Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Príbeh najmasovejšieho vraha v povojnovom Československu: Josef vraždil sekerou, aj vlastné deti

Vrah zniesol zo sveta sedem ľudí, sám spáchal samovraždu Zobraziť galériu (8)
Vrah zniesol zo sveta sedem ľudí, sám spáchal samovraždu (Zdroj: Foto: Idnes.cz)

VLČICE - Presne pred päťdesiatimi rokmi otriasla celým Česko-Slovenskom správa o brutálnej vražde. Josef Svoboda (†43) surovo popravil sedem ľudí a troch sa zavraždiť pokúsil. Po obludnom skutku spáchal samovraždu. Dodnes patrí k najmasovejším vrahom v našich povojnových dejinách.

Josef Svoboda sa päť rokov vyhrážal manželke, že ju aj všetky deti zabije sekerou. Vyhrážky dookola opakoval, až im Drahomíra neprikladala význam. Presne pred 50-timi rokmi 28. februára 1967 ale svoje slová naplnil. Opis desivých okamihov masakru vháňa slzy do očí.

Josef navštevoval meštiansku školu. V roku 1937 ju ako 14-ročný v tretej triede opustil. Vyučil sa za klampiara. Po vojne pracoval ako vodič a naposledy pre Lesný závod Jeseník. V roku 1950 sa oženil s Drahomírou Furmánkovou. Splodili šesť detí. Svoboda sa ale prejavil ako žiarlivec a manželku začal krátko po svadbe biť. "Väčšinou to bolo tak, že ma zbil, potom ma na rukách preniesol do postele a tam nado mnou plakal a prosil, aby som mu odpustila, že to bolo posledný krát a žiadal, aby som s ním mala pomer. Keď som nechcela, tak si ho vynútil aj proti mojej vôli. Ráno bol obyčajne dobrý, ale večer po návrate z práce sa situácia opakovala," stojí vo vyšetrovacom spice, kde Svobodová opísala spolužitia s manželom.

Príbeh najmasovejšieho vraha v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: Idnes.cz)

Svoboda bil manželku pred deťmi a škaredo jej nadával. "Lepší výraz, než že som kurva, že sa kurvím a ostatné že sú kurviská, som od neho nepočula," uviedla Svobodová v spise, z ktorého cituje český portál zpravy.idnes.cz. Hádky vznikali aj kvôli peniazom. Josef prispieval na rodinu málo, aj keď zarábal pomerne dosť. Rodina sa musela často sťahovať práve kvôli jeho agresívnej povahe a častými spormi so susedmi či kolegami. 

Žiarlivec, násilník a trestanec

Pred otrasným skutkom, keď vyvraždil časť svojej rodiny, bol ešte Josef päťkrát súdne trestaný. V roku 1956 sekerou napadol suseda a poranil ho. Bol odsúdený pre úmyselné ublíženie na zdraví, dostal podmienku. Za mreže išiel o štyri roky za znásilnenie. Dostal dva roky a manželke vysvetľoval, že je nevinný, len vzal skutok na seba. Pred nástupom do väzenia Drahomíre a deťom pálil oblečenie a rozbil vybavenie domácnosti.

Príbeh najmasovejšieho vraha v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: Idnes.cz)

Svoboda bol žiarlivý muž. Podľa Drohomíry mal na to dôvod až po roku 1962, keď si našla priateľa, zatiaľčo bol vo väzení pre znásilnenie. Keď sa Svoboda vrátil z výkonu trestu, žena mu povedala o vzťahu a chcela sa dať rozviesť. Manžel na jednej strane sľuboval, že sa polepší, na druhej sa vyhrážal, že rodinu pozabíja sekerou. Drahomíra sa s deťmi od muža odsťahovala, no Josef prišiel za nimi. V roku 1965 Svobodu udsúdili za obmedzovanie manželkinej slobody a ublíženie na zdraví. Dostal väzenie na dvadsať mesiacov. Mesiac po jeho prepustení podala Drahomíra opätovne žiadosť o rozvod. Svoboda opäť sľuboval, no nepolepšil sa. 

Príbeh najmasovejšieho vraha v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: Idnes.cz)

Osudný deň

Všetky deti stáli na maminej strane. Súd nariadil pojednávanie vo veci rozvodu na 28. februára 1967 o trištvrte na osem ráno. Manželka sa obávala Josefovej reakcie, preto odišla k svojim rodičom do Vlčic. S najmladšími deťmi sa dohodla, že 27. februára prídu po škole za ňou. Ďalší traja chlapci mali ostať doma. Doma nechala aj list manželovi, že ide k rodičom do Vlčic a odkázala mu, nech dôjde na súd. 

Príbeh najmasovejšieho vraha v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: Idnes.cz)

Detaily vraždy štyroch synov

Poobede ale Josef náhodou zbadal dcérky, ako idú na autobus. Vzal ich a k svokrovcom dorazili spoločne večer. Svokor ale odmietal Josefa vpustiť do domu. Svoboda robil scény, ale v noci sa vrátil domov do Bukovic. Medzi jednou a treťou ráno dobil tupou stranou sekery svojich štyroch synov Josefa, Karla, Zdenka a Luďka. Deťom nedal žiadnu šancu, zaútočil na ne v spánku.  

Príbeh najmasovejšieho vraha v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: Idnes.cz)

Masaker na dvore u svokrovcov

So sekerkou v taške odišiel okolo štvrtej ráno opäť k svokrovcom do Vlčic. Manželka a jej matka už boli hore. V kuchynu zaútočil sekerou na svokru, začala kričať na dcéru, aby utekala. Drahomíra sa dala na útek. Josef sekerou dobil aj svokra a vybehol za manželkou. "Zastavila som, pretože som si myslela, že mi nemôže nič urobiť, keď je doma otec aj matka," vysvetľovala neskôr na výsluchu Drahomíra a doplnila jeho slová, ktoré vyriekol: "Pozri sa, teraz to čaká na teba. Z teba urobím sekanú." 

Príbeh najmasovejšieho vraha v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: Idnes.cz)

Drahomíra sa bránila a zastávala ju aj dcérka Elena, ktorá ale vzápätí dostala od otca ranu sekerou do hlavy. "Začala som plakať a utekala som cez dvor dozadu do poľa. Medzitým som videla, že mamička oteckovi tiež utiekla," opísala Elena. Drahomíre sa podarilo vytrhnúť sekeru.  
Medzitým prišla do domu dievčina (17) zo susedstva Anna Cuhrová, ktorú privolala Elena. Tá neskôr opísala, že ju videla, ako vošla do domu a počula: "Pán Svoboda, nechajte pani Svobodovú. Čo to robíte?" Potom už Elena len videla, ako sa Anka dopotácala na dvor a zosunula sa na zem.

Svoboda začal opäť hľadať svoju ženu. Doráňaná Svobodova svokra sa vybrala k susedom na pomoc. Priviedla Alexandra Rajma, ktorý kričal na neho a nadával mu. Povedal, že ide všetko nahlásiť na políciu.

Upozornenie. Záber nie je vhodný pre osoby mladšie ako 18 rokov a pre citlivé povahy. 

Príbeh najmasovejšieho vraha v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: Idnes.cz)

Josef spáchal samovraždu

Svoboda sa následne pokúsil o samovraždu. So sekerou v ruke prišiel k blízkemu rybníku a bil sa do hlavy. Prestal s tým, prišiel k lomu, kde okolo 9:15 hodine skočil z najvyššieho miesta. Na mieste bol mŕtvy. 

Desivá bilancia masakru

Svokor zomrel dva dni po prevoze do nemocnice, najmladšia dcérka Libuša o štyri dni a susedka Anka Cuhrová o päť dní. Ďalšie tri napadnuté manželka, dcéra Elena a svokra Mária prežili a neskôr masaker opísali. Josef zo sveta zniesol aj svojich štyroch synov. Neznášanlivý, agresívny, surovec a žiarlivec. Týmito slovami je opísaný Josef Svoboda vo vyšetrovacom spise.  

 

Viac o téme: VrahJosef Svoboda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu