Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dedinka v Maďarsku pobúrila svet: Žite u nás, žiadni moslimovia ani homosexuáli!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

SEGEDÍN - Striktné pravidla a zákazy. To sú plány jednej z maďarských obcí, ako nalákať k sebe európskych kresťanov. Zákaz moslimským odevom a homosexualite, má byť záruka pre pokojnejší život pre ľudí, ktorí odmietajú žiť v multikultúrnej spoločnosti.

Podľa starostu maďarskej obce Ásotthalom je veľký problém pre ľudí, ktorí odmietajú multikultúru vo vlastných krajinách nájsť spokojné a šťastné miesto pre život. Táto obec tak svojimi opatreniami chce týchto európskych kresťanov pritiahnuť k sebe. Starosta dúfa, že zákazom nosenia moslimských odevov a zákazom propagovania homosexuality sa jeho obec dostane na čelo vojny proti moslimskej kultúre.

Dedinka v Maďarsku pobúrila
Zobraziť galériu (3)

Jeho slová znejú naozaj presvedčivo. "Primárne vítame ľudí zo západnej Európy, ľudí ktorí nechcú žiť v multikultúrnej spoločnosti," vyjadril sa starosta Laszlo Toroczkai a dodal: "Neradi by sme do obce prilákali moslimov." Myslí si, že je veľmi dôležité, aby si obec zachovala svoje tradície a preto je presvedčený, že keby tam žil veľký počet moslimov, neboli by schopní sa zaradiť do kresťanskej komunity.

Európania majú právo na Európu

Nie je tajomstvom a sám starosta to potvrdil, že v západnej Európe existujú veľké moslimské komunity, ktoré sa dodnes nedokázali zaradiť. Preto nechce, aby jeho obec musela riešiť rovnaký problém. "Preferoval by som, aby Európa patrila Európanom," priznal svoj názor Toroczkai. Zákaz posilnil aj hliadkami, ktoré nepretržite strážia hranice so Srbskom, čo podľa neho ešte viac bude bielych Európanov lákať.

Starosta sa nebráni ani občanom z Británie, s ktorými vraj už nadviazal kontakty. Uvedomuje si, že čím horšie to bude na Západe, tým viac ľudí Maďarsko privíta. "Maďarsko potrebuje týchto ľudí," myslí si Toroczkai. Môže sa zdať, že starosta si ide tvrdo za tým, aby boli v obci iba bieli. No na priamu otázku odpovedal veľmi opatrne. "Nepovedal by som, že to má byť biela obec. Ale keďže sme biela, európska a kresťanská populácia, chceme to zachovať," vysvetlil. A zakončil to tým, že keby žili v obci čierni ľudia, chceli by, aby obec ostala čiernou.

Stop mešitám a homosexuálom

Nové striktné predpisy vstúpili do platnosti v novembri minulého roka. Jednoznačne zakazujú nosenie moslimských odevov ako je napríklad hidžáb a tiež aj verejné zvolávanie k modlitbám. Ďalšími zákazmi je výstavba mešít a prejavovanie náklonnosti voči homosexuálom na verejnosti. Nikoho neprekvapuje, že tieto predpisy odporujú maďarskej ústave, preto sa v polovici februára úrady chystajú na preskúmanie miestnej legislatívy.

V Moskve otvárajú jednu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Táto téma sa stala témou číslo jedna a protimoslimská a antiimigračná nálada sa v Maďarsku vystupňovala po tom, čo v roku 2015 svetom zarezonovala utečenecká kríza. V tom období maďarsko-srbské hranice každý deň prešlo okolo 10 000 ľudí. Miestni práve pre tento nepríjemný zážitok súhlasia so starostovým nápadom. "Strávila som veľa času doma so svojimi deťmi a áno, mnohokrát som mala strach," priznala jedna z miestnych obyvateliek.

V obci aj cez toto všetko žijú dvaja moslimovia. Domáci si na nich zvykli a zhodli sa, že sa dokázali zaradiť do spoločnosti. "Nikomu nevadia. Nenosia nikáb a neobťažujú ľudí," zveril sa jeden z domácich. Podľa reakcií ľudí ani téma homosexuáli nie je taká jednoznačná. "V obci žijú aj homosexuáli. Sú úplne v poriadku. Stretávame sa s nimi, hovoríme s nimi, to ako žijú za zatvorenými dverami je len ich vec," vyjadrila sa k tejto téme ďalšia s domácich obyvateliek.

Starosta Toroczkai nie je žiadna neznáma firma. Patrí k ultranacionalistickej strane Jobbik a už v minulosti o sebe dal vedieť. Pred viac ako rokom sa preslávil videom, ktorým sa snažil presvedčiť utečencov, aby do Maďarska neprichádzali. Video vtedy sprevádzala akčná hudba ako z hollywoodskeho trháku a zábery ukazovali policajné autá, motorky a vrtuľníky, ktoré hliadkovali na hraniciach a strážili ich nelegálne prekročenie. 

Viac o téme: ZákazMaďarskoLaszlo Toroczkai
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu