Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

USA sa sťahujú zo svetovej scény a dominanciu preberá Nemecko, tvrdí Daalder

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

WASHINGTON – Spojené štáty sa sťahujú zo svetovej scény a dominanciu preberá Nemecko. Myslí si to bývalý veľvyslanec USA pri NATO Ivo H. Daalder.

"Toto sa zdá byť koniec éry, keď Spojené štáty viedli a Európa nasledovala," povedal Daalder pre denník The New York Times v reakcii na výsledky prvej zahraničnej cesty amerického prezidenta Donalda Trumpa a tiež v reakcii na nedeľňajšie slová nemeckej kancelárky Angely Merkelovej o tom, že Európa sa musí začať spoliehať viac sama na seba.

Spojené štáty teraz podľa bývalého veľvyslanca idú v kľúčových otázkach úplne opačným smerom než Európa - a Merkelovej poznámky sú uznaním tejto novej reality. "Toto je 'Amerika na prvom mieste' - politika zameraná na úzky vlastný záujem a opúšťajúca myšlienku, že najlepším spôsobom, ako zvýšiť našu bezpečnosť a prosperitu, je mať silných spojencov a viesť svet smerom k spoločným hodnotám a záujmom," uviedol Daalder.

Fakt, že Trump nepodporil na summite NATO článok 5, Nemecko a iných spojencov opakovane kritizoval v otázkach obchodu a odkráčal od parížskej klimatickej dohody, je podľa bývalého veľvyslanca znakom toho, že "Spojené štáty sa teraz zaujímajú o globálne líderstvo menej než kedykoľvek počas uplynulých 70 rokov".

Viac o téme: USANemeckoNATOIvo H. Daalder
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu