrelili a odhalili jeho totožnosť. Strieľal 64-ročný Stephen Paddock, vo svojej izbe mal 10 strelných zbraní. Ženu, ktorá ho sprevádzala policajti vypátrali. Incident sa odohral neďaleko kasína Mandalay Bay.

- počas country koncertu v Las Vegas spustil neznámy útočník streľbu z 32. poschodia hotela, po konfrontácii s políciou sa v hotelovej izbe zastrelil.

- zatiaľ je potvrdených vyše 59 mŕtvych a minimálne 527 zranených, počty sa ešte môžu zvyšovať.

- ide zatiaľ o najsmrteľnejší útok v Amerike

- minulý rok zomrelo počas útoku v nočnom klube v Orlande 49 ľudí

- polícia zverejnila totožnosť páchateľa, ide o 64-ročného Stephena Paddocka

- motív útočníka zatiaľ nie je známy

Situáciu sledujeme ONLINE

06:30 V Paddockovom dome našli policajti 19 zbraní, výbušniny a tisíce nábojov. Spolu s 23, ktoré sa našli v jeho hotelovej izbe, strelec vlastnil 42 zbraní. K tomu treba pripočítať dve zariadenia, ktoré umožňujú upraviť poloautomatickú zbraň na plne automatickú zaisťujúcu rýchlejšie streľbu. Narozdiel od poloautomatickej zbrane s ňou nie je nutné pre každý výstrel stláčať spúšť. Stačí ju držať a vystreliť aj viac ako 400 nábojov za minútu.

Dom útočníka z Las Vegas Stephena Paddocka.
Zobraziť galériu (22)
Dom útočníka z Las Vegas Stephena Paddocka.  (Zdroj: SITA/AP)

00:57 Páchateľ bol multimilionár a gambler. Zarobil väčšinu svojich peňazí investovaním do nehnuteľností. Robil tiež dlhé roky účtovníka, uviedol jeho brat, ktorý nevie o tom, že by mal v nedávnej minulosti nejaké finančné problémy. Od kasín dostával často zadarmo izby a jedlá. Jeho majetok bol podľa brata značný a staral sa o nehnuteľnosti členov rodiny.

Brat útočníka Eric.
Zobraziť galériu (22)
Brat útočníka Eric.  (Zdroj: SITA/AP, FBI, FB)

00:41 Najnovšie správy hovoria o 59 mŕtvych a ďalších 527 zranených. 

22:08  Americký prezident Donald Trump a viceprezident Mike Pence s manželkami si minútou ticha uctili obete masovej streľby v Las Vegas.

20:14 Otec útočníka Stephena Paddocka bol bankový lupič a patril medzi najhľadanejších zločincov FBI, informuje Dailymail.

Otec Benjamin Hoskins Paddock a syn Stephen Paddock.
Zobraziť galériu (22)
Otec Benjamin Hoskins Paddock a syn Stephen Paddock.  (Zdroj: SITA/AP, FBI, FB)

20:09 O motíve masakru sa zatiaľ len špekuluje, čo znemožňuje zaradiť streľbu medzi teroristické činy. Útok sa tradičným definíciám terorizmu vymyká, upozornila dnes agentúra AP s odvolaním sa na mienku vyšetrovateľov a psychológov.

MIMORIADNY ONLINE Najväčšia masová
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/AP)

19:30 Po verejnej výzve čakajú na darovanie krvi zástupy ľudí.

18:15 FBI tvrdí, že útočník nemal väzby na žiadnu medzinárodnú teroristickú skupinu. 

18:10 Počet obetí stúpol na 58, do nemocníc previezli 515 zranených, tvrdí polícia.

MIMORIADNY ONLINE Najväčšia masová
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/AP)

17:54 K streľbe na country festivale sa prihlásil Daeš. Útočník vraj pred niekoľkými mesiacmi konvertoval na islam. Podľa expertov na terorizmus je však toto tvrdenie diskutabilné. Daeš sa totiž často hlási aj k útokom páchateľov, ktorých väzby na túto organizáciu sa nedajú vystopovať. Niektoré z týchto útokov s Daešom v skutočnosti nesúvisia a organizácia sa na nich chce iba "priživiť". 

MIMORIADNY ONLINE Najväčšia masová
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/AP)

17:44 Strelec Stephen Paddock žil roky pokojný život v malom meste mimo Las Vegas, informuje Washington Post. Ako dôchodca často navštevoval Las Vegas, aby hazardoval a chodil na koncerty. Verejné záznamy ukazujú, že bol licencovaným pilotom a vlastnil dve lietadlá. Mal tež povolenie na lov z Aljašky.

17:11 Úprimnú sústrasť vyjadril prostredníctvom twitteru aj slovenský prezident Andrej Kiska. "Som pobúrený streľbou v Las Vegas. Tak veľa nevinných ľudí zomrelo, toľko rodín trúchli. Uprimnú sústrasť."

16:57 Prezident Trump prehovoril k národu. Streľbu označil za akt číreho zla a vyzval ľudí, aby sa proti nemu spojili. Pozostalým vyjadril úprimnú sústrasť. V blízkej budúcnosti sa chystá navštíviť Las Vegas.

16:46 Brat útočníka je šokovaný, odkiaľ vzal Paddock automatické zbrane. Vraj nemal skúsenosti s pôsobením v armáde. 

16:42 Podľa najnovších informácií sa utočník po konfrontácii s políciou zastrelil sám. Šerif okresu Clark Joseph Lombardo uviedol, že išlo o útok "osamelého vlka", pričom jeho motív zatiaľ nie je známy.

16:25 Žena, ktorú americká polícia zatkla v súvislosti s víkendovou streľbou v Las Vegas, je Austrálčanka. Oznámili to dnes austrálske médiá, ktoré cituje agentúra DPA. Predpokladá sa, že je držiteľkou austrálskeho pasu a partnerkou 64-ročného Stephena Paddocka, ktorého polícia identifikovala ako strelca, uviedli noviny The Australian a The Courier-Mail.

MIMORIADNY ONLINE Najväčšia masová
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: FB)

16:18 Rozbité okná na hoteli Mandalay Bay. Paddock zrejme z jedného z nich strieľal. 

Dve okná na hoteli
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/AP)

15:38 Rodina útočníka je šokovaná. "Vôbec sme to netušili. Sme zdesení. Sme úplne zaskočení a pozostalým obetí vyjadrujeme hlbokú sústrasť. Absolútne sme to netušili," povedal pre agentúru Reuters jeho brat, Erick Paddock. 

15:32 Na mieste činu sa podľa svedkov vyskytovala neznáma žena hispánskeho pôvodu, ktorá začala približne 45 minút pred útokom vykrikovať. "Všetci tu zomriete! Sú všade okolo vás!" Polícia hovorí, že nie je jasné, či to bolo bizarná zhoda okolností alebo žena o hroziacom útoku vedela.

MIMORIADNY ONLINE Najväčšia masová
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/AP/Chase Stevens/Las Vegas Review-Journal, John Locher)

15:21 Americká polícia zatiaľ nepozná motív Stephena Paddocka, ktorý zabíjal v Las Vegas. Paddock nemal žiadne väzby na teroristické organizácie a v hotelovej izbe, z ktorej strieľal, bol od štvrtka. Policajti v nej našli 10 strelných zbraní. 

14:51 Polícia potvrdila, že do nemocnice bolo prevezených 406 zranených ľudí.

13:52 Ľudia sa v čase útoku zabávali na koncerte folkového speváka Jasona Aldeana. Ten sa konalo pod holým nebom neďaleko hotela. Očití svedkovia uviedli, že streľba trvala približne minútu.

Ľudia na úteku pred streľbou.
Zobraziť galériu (22)
Ľudia na úteku pred streľbou.  (Zdroj: SITA/AP)

13:34 "Povedal som si... Jednoducho nezomriem. Musím ešte vidieť svoju dcéru. Toto sa nesmie stať," povedal so slzami v očiach muž, ktorý útok prežil.

13:26 Vzdialenosť, z ktorej útočník strieľal.

MIMORIADNY ONLINE Najväčšia masová
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Twitter/ABC News)

13:20 Prezident Spojených štátov Donald Trump vyjadril úprimnú sústrasť obetiam útoku. "Vyjadrujem svoju najhlbšiu sústrasť obetiam a rodinám otrasného útoku v Las Vegas. Boh vás žehnaj!"

13:06 Ide o najsmrteľnejší útok a najväčšiu masovú streľbu v novodbej americkej histórii. 

12:55 Americká polícia potvrdila, že v Las Vegas útočil 64-ročný Stephen Paddock. O totožnosti páchateľa už skôr informovali americké médiá.

12:50 Brian Hodge, Austrálčan, ktorý býval vedľa izby útočníka, povedal, že počul intenzívnu 20-sekundovú streľbu z automatickej zbrane. "Bolo to drsné, bolo to 20-sekúnd intenzívnej streľby z automatickej zbrane. Na pár sekúnd to prestalo a potom útočník strieľal ďalej. Nedokážem vám povedať, koľko striel vystrelil," povedal Hodge.

12:42 Polícia potvrdila, že v súčasnosti je vyše 50 mŕtvych a 200 zranených.

12:40 Polícia lokalizovala podozrivé autá aj ženu.

12:09 Polícia zverejnila fotku Marilou Danley, ktorá mala s páchateľom bývať v hotelovej izbe. Podľa ich informácií konal páchateľ sám.

MIMORIADNY ONLINE Najväčšia masová
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Twitter/LVMPD)

11:52 Mnohí ľudia nechápali, čo sa deje a streľbu z automatickej zbrane si pomýlili s ohňostrojom. 

11:41 Zneškodnený útočník mal so ženou ázijského pôvodu bývať v jednej izbe.

MIMORIADNY ONLINE Najväčšia masová
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/AP/Chase Stevens/Las Vegas Review-Journal )

11:34 Zneškodneným strelcom je miestny občan. Jeho totožnosť zatiaľ polícia nezverejnila. Nie je známy ani motív streľby. "V súčasnosti veríme, že páchateľ konal sám a že ide o vlka samotára," povedal Lombardo.

11:20 Polícia odhalila identitu ženy ázijského pôvodu. Ide o Marilou Danley (150 cm, 50 kg). Zatiaľ ju neoznačili ako podozrivú, iba "majú záujem s ňou hovoriť".

MIMORIADNY ONLINE Najväčšia masová
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/AP/Chase Stevens/Las Vegas Review-Journal )

11:15 Jednou z obetí je podľa polície policajt mimo služby. Informáciu potvrdil šerif lasvegaskej polície Joe Lombardo. Identity obetí zatiaľ neboli zverejnené. Ďalší dvaja policajti mali utrpieť zranenia, jeden z nich je v kritickom stave.

11:10 Polícia pátra po žene ázijského pôvodu, ktorá sa mala nachádzať v prítomnosti útočníka. Pátrajú aj po dvoch autách.

10:55 Polícia potvrdila, že jedného z podozrivých zabili. 

MIMORIADNY ONLINE Najväčšia masová
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/AP/Chase Stevens/Las Vegas Review-Journal )

10:45 Polícia uzavrela mesto Las Vegas, aby sa z  neho ptenciálni útočníci či podozriví nedostali. Medzinárodné letisko v Las Vegas takisto prerušilo prevádzku. 

MIMORIADNY ONLINE Najväčšia masová
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/AP/AP Photo/John Locher)

10:30 V čase útoku sa na koncerte nachádzalo 30-tisíc ľudí. Podľa polície sa streľba začala o 22.30 h miestneho času (07.30 h SELČ). Na mieste sa nachádzajú desiatky sanitiek. Situáciu zachytili na videu svedkovia z okolia.

Desivé VIDEO z miesta činu​

Galéria: Streľba v Las Vegas

Útočník strieľali do ľudí na koncerte z 32. poschodia hotela.

MIMORIADNY ONLINE Najväčšia masová
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/AP/Chase Stevens/Las Vegas Review-Journal )

Ľudia začali v panike utekať a schovávať sa na všetkých možných miestach. "Povedali nám, aby sme utekali. Tak sme utekali k nášmu autu a ľudia sa schovávali pod naším autom," povedala jedna z účastníčok koncertu.

Vystrašení príbuzní zverejňujú na Twitteri fotky svojich blízkych, ktorí sa v tom čase nachádzali v blízkosti miesta streľby. Udalosť sa odohrala v oblasti Strip, kde sú kasína a ďalšie zábavné podniky. Na mieste zasahuje niekoľko SWAT tímov.

Polícia vyčistila 29. poschodie a pokračovali až a 32. Na svojom účte na Twitteri informovala polícia Las Vegas o aktívnom útočníkovi v okolí hotela. "Vyšetrujeme ohlásenie aktívneho strelca blízko kasína Mandalay Bay. Prosím, vyhnite sa tomuto miestu a jeho okoliu."

Polícia uzavrela okolie

Hovorkyňa fakultnej nemocnice Danita Cohenová uviedla, že do tohto zdravotníckeho zariadenia priviezli "niekoľko" ľudí so strelnými zraneniami. Podrobnejšie informácie však neposkytla. Polícia časť Las Vegas, kde sa nachádza viacero hotelov a kasín, uzavrela.

Streľba v Las Vegas
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA/AP/John Locher)
 

Viac o téme: StreľbaLas VegasMandalay Bay
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu