Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

V Maďarsku to vrie, budúcnosť ohrozená! VIDEO Smrad Orbán, kričal obrovský dav demonštrantov

Viktor Orbán Zobraziť galériu (6)
Viktor Orbán (Zdroj: TASR)

BUDAPEŠŤ - Tisíce demonštrujúcich Maďarov dnes v Budapešti odkázali vláde premiéra Viktora Orbána: "Nedáme si vziať budúcnosť!" Podľa organizátorov ich pred parlamentom na Kossuthovom námestí bolo 20.000.

Protestujúci skandovali "Európa, Európa", ale aj "Orbán, Putin, Erdogan - traja smradľaví chuligáni". Rečníci demonštrácie, ktorej účastníci pred budovu parlamentu prišli s maďarskými vlajkami a vlajkami Európskej únie z Nábrežia Technickej univerzity, kritizovali korupciu vo vládnych kruhoch, ako aj to, že Orbán namiesto nemocníc a ciest stavia štadióny a že bohatne iba úzky okruh ľudí blízkych vláde.

Budovu parlamentu obkolesil policajný kordón a jednotky policajtov boli pripravené aj v okolitých uliciach. Protestné zhromaždenie sa bez incidentov skončilo po 21.00 h.  

V Maďarsku to vrie,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Medzi dôvodmi rastúcej nespokojnosti v Maďarsku je pripravovaná novela zákona o občianskych organizáciách, novela vysokoškolského zákona namierená proti CEU, ale aj obmedzovanie slobôd, korupcia, rast vplyvu Ruska a propaganda Orbánovej vlády. Organizátori na dnešnom zhromaždení vláde odkázali: "Stačilo! CEU musí zostať v Budapešti, občianske organizácie v Maďarsku a Maďarsko v Európskej únii!"

Demonštráciu pod heslom "Nebojíme sa vlády!" zorganizovali skupiny, ktoré zmobilizovali desiatky tisíc ľudí aj v apríli. Podporu Stredoeurópskej univerzite (CEU) v Budapešti vyjadrilo 9. apríla až 80.000 demonštrantov. Organizátori vyzvali Maďarov, aby sa zomkli a svoju nespokojnosť s terajšou vládou Orbánovej strany Fidesz vyjadrili účasťou na ďalšej demonštrácii, ktorú pripravujú na 29. mája.

Maďarský politológ: EP sa uznesením k Maďarsku vyhráža aj Poľsku a Rakúsku

Vyhrážanie sa Maďarsku z Bruselu siedmym článkom Lisabonskej zmluvy je vlastne odkazom aj pre ďalšie krajiny - najmä pre Poľsko -, povedal v rozhovore politológ Zoltán Kiszelly. Reagoval tak na stredajšie uznesenie Európskeho parlamentu (EP), ktoré z dôvodu systematického ohrozovania právneho štátu navrhlo spustiť voči Maďarsku proces právneho konania podľa článku č. 7 Lisabonskej zmluvy.

V Maďarsku to vrie,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

"Poľsko a Maďarsko migrantov neprijali, pričom Rakúsko prijímanie migrantov na základe kvót na rok pozastavilo - čo teraz ale odmieta obnoviť. Rakúsko chce prijať 50 maloletých, čo zďaleka nezodpovedá rámcu, ktorý pre túto krajinu určili. Z tohto pohľadu sa domnievam, že vyhrážanie sa 7. článkom je odkazom najmä pre Poľsko, pretože pre tamojší súdny systém a reorganizáciu ústavného súdu je možné očakávať voči Varšave podobné kroky Bruselu, aké teraz spravil voči Budapešti," povedal Kiszelly vo štvrtkovom rozhovore. Ako spresnil, Brusel, ak pokarhá Maďarsko, dúfa, že aj Poľsko pochopí, že ani Varšave nebudú tolerovať všetko. 

"Medzi Maďarmi a Poliakmi však existuje 1000-ročné 'spojenectvo vzdoru' - vždy sme si pomáhali. Keď sa Brusel vyhrážal 7. článkom Poľsku, tak premiér Viktor Orbán verejne deklaroval, že Maďarsko bude takýto návrh v Európskej rade vetovať. Podobný krok možno očakávať aj zo strany Poľska v terajšom prípade voči Maďarsku," konštatoval politológ. Podľa jeho slov ide o precedens podobne, ako aj v prípade kauzy pred Súdnym dvorom Európskej únie v Luxemburgu, na ktorý sa so žiadosťou o zrušenie kvót obrátilo Maďarsko, Slovensko i Poľsko. 

"O kardinálnej otázke tohto sporu, ktorou je prerozdeľovanie migrantov, rozhodla rada ministrov väčšinou hlasov. Kardinálnou otázkou je, s kým budeme my, naše deti a naše vnúčatá v budúcnosti spolu žiť. Ak európsky súd dá za pravdu Bruselu, že v takejto zásadnej záležitosti môže rozhodovať rada ministrov väčšinou hlasov namiesto hláv štátov a predsedov vlád, tak rozhodovaním na nižšom stupni sa môžu presadiť aj záležitosti, akými sú geneticky manipulované produkty, záchrana eura, grécke dlhy, taliansky štátny dlh, konsolidácia talianskych bánk a ďalšie," zdôraznil expert s poznámkou, že v hre nie je iba Maďarsko, pretože takýto precedens by sa mohol v istých záležitostiach dotknúť viacerých krajín. Kiszelly podotkol, že čl. 7 Lisabonskej zmluvy je vo všeobecnosti vnímaný ako atómová bomba, ktorá je zvyčajne iba prostriedkom vyhrážania sa. 

"Je možné, že aj aktivovanie tohto článku jednoducho skrachuje v bermudskom trojuholníku Európskeho parlamentu, Európskej rady a Európskej komisie. Avšak aj v prípade, že bude aktivovaný, treba rátať s veľmi dlhým procesom," zdôraznil maďarský politológ.

V Maďarsku to vrie,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Cieľom uznesenia Európskeho parlamentu je podľa vládneho bloku Fidesz-Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP) nanútiť krajine ilegálnych prisťahovalcov. Europoslanci vládneho bloku vo vyhlásení uviedli, že odmietajú "najnovší politický útok voči Maďarsku". Deklarovali, že v Bruseli budú aj naďalej reprezentovať záujmy Maďarov, a preto ilegálnu migráciu nepripustia.

Podľa poslanca EP za opozičnú Maďarskú socialistickú stranu (MSZP) Tibora Szanyiho je toto uznesenie morálnym i politickým prelomovým bodom z hľadiska odhalenia charakteru Orbánovej politiky, ktorá spôsobila Maďarsku izoláciu v rámci Európy.

Vyhrážky Bruselu môžu prospieť Orbánovej vláde vo voľbách

Stredajšie uznesenie Európskeho parlamentu (EP), ktoré z dôvodu systematického ohrozovania právneho štátu navrhuje spustiť voči Maďarsku proces právneho konania podľa článku č. 7 Lisabonskej zmluvy, môže v nadchádzajúcich voľbách prospieť vláde premiéra Viktora Orbána. Uviedol to politológ Zoltán Kiszelly. Zatiaľ podľa jeho slov nie je precedens na to, aby Európska komisia aktivovala právne konanie voči niektorej z členských krajín Európskej únie podľa uvedeného článku. "Ak si pozrieme tri témy, v súvislosti s ktorými EP uznesenie schválil, je zrejmé, že v jeho centre stojí otázka migrácie," povedal politológ.

Viktor Orbán
Zobraziť galériu (6)
Viktor Orbán  (Zdroj: SITA)

"Ak bruselské uznesenie zarezonuje v maďarskej verejnosti práve z hľadiska otázky migrácie, potom to môže na domácej scéne byť pozitívne pre vládu Viktora Orbána. V krajinách Vyšehradskej štvorky, ale aj v krajinách Pobaltia, odmieta prisťahovalecké kvóty 80 percent obyvateľstva. V takomto prípade by mal Brusel zbytočne k dispozícii takýto nanucovaní prostriedok, ktorý by v budúcoročných aprílových parlamentných voľbách v Maďarsku mohol terajšej vláde vlastne iba prospieť," myslí si Kiszelly.

Pripomenul, že článok č. 7 Lisabonskej zmluvy je vo všeobecnosti vnímaný ako atómová bomba, ktorou sa zvyčajne vyhráža, ale nezvyknú ju nasadiť. "Je možné, že aj aktivovanie tohto článku jednoducho skrachuje v Bermudskom trojuholníku Európskeho parlamentu, Európskej rady a Európskej komisie. Avšak aj v prípade, že bude aktivovaný, treba rátať s veľmi dlhým procesom," zdôraznil maďarský politológ.

"Soros stupňuje nátlak", reagoval Fidesz na protivládnu demonštráciu

Sieť amerického finančníka Georgea Sorosa využíva všetky prostriedky na stupňovanie nátlaku voči Maďarsku vo veci prisťahovalectva - príkladom toho bola aj nedeľňajšia demonštrácia, reagovala maďarská vládna strana Fidesz na protestné zhromaždenie, ktorého sa zúčastnili tisíce ľudí nespokojných s politikou vlády premiéra Viktora Orbána.  Podľa spravodajského servera pestisracok.hu Fidesz vo vyhlásení k protestnému zhromaždeniu uviedol, že Brusel sa Maďarsku vyhráža právnym konaním a organizácie financované Sorosom zas organizujú demonštrácie v Maďarsku.

"Je zrejmé, že tlak na Maďarsko sa stupňuje, vládna strana i vláda však nemienia meniť svoju prisťahovaleckú politiku," zdôraznil Fidesz.

Viac o téme: DemonštráciaMaďarskoViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu