Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Falošná správa postavila Nemecko na nohy: Imigranti podpálili kostol, kričali Alláhu akbar

Obrázky, ktoré zverejnil americký portál
Obrázky, ktoré zverejnil americký portál (Zdroj: Foto: Teitter/ Peter Bandermann)

DORTMUND - Falošná správa, ktorá postavila Nemecko na nohy. S hrozivou správou prišiel americký portál breitbart.com. Informoval, že na Silvestra tisícový dav v nemeckom Dortmunde skandoval "Alláh akbar", napadol políciu a zapálil historický kostol. Aká bola pravda?

Správu ešte umocňovala fotografia, ktorá naznačovala, že šokujúci incident vyvolali migranti z Blízkeho východu. Najdôležitejší je ale fakt, že uverejnená správa sa nezakladá na pravde a ide o čistý výmysel. 

Portál breitbart.com vychádzal pri svojom článku z informácií reportéra miestnych novín Ruhr Nachrichten Petra Bandermanna. Informácie ale poprekrúcal a domyslel do takých rozmerov, že silvestrovská noc bola opísaná úplne inak, ako sa v skutočnosti odohrala. "Zahraničné médiá a používatelia sociálnych sietí na internete zneužili naše online spravodajstvo na šírenie falošných správ, nenávisti a propagandy," reagoval na článok portálu Breitbart reportér Bandermann.


Prečítajte si aj:

Najväčšia evakuácia občanov v povojnovej histórii Nemecka: FOTO Dôvodom zneškodňovanie bomby


Počas osláv posledného dňa v roku a príchodu Nového roka boli oslavy v meste Dortmund podľa polície pokojné. Americký portál ale napísal, že situácia v meste o pol noci eskalovala. Dav "najmenej 1000 mladých mužov," začal hádzať zábavnú pyrotechniku do návštevníkov, medzi rodiny s deťmi. Dav sa potom obrátil a útočil na políciu. Hasiči museli zasahovať po tom, čo ohňostroj zasiahol najstarší kostol v Nemecku St. Reinolds. Podľa nepravdivých informácií amerického portálu dav skandoval "Alláh Akbar".

Falošná správa, ktorá sa sociálnymi sieťami šírila rýchlosťou blesku, pripomenula Nemecku, že nepravdivé informácie môžu zohrať podobnú úlohu ako v Spojených štátoch amerických pred minuloročnými prezidentskými voľbami.

Viac o téme: DavSilvester
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu