Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Macron nešetril starý kontinent: Európa je príliš pomalá, slabá a málo efektívna

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron navrhol dnes vytvorenie spoločného rozpočtu krajín eurozóny. Podľa neho by to podporilo investície do európskych projektov a posilnilo stabilitu eurozóny v období ekonomických kríz, informovala agentúra AP. Macronove slová zazneli počas prejavu na parížskej Sorbonne, v ktorom predstavil svoje plány na reformu EÚ.

Prostriedky do spoločného rozpočtu eurozóny by sa mali podľa Macrona spočiatku získavať väčším zdanením internetových gigantov a z daní súvisiacich s opatreniami voči klimatickej zmene. Neskôr by do rozpočtu mali prúdiť aj financie z národných rozpočtov jednotlivých krajín, získané napríklad z podnikateľských daní. Len eurozóna "so silnou a medzinárodnou menou" sa môže stať základom pre globálne konkurencieschopnú európsku ekonomiku, citovala Macronove slová agentúra DPA. 

Macron navrhol zriadenie európskej azylovej agentúry

Francúzsky prezident Emmanuel Macron navrhol dnes zriadenie európskej azylovej agentúry, ktorá by mala pomôcť pri riešení migračnej krízy. Urobil tak počas prejavu na parížskej Sorbonne, v ktorom predstavil svoje plány na reformu EÚ, informovala agentúra AP. Navrhovaná spoločná azylová agentúra by mala pomôcť zrýchliť a skoordinovať migračné procedúry. Zároveň je podľa Macrona potrebné sprísniť kontrolu hraníc EÚ a zaviesť štandardné európske preukazy totožnosti. 

Francúzsky prezident v tejto súvislosti varoval pred nárastom protiimigračne zameraného nacionalizmu, ktorý podľa neho protirečí princípom zjednotenej Európy poučenej z tragédií dvoch svetových vojen.  "Mysleli sme si, že minulosť sa už nevráti," vyhlásil Macron. Nacionalistické a izolacionistické tendencie sa však podľa neho vrátili, pretože sme zabudli brániť (spoločnú Európu)". 

V oblasti hospodárskej politiky Macron navrhol zdanenie internetových gigantov. Tie by podľa neho mali platiť dane tam, kde generujú zisky, teda v krajinách EÚ, a nie v štátoch, kde sú oficiálne registrované. Hovoril tiež o zriadení jednotného digitálneho trhu či o podpore podnikania a výskumu v oblasti internetových technológií a umelej inteligencie. 

Macron navrhol vytvorenie európskej intervenčnej jednotky a obranného rozpočtu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval dnes na vytvorenie spoločnej európskej intervenčnej jednotky a obranného rozpočtu. Urobil tak počas prejavu na parížskej Sorbonne, v ktorom predstavil svoje plány na reformu EÚ, informovala agentúra DPA.  "Základom každého politického spoločenstva je bezpečnosť," vyhlásil Macron. Európa musí podľa neho posilniť svoju bezpečnosť v čase, keď čelí "postupnému a neodvratnému" sťahovaniu sa Spojených štátov z kontinentu a hrozbe v podobe terorizmu. 

Európa by preto mala disponovať vlastnými intervenčnými silami, ktoré by dopĺňali už existujúce kapacity Severoatlantickej aliancie. Začiatkom budúceho desaťročia by mala byť vypracovaná európska obranná stratégia, vzniknúť "spoločná intervenčná jednotka" a európska akadémia tajných služieb, navrhol francúzsky prezident. 

Macron: Európa je príliš pomalá, slabá a málo efektívna

Francúzsky prezident Emmanuel Macron dnes v prejave na parížskej Sorbonne predstavil svoje plány na reformu EÚ. Hovoril okrem iného o viacrýchlostnej Európe, vytvorení európskej vojenskej jednotky a azylovej agentúry, spoločnom rozpočte eurozóny či harmonizácii daní, informovala agentúra AP.  "Európa, ktorú dnes poznáme, je príliš pomalá, príliš slabá a príliš neefektívna," povedal Macron pred európskymi študentmi zhromaždenými na pôde Sorbonny.

Navrhol pritom viacero opatrení, ktoré by mali tento podľa neho nepriaznivý stav zmeniť. Okrem iného hovoril o perspektíve vytvorenia spoločného rozpočtu krajín eurozóny. Ten by podľa neho umožnil investície do európskych projektov a posilnil stabilitu eurozóny v období ekonomických kríz. Hovoril tiež o potrebe harmonizácie daní a o zdanení internetových gigantov v krajinách EÚ.  V súvislosti s posilnením EÚ Macron spomenul aj potrebu zvýšenia bezpečnosti starého kontinentu.

Vyzval napríklad na vytvorenie spoločnej európskej intervenčnej jednotky a zboru civilnej ochrany, spoločného obranného rozpočtu a stratégie či zriadenie európskej akadémie tajných služieb, ktorá by mohla pomôcť zefektívniť boj proti terorizmu. Vyjadril tiež pripravenosť otvoriť francúzsku armádu pre pôsobenie vojakov z iných krajín spomenul a vyzval na to aj ostatných členov Únie. 

 

Viac o téme: FrancúzskoEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu