Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Nepokoje vo Švédsku: Autá v plameňoch, streľba a rabovanie obchodov

Nepokoje vypukli na štokholmskom predmestí Rinkeby, ktoré obývajú prevažne prisťahovalci. Zobraziť galériu (2)
Nepokoje vypukli na štokholmskom predmestí Rinkeby, ktoré obývajú prevažne prisťahovalci. (Zdroj: Twitter/Paulina Forslund)

ŠTOKHOLM - Švédska polícia vyšetruje nepokoje, ktoré vypukli na štokholmskom predmestí Rinkeby, ktoré obývajú prevažne prisťahovalci. Nepokoje sa odohrali v pondelok večer, teda len dva dni po výrokoch amerického prezidenta Donalda Trumpa na adresu švédskej migračnej politiky a bezpečnosti v tejto škandinávskej krajine. Účastníci nepokojov hádzali na policajtov kamene, jeden z policajtov v reakcii do davu vystrelil, nikoho ale nezasiahol.

Polícia prišla v pondelok na predmestie Rinkeby zatknúť osobu podozrivú z drogových zločinov. Do ulíc následne vyšiel dav, ktorý zapálil niekoľko áut a rabovali obchody, napísal dnes spravodajský server BBC News. Niektorí z účastníkov nepokojov mali tváre zahalené maskami.
Policajti reagovali výstražnou paľbou. Polícia neskôr uviedla, že jeden z policajtov vystrelil do davu, čo je vo Švédsku veľmi neobvyklé. Žiadne strelné poranenia neboli hlásené. Pre iný druh zranenia ale museli ošetriť niekoľko ľudí, vrátane majiteľa obchodu.
VIDEO Nepokoje vo Švédsku:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Christine Olsson/TT News Agency/AP)
Noc v nemocnici strávil tiež fotograf listu Dagens Nyheter, ktorý vypovedal, že ho napadla skupina ľudí, keď na mieste pracoval na reportáži. Ako pripomenul server BBC News, Švédsko bolo už v minulých rokoch svedkami nepokojov v oblastiach s početnou prisťahovaleckou populáciou.

Rozrušenie vyvolal Trump

Šéf Bieleho domu Trump vyvolal rozrušenie svojím sobotňajším prejavom na Floride, keď spojil príchod vlny migrantov do Švédska s údajným nárastom zločinnosti v tejto škandinávskej krajine. Hovoril pritom o incidente z piatkového večera vo Švédsku, hoci tam k ničomu vážnemu nedošlo. "Pozrite sa, čo sa deje v Nemecku, čo sa včera v noci stalo vo Švédsku. Švédsko. Kto by to bol povedal? Švédsko," vyhlásil.
 
Trump tiež dodal, že Európania kvôli otvorenému prijímaniu cudzincov teraz čelia ťažkostiam, o ktorých si nikdy nemysleli, že ich budú mať. Zmienil sa tiež o Bruseli, Paríži a Nice, ktoré boli v poslednej dobe terčom krvavých teroristických útokov. Neskôr uviedol, že svojou zmienkou o Švédsku reagoval na správu televízie Fox News, ktorý v piatok predstavila nový dokument o migrantoch a kriminalite vo Švédsku.
 
Švédsko, ktoré má 9,5 milióna obyvateľov, bolo v roku 2015 svedkom obrovského prílivu migrantov. O azyl požiadalo viac ako 162.000 ľudí, takmer tretina z nich prišla z bojujúcej Sýrie. S migračnou vlnou sa v krajine zvýšilo napätie a boli zaznamenané občasné útoky na migrantov aj niekoľko demonštrácií na podporu prisťahovalcov alebo naopak proti nim.
 
Švédsko ponúkalo trvalý pobyt všetkým Sýrčanom, počet prichádzajúcich migrantov ale vládu prinútil pravidlá zmeniť. Švédsko okrem iného zaviedlo prísne hraničné kontroly a ponúklo finančné čiastky migrantom, ktorí budú ochotní krajinu dobrovoľne opustiť. V roku 2016 kleslo vo Švédsku množstvo žiadostí o azyl na 29.000.
 
Oficiálne švédskej štatistiky neregistrujú významný nárast zločinnosti po príchode novej vlny migrantov. Kritici ale obviňujú políciu, že sa snaží zatajovať pred verejnosťou zločiny údajne spáchané cudzincami. Poukazujú pritom na nárast lúpežných prepadnutí a na sexuálne útoky na mladé ženy, napríklad na hudobnom festivale z roku 2015. Švédska polícia odmieta, že by čokoľvek tajila, a zdôrazňuje svoju dlhodobú politiku, podľa ktorej nie je etnický pôvod podozrivých zverejňovať.
 
Od roku 2013, kedy Švédsko začalo uplatňovať ústretovú politiku voči migrantom, v krajine nedošlo k žiadnemu veľkému teroristickému útoku. Švédsko je však považované za krajinu s najvyšším počtom bojovníkov v radoch Daešu na hlavu v Európe. Asi 140 z predpokladaných 300 bojovníkov Daešu, ktorí odišli do Iraku a Sýrie, sa už vrátilo späť.
Viac o téme: NepokojeMigrantiŠvédskoRinkeby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu