Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalší krok: Homosexuálne sobáše v Nemecku podporila aj Spolková rada

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: Thinkstock)

BERLÍN - Poslanci hornej komory nemeckého parlamentu schválili dnes legalizáciu sobášov osôb rovnakého pohlavia. Spolková rada (Bundesrat) tak urobila týždeň po tom, ako za "manželstvo pre všetkých" zahlasovala aj dolná komora (Bundestag), informuje agentúra DPA.

Nemecko dosiaľ pripúšťalo iba registrované civilné partnerstvo medzi homosexuálnymi pármi, čím krajina nedržala krok s niekoľkými členskými štátmi Európskej únie, ktoré pre partnerov rovnakého pohlavia garantujú plné manželské práva.

Minulotýždňové historické hlasovanie v Bundestagu nasledovalo po nezvyčajne krátkej rozprave len niekoľko dní po tom, ako nemecká kancelárka Angela Merkelová zvrátila dlhodobý odpor svojej konzervatívnej strany CDU voči sobášom osôb rovnakého pohlavia a povolila poslancom voliť podľa ich svedomia.

Merkelová, ktorá sa v septembrových parlamentných voľbách bude uchádzať o štvrté funkčné obdobie v úrade kancelárky, však hlasovala proti tomuto návrhu. Schválenie legislatívy v Bundesrate sa všeobecne očakávalo.

Problematika homosexuálnych manželstiev je horúcou témou pred septembrovými voľbami v Nemecku. Všetky hlavné strany takéto sobáše podporujú - okrem konzervatívnej CDU a CSU a nacionalistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD). Sociálni demokrati (SPD) si uzákonenie manželstiev osôb rovnakého pohlavia kladú ako podmienku pre vstup do akejkoľvek budúcej koalície.

Viac o téme: HomosexuáliNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu